Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Myszon
2016-05-04, 07:54
blokujące się hamulce przednie
Chris91 
nowicjusz

Wysłany: 2016-05-03, 12:44   blokujące się hamulce przednie

Witam wszystkich! mam problem ze swoim samuraiem a mianowicie jadąc drogą w pewnym momencie mój samurai zaczął tracic na mocy i zjechałem na pobocze i okazało się że koła przednie są zablokowane... w pierwszym momencie pomyslałem awaria mostu ale to nie było to sciagnąłem koło i zacisk hamulca był zaciśniety na maxa, jak go zdjąłem to spadło ciśnienie w przewodach i drugie koło też pusciło... wymieniłem tłoczki boniewaz miały wyżery i nadal ten sam problem sie pojawił więc wymieniłem płyn hamulcowy , przedmuchałem wszystkie przewody , rozkręciłem pompe i wyczyściłem i przedmuchałem - uszczelki ok , zalałem nowym płynem i problem znów sie pojawił po przejechaniu kilku do kilkunastu kilometrów jak się w miarę silnik zagrzeje... aby cisnienie z przewodów zeszło zamiast odkrecac zacisk to luzuje przewód hamulcowy zaraz przy pompie i odrazu koła puszczają ale tylko na chwile bo za moment znów dzieje się to samo , ściągnąłem tez przewód od serwa i to tez nie pomogło ... dzieje się to tylko w przednich kołach. Nie mam pojęcia co dalej. Bracia może miał ktos z was taki problem?

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2016-05-03, 12:56   

Ja mam podobny problem, czasem mi się zaciskają hamulce w czasie wolnej jazdy po mieście i muszę auto zgasić potem odpalić i jest ok. Tylko że u mnie aż tak mocno nie hamują jak u ciebie. Ja mam podejrzenia co do serwa hamulcowego i będę je niedługo wymieniał no i pompę też od razu wymienię.

Ari 
zapaleniec

Wysłany: 2016-05-03, 13:21   

Cześć. Zmień gumy, reperaturki zacisków. Gumy mają być dedykowane do tych zacisków - nie kombinuj z innymi.

Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.

Chris91 
nowicjusz

Wysłany: 2016-05-03, 13:37   

Ari napisał/a:
Cześć. Zmień gumy, reperaturki zacisków. Gumy mają być dedykowane do tych zacisków - nie kombinuj z innymi.

to już zrobiłem przy wymianie tłoczków

[ Dodano: 2016-05-03, 13:39 ]
yenko napisał/a:
Ja mam podobny problem, czasem mi się zaciskają hamulce w czasie wolnej jazdy po mieście i muszę auto zgasić potem odpalić i jest ok. Tylko że u mnie aż tak mocno nie hamują jak u ciebie. Ja mam podejrzenia co do serwa hamulcowego i będę je niedługo wymieniał no i pompę też od razu wymienię.

u mnie to tak zaciska że nie da się ruszyć samochodem nawet na włączonym reduktorze... daj znać jak wymienisz to serwo czy cos pomogło.

Ari 
zapaleniec

Wysłany: 2016-05-03, 13:43   

Sprawdź jeszcze dokładnie przewody, czy gdzieś nie jest zgnieciony.

Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-05-03, 13:53   

No a z przewodami elastycznymi coś robiłeś? Może porobiły się "zastawki" i nie puszczają płynu w drugą stronę?

W ogóle co to za układ Lucas czy Aisin? Który rocznik? Jak masz wyjścia z pompy? Na przód lewy, przód prawy i tył? Układ fabryczny czy już coś dziabnięte typu tarcze na tył czy "wywalony korektor siły hamowania" ?

Chris91 
nowicjusz

Wysłany: 2016-05-03, 14:13   

SamNaSamZSam napisał/a:
No a z przewodami elastycznymi coś robiłeś? Może porobiły się "zastawki" i nie puszczają płynu w drugą stronę?

W ogóle co to za układ Lucas czy Aisin? Który rocznik? Jak masz wyjścia z pompy? Na przód lewy, przód prawy i tył? Układ fabryczny czy już coś dziabnięte typu tarcze na tył czy "wywalony korektor siły hamowania" ?

Z przewodami elastycznymi nic nie robiłem bo jak popuszcze ciśnienie przy pompie to płyn sie wraca i wtedy odblokowuje koła więc wątpię zeby w przewodach tkwił problem . A odnosnie układu to mam Aisin , rocznik 90 na wtrysku , wyjścia z pompy są dwa ( to wysuniete bardziej do przodu idzie dorozdzielacza na przednie koła a to drugie wyjscie z od strony kierowcy na tylne koła .) Z przodu mam taecze z tyłu bębny wg mnie orginalnie wszystko.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2016-05-03, 15:06   

A jak odpuścisz ciśnienie na pompie to zaraz po możesz normalnie hamować wciskając pedał? Czy blokuje się tylko przód czy z tyłu też się dzieją jakieś anomalie? Tył hamuje zawsze jak powinien?

Chris91 
nowicjusz

Wysłany: 2016-05-03, 15:38   

SamNaSamZSam napisał/a:
A jak odpuścisz ciśnienie na pompie to zaraz po możesz normalnie hamować wciskając pedał? Czy blokuje się tylko przód czy z tyłu też się dzieją jakieś anomalie? Tył hamuje zawsze jak powinien?

tak zaraz po moge normalnie hamować ale po jakims czasie znów dzieje sie to samo ... tył hamuje prawidłowo bez zastrzeżeń

Zawias 
Expert

Wysłany: 2016-05-03, 17:10   

Jak koła są przyblokowane odkręć odpowietrznik. Jak siknie to może tłok w pompie nie wraca.

Olo 
rozgadany

Wysłany: 2016-05-04, 10:09   

A jaki masz luz na pedale hamulca, na pracującym silniku? Może czujnik stopu się rozkręcił, albo trzpień pompy, serwa. Albo blokuje pompa, albo przewody elastyczne.

sj 410

bulimierz 
mechanik
Szpawacz

Wysłany: 2016-05-05, 07:55   

Jak bloknie hamulce odsuń pompę od serwa, jeśli nie pomoże to problem w pompie, jeśli pomoże to po stronie serwa.Jak pompa to ją rozbierz i oceń czy jest co ratować (wżery) jeśli pacjent rokuje dobrze to wymień zgarniacze na nowe, wyczyść, poskładaj... jeździj.

Chris91 
nowicjusz

Wysłany: 2016-05-08, 00:48   

bulimierz napisał/a:
Jak bloknie hamulce odsuń pompę od serwa, jeśli nie pomoże to problem w pompie, jeśli pomoże to po stronie serwa.Jak pompa to ją rozbierz i oceń czy jest co ratować (wżery) jeśli pacjent rokuje dobrze to wymień zgarniacze na nowe, wyczyść, poskładaj... jeździj.

dobry pomysł jutro spróbuję tak zrobić

bulimierz 
mechanik
Szpawacz

Wysłany: 2016-05-12, 11:11   

Ogarnąłeś?

Chris91 
nowicjusz

Wysłany: 2019-07-15, 09:46   

TAK. Powodem były wężyki elastyczne. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu