Cześć,
zamierzam kupić felgi i opony do swojego samurai'a, czy ktoś z Was miał może do czynienia z felgami, które są na allegro (https://allegro.pl/felgi-5x139-7-16x7-czarna-suzuki-uaz-gaz-30-kpl-4-i7663044974.html), czy te felgi zdają egzamin w terenie, nie będą się giąć a na czarnym nie będą miały bicia, czy da się je normalnie wyważyć?
Interesuje mnie rozmiar 16x7 i et-20 lub e-30 czy to prawda, że łożyska będą szybko padały? Opony będą bfg all terrain ko2 215/75r16, nie chce nic szerszego ze względu na ogromną moc samuraia :D i to, że będzie jeździł bardzo dużo po czarnym, spalanie też się dla mnie liczy, czy przy takim zestawie będzie coś ocierało? Zawieszenie to resory lovells i amorki profender plus 2cale, samurai na wąskich mostach.
za każdą pomoc bardzo dziękuje, mam już mętlik w głowie od tego wszystkiego i trochę liczę na pomoc..
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-12-10, 09:37
Na Twoim miejscu kupiłbym felgi 15 cali i opony też.Przy wąskich mostach poszedłbym w minusowe ET,ale nie za bardzo,żeby nie musieć zakładać poszerzeń nadkoli.
Mam już felgi 15 calowe i et-5, generalnie bardziej mi zależało by autko było jak najwyższe, ale widzę, że nie ma to sensu i odnowie swoje felgi i kupie opony 215/75r15, mam nadzieje, że będzie to jakoś normalnie wyglądało przy lifcie 2 calowym, jeśli ktoś ma fotki to chętnie bym zobaczył jak samurai wygląda w takiej konfiguracji ;)
Tylko jak to wpłynie na spalanie i dynamikę? Będę bardzo dużo jeździł po czarnym i też nie chciałbym, żeby palił jak smok i był bardzo słaby.. No i bfg at ko2 nie robią w takim rozmiarze..
kostuch nie koloryzuj bo po płaskim jeździsz - 5 w samuraju to w ogóle mało się używa a nie wspomnę o terenach jak u mnie. Dopiero po zmianie reduktora na 4.16 auto mi odżyło. Powinni go montować seryjnie . Opony Mt pochłaniają kupe energii - u mnie jest taka górka na ekspresówce i jak mam simeksy ubrane to nie musze tam hamować a jak mam AT to byś się zabił na dole gdybyś nie hamował.
Jakby konstruktorzy samuraia przewidywali, że ludzie będą do niego pakować simeksy 31+ to by miał inne flaki.
Trudno się spodziewać, że po wsadzeniu przewymiarowanych kółek auto nadal będzie miało wigor.
Załóż fabryczny rozmiar 195R15 i piątka nagle zacznie się przydawać
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, założę prawdopodobnie bfg at ko2 w rozmiarze 215/75r15. Na moje skromne potrzeby nie potrzebuje simxów i myślę, że te opony sprawdzą się w 100% ;)
Jakby konstruktorzy samuraia przewidywali, że ludzie będą do niego pakować simeksy 31+ to by miał inne flaki.
Trudno się spodziewać, że po wsadzeniu przewymiarowanych kółek auto nadal będzie miało wigor.
Załóż fabryczny rozmiar 195R15 i piątka nagle zacznie się przydawać
Piszesz jak byś nie znał budowy reduktora samurajowego -przecież on ma nikłą redukcję 4h/4L w fabrycznej konfiguracji
Każde inne auto czy wrangler czy defender mają tą różnicę znaczną. dla tego uważam że takie 4.16 to powinno byc fabrycznie włożone. Samurajem na 2 biegu w terenie to już nie bardzo się jezdzi a przy 4.16 ja śmigam na 3 . W terenie górzystym praktycznie ogranicza mnie tylko wywrotka żeby gdzieś nie wjechać i to nawet na 2.
Rzeczywiście znaczna różnica i każda inna terenówka ma lepsze
Przecież napisałem, że jakby projektowali to auto do orania oponami 31+ to by fabrycznie dawali inne graty.
Samurai to było ekonomiczne użytkowe auto dla rolnika czy innego "niemiastowego" zastosowania. I do tego w fabrycznej konfiguracji nadaje się znakomicie nawet dzisiaj.
A jak ktoś chce mieć pożeracza terenu, to sobie go musi zrobić sam.
nadaje się na Twoje płaskie pola w górach nie radzi sobie na tym reduktorze i koniec kropka-brakuje mu 1 biegu i nawet jesli ma koła 195 i to nie jest tylko moje zdanie. Nie wspomnę juz o ciągnięciu przyczepy do której ma hak fabryczny -po prostu zle sobie obliczyli i tyle.
[ Dodano: 2018-12-18, 17:37 ]
kostuch napisał/a:
Rzeczywiście znaczna różnica i każda inna terenówka ma lepsze
.
hahah właśnie że znaczna - ile ma fabryczne przełożenie 2H względem 4.16 2H ? bardzo małe praktycznie to samo ,a Różnica w ciągu jest i w spadku vmax też
Moze Ty tego nie odczuwasz ale ja jak tylko założyłem 4.16 to miałem banan przez pół roku na mordzie, że w końcu to cos jedzie
A rubicony juz mają 4.01 to taka ciekawostka
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2018-12-19, 09:40
Porównujesz nieporównywalne
Raz, że samurai z pewnością nie był autem zaprojektowanym do ciężkiej pracy i ciągania przyczep w górach (jak defender), ani wspinania się po skałkach (jak rubicon), a dwa, to nawet nie tyle rozpiętość przełożeń jest tu problemem, bo ona jest dosyć typowa (taka np. vitara, czy uaz mają szybsze reduktory), co nikczemnie słaby silnik.
Nawet wymiana na baleno 1,6 robi ogromną różnicę, nagle piątka znowu jest potrzebna, a silnik nie męczy się na gumach 31", chociaż na papierze różnica w momencie obrotowym wydaje się niewielka; to coś jak z wymianą reduktora z 1,3 na 1,0 albo 4,16, niby różnica na przełożeniu szosowym to marne 12%, ale jednak czuć, że maszyna toczy się bardziej ochoczo po prostu każda zmiana przełożeń, czy to w mostach, czy reduktorze, daje ulgę tej słabiźnie.
Jak to mówią "Ty masz swojego Boga na grapie " Oczywiście że powinni tak zrobić auto żeby było na wszystkie warunki a n ie do jazdy po stole bilardowym Japonia to też góry gdybys miał braki z geografii i myślał że góry to tylko południe naszego kraju
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum