Wysłany: 2018-08-26, 19:31 Ściąga na prawo podczas hamowania.
Witam wszystkich
Mam następujący problem. Ostatnio jadąc na czarnym i przy dość mocnym depnięciu na hamulec zauważyłem że auto ściąga na prawo. Pojechałem na rolki i okazało się że lewy hamulec jest o 40% słabszy od prawego. Tył hamuje równo dość słabo a ręcznego wogóle brak. Zmieniłem zaciski z przodu, przewody gumowe i dalej jest to samo. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam.
Wysłany: 2018-08-27, 18:47
Zaciski założone nowe, świeżo po regeneracji. Przewody także nowe. Tylko tarcze zostaly stare. A korektor siły rodziela tylko na przód i tył? Bo jego raczej wykluczam.
Trochę się podłącze pod temat, ściągało u mnie na prawo oraz hamulec był miękki (wpadał daleko ale hamował)
Mechanik rozebrał wsio i wyszło ze lewy przód nie brał nic a nic (zapieczony tłoczek) oraz smar/olej na tarczy
Lewy tył zapieczony tłoczek.
Zostało zrobione:
Klocki + odpowietrzniki + remont wycieku z mostu na koło.
Efekt.
Pedał wchodzi głębiej i jest bardziej miękki. Sprawdziliśmy jeszcze raz czy nie ma wycieków płynu oraz czy nie jest zapowietrzony. Nic. Zostawiłem jeszcze auto na jeden dzień co by mechanik rozebrał wszystko jeszcze raz i złożył. Nic nie dało.
Pedał zapewne zrobił się miękki dlatego ze teraz bierze na 4 a nie na 2 koła jak przedtem.
Ponadto wciskam hamulec i w serwie słychać bulgotanie/syczenie coś w tym stylu (jutro mogę nagrać filmik), nacisnę raz drugi trzeci i hamulec jest twardy i hamuje aż miło, 10 sek i znów trzeba pod pompować.
[ Dodano: 2018-11-21, 21:04 ]
filmik z odgłosu:
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
okolo 4-5 sekunda
Jeszcze jest taka sprawa ze nawet jak pod pompuje, to jak przytrzymam to pedał powoli leci w dół i popuszczają hamulce
ja tu tylko jednej sprawy nie rozumiem -skoro dałeś to mechanikowi to po co Ty sie pytasz na forum? to albo jest mechanikiem albo robi doświadczenia. Ja to bym takiemu podziękował za współprace. Bo oddaje auto do warsztatu i odbieram gotowe żeby samemu sie nie męczyć
wiesz układ hamulcowy samuraja to konstrukcja po wojenna i prosta, wiec jak on sobie z tym nie radzi i nie szuka po kolei tylko ciebie odsyła na forum ja bym mu nie ufał tym bardzie jesli chodzi o hamulce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum