Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2019 Posty: 267 Skąd: Egiertowo
Wysłany: 2020-01-17, 06:48 Wibracje na III biegu przy 2500 obr.
Hej
Mam dziwną przypadłość.. w sumie nawet nie wiem od kiedy. Auto wchodzi w wibracje przy 2500 obrotów na III biegu przy delikatnym wciśnięciu gazu tj. przy próbie utrzymania bieżącej prędkości. Gdy dodam wiecej gazu by przyspieszyć wibracje nie występują...
Sprawdziłem wał tylni regenerowany, cybanty trzymają, poduszki pod reduktorem wymienione, sprzęgło nowe... Szczerze to nie mam pomysłów. Auto później na wszystkich biegach nie bije aż do prędkości 110 km/h :) później całe zaczyna latać, ale zakładam że to wina opon.
Możecie mi podpowiedzieć co jeszcze sprawdzić w takim przypadku? Może to być krótki wał skrzynia-reduktor?
Wysłany: 2020-01-17, 07:10
może być krótki wał ale to raczej by biło na różnych biegach, przy różnych prędkościach ale z podobną prędkością brotową tegoż wału.
Ja obstwiam "death wobble" - eksperymentalnie możesz przykręcić nieco śrubę regulacyjną na przekładni kierowniczej i ograniczyć jej luz, ale nie za dużo żeby nie kierownica wciąż sama wracała po skręcie i pojechał na testy. Myślę, że są spore szanse, że kłopot ustąpi lub się znacznie ograniczy (Wróż_Piotr_69)
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Wysłany: 2020-01-17, 08:55
Dzięki :) Sprawdzę.
death wobble w przypadku XJ'ta ustawał w momencie gdy zaczynałem bujać kierownicą... tutaj jest bez zmian - ustaje w momencie gdy np. wcisnę sprzęgło :( Ale będę szukał bo nie daje mi to funkcjonować :P
Wysłany: 2020-01-18, 07:44
Joszi sprawdziłem tak jak poradziłeś. Aksamitnie i idealnie... Nie ma drgań. Drgania występują zarówno na 4WD jak i 2WD.
Jutro podeprę od dołu silnik i odkręcę łapy, skrzyni również.
Wysłany: 2020-01-20, 08:26
Sam - jeszcze nie :) Zmieniły mi się plany na weekend i skończyło się tylko podziwianiem z okna jak ładnie Samuraj potrafi stać :( Mam nadzieje w tym tygodniu się za niego zabrać.
[ Dodano: 2020-01-22, 08:36 ]
To teraz tak :)
@Sam - luz dokręciłem - bez zmian w zakresie drgań. Nadal takie same objawy
@Zawias - wały sprawdzone... wszystko ok...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum