Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
przyciemnienie szyb
Wilku 
rozgadany

Wysłany: 2011-04-26, 18:12   przyciemnienie szyb

Siema, chcę przyciemnic folią szyby w mojej blaszance, tyle boczne widze ze tylko śruby wystarczy 3 odkręcic i schodzą a jak z tylną? jak ją sciągnąć zeby nie uszkodzic i uszczelke oszczędzic?? wole w domu spokojnie je okleić niz na stojąco na podwórku...:]

Yabu 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-04-26, 20:16   

Tylną szybę wyciągasz tak samo jak przednią bo siedzi na uszczelce tylko (chyba że ktoś ją potraktował klejem to bez cięcia się nie obejdzie.

Cytat z innego forum jak wyciągnąć szybę na uszczelce:

"Jak na uszczelce to na gwozdzikach. wciskasz gwozdzik w odstepach ok 10cm od kazdego od środka i jak masz całą góre i boki w gwozdzikach wypychasz od góry i sama szyba wychodzi. Dłubanina ale bezpieczna jak na blaszkach. Nie polecam srubokreta i zawijania uszczelki pod rant bo sie kaleczy guma.

Jak wklejena to zapłać 100 i chłopaki wytną i wkleją szybe. Samemu tez mozna wyciąć ale straszna męczarnia, wole dać 100 i nic mnie nie obchodzi."

[ Dodano: 2011-04-26, 21:01 ]
Ale ogólnie to nie polecam Ci przyciemniania tylnej szyby. W nocy nie będziesz nic widział przy cofaniu. Już to przerabiałem na innym samochodzie. :-P Potem trzeba było prostować zderzak i odkupić mamie doniczkę.

Wilku 
rozgadany

Wysłany: 2011-04-26, 21:08   

dzisiaj zakleiłem jedną boczną:] rano się okaze co z tego wyszło;) w sumie mam limo super blac wiec jest najmocniejsza, jak przyciemnie tylną szybe to bede musiał byc halogen na tył zamontowac:] jutro napisze jak poszło z tą testową boczną

[ Dodano: 2011-04-26, 21:08 ]
dzieki za pomoc

Shou 
świeżak

Wysłany: 2011-08-13, 16:32   

Możesz rzucić fotki z tymi przyciemnionymi szybami? Też się przymierzam i ciekawi mnie jak Ci to wyszło:-)

joj
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-13, 20:04   

wychodzi to pięknie, bo mój też miał ciemne i dodawało uroku, a w nocy widać było jak się cofa i gdzie - ta doniczka Yabu to niska musiała być, skoro zniszczył..., i jeszcze jedna kwestia - po alkoholu nie jeździmy! :mrgreen:

Yabu 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-13, 22:31   

joj napisał/a:
a w nocy widać było jak się cofa i gdzie - ta doniczka Yabu to niska musiała być, skoro zniszczył..., i jeszcze jedna kwestia - po alkoholu nie jeździmy! :mrgreen:

Jakie miałeś to przyciemnienie? Bo ja mówię o takim a la limuzyna. A z tym alkoholem to Sobie mogłeś darować. :-/

joj
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-13, 22:39   

Yabu napisał/a:
...a la limuzyna...

:shock: a co to za folia? R-R? :mrgreen:

bo jeśli masz na myśli stopień czerni folii to miałem dark black... :mrgreen:

[ Dodano: 2011-08-13, 22:42 ]
Yabu napisał/a:
joj napisał/a:
...ta doniczka Yabu to niska musiała być, skoro zniszczył..., ... po alkoholu nie jeździmy! :mrgreen:

... z tym alkoholem to Sobie mogłeś darować. :-/

sorry, ale nie wiem co to za doniczka mogła być, że pogięła zderzak w Samujajcu, a ty jej nie widział...

folia i owszem pociemnia obraz, ale nei do tego stopnia, że nic nie widzisz..., w starszych modelach są 2 żarówki cofania, w nowszych jedna, ok, ale można podłączyć szperacz roboczy pod wsteczny ;-)

Yabu 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-13, 22:46   

joj napisał/a:

sorry, ale nie wiem co to za doniczka mogła być, że pogięła zderzak w Samujajcu, a ty jej nie widział...

folia i owszem pociemnia obraz, ale nei do tego stopnia, że nic nie widzisz..., w starszych modelach są 2 żarówki cofania, w nowszych jedna, ok, ale można podłączyć szperacz roboczy pod wsteczny ;-)

A czy ja mówię o Samuraiu? Akurat wtedy "rozwaliłem" plastykowy zderzak w dostawczaku. :-P

joj
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-13, 22:51   

Yabu napisał/a:
A czy ja mówię o Samuraiu? Akurat wtedy "rozwaliłem" plastykowy zderzak w dostawczaku. :-P

:shock: Kolega z pierwszego postu pyta o Samuraia..., :lol: - takie porównania co najmniej nie na miejscu, ech... :-P

Yabu 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-13, 22:55   

joj napisał/a:
Yabu napisał/a:

:shock: Kolega pyta o Samuraia..., takie porównania co najmniej nie na miejscu, ech... :roll:

Przecież dokładnie napisałem w tamtym poście że przerabiałem to na innym samochodzie. Więc o co burasz? :-/ Normalnie szkoda gadać. :-?

Wchodzę sobie na forum żeby miło spędzić wieczór czytając sobie nowe posty, a tu kolega rzuca: "jak już rozwalił zderzak z przyciemnianą szybą to pewno najebany jechał." No dziękuję bardzo. Kawy nie trzeba pić żeby ciśnienie podnieść. Dobrej nocy życzę. :-(

joj
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-13, 23:04   

Yabu napisał/a:
joj napisał/a:
Yabu napisał/a:

:shock: Kolega pyta o Samuraia..., takie porównania co najmniej nie na miejscu, ech... :roll:

Przecież dokładnie napisałem w tamtym poście że przerabiałem to na innym samochodzie. Więc o co burasz? :-/ Normalnie szkoda gadać. :-?

skoro przerobiłeś to na busie, gdzie nawet w dzień ciężko zobaczyć co z tyłu się kryje, to po co zniechęcasz inną osobę do przyciemnienia szyby w Samuraiu, gdzie szyba jest na wyciągnięcie ręki?

normalnie szkoda gadać właśnie w ten sposób..., ;-) i nikt tu nie bury nie robi, po prostu nie zgadzam się z zaprezentowanym przykładem, ponieważ ma konsekwencje na odbiorcy i może wprowadzić go w błąd (np. nie przyciemni, bo użytkownik ze stażem mówi mu, że nie warto...)

z alkoholem żartowałem przecież! stąd ta bananowa buźka za tekstem... spokojnie już 8-)

branoc! :->

Yabu 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-13, 23:09   

Nie chce się mi już rozmawiać na ten temat. Ja tylko stwierdziłem że przyciemniona tylna szyba trochę przeszkadza podczas cofania. Ale niech każdy robi co chce. Przecież to że użytkownik z jakimś tam stażem mówi coś to nie oznacza że ma świętą racę.
Sorry że trochę wybuchłem, ale jak człowiek jest nabuzowany z całego dnia, to różnie może zareagować na takie uwagi. :-)

joj
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-13, 23:13   

Yabu napisał/a:
...to że użytkownik z jakimś tam stażem mówi coś to nie oznacza że ma świętą racę.

zdziwiłbyś się w co ludzie potrafią uwierzyć :mrgreen: , z całym szacunkiem dla pytającego ;-)

[ Dodano: 2011-08-13, 23:16 ]
Yabu napisał/a:
Sorry że trochę wybuchłem, ale jak człowiek jest nabuzowany z całego dnia, to różnie może zareagować na takie uwagi. :-)

każdy tak ma, ale trzeba znaleźć odpowiedni sposób na rozładowanie emocji..., mi pomógł dziś Kolega Larsen, a na nazwisko miał Cognac :mrgreen: no i teraz jeszcze koleżanka pomoże, chyba, że nie spodoba się jej to, że zadaję się z Cognac'iem. :->

albert 
Specjalista
albertus

Wysłany: 2011-08-13, 23:19   

chlopacy maja racje po przyciemnieniu szyb z tylu malo co widac, juz bym nie zalozyl

najwyze zedre, widocznosc przy cofaniu po ciemku slabiuuuutka

Yabu 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-13, 23:20   

joj napisał/a:

każdy tak ma, ale trzeba znaleźć odpowiedni sposób na rozładowanie emocji..., mi pomógł dziś Kolega Larsen, a na nazwisko miał Cognac :mrgreen: no i teraz jeszcze koleżanka pomoże, chyba, że nie spodoba się jej to, że zadaję się z Cognac'iem. :->

A ja mam kolegę Antybiotyk od 2 tygodni więc z kolegą Cognac nie mam możliwości się spotkać. :-D

joj
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-13, 23:32   

Yabu napisał/a:
A ja mam kolegę Antybiotyk od 2 tygodni więc z kolegą Cognac nie mam możliwości się spotkać. :-D

a to współczuję! :mrgreen:

Buniek85 
nowicjusz

Wysłany: 2011-08-21, 16:40   

witam
moze ktos ma jakis patent, pomysl jak zaslonic szybki w samcu aby nikt nie widzial co przewozimy na pace???(mam w nimsprzet wedkarskii itd) przyciemnianie szyb odpada gdyz chca za to 140euro inaczej nie przejdzie przegladu

Skalpel 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-21, 16:50   

Generalnie Samurai jest tak mały, że nawet jesli przyciemnisz tylne boczne, to przez przednią doskonale będzie widać co wozisz ;p

Buniek85 
nowicjusz

Wysłany: 2011-08-21, 18:01   

Skalpel napisał/a:
Generalnie Samurai jest tak mały, że nawet jesli przyciemnisz tylne boczne, to przez przednią doskonale będzie widać co wozisz ;p

no wlasnie to jest problem......... cos trzeba wykombinowac.........

Skalpel 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-08-21, 18:42   

Przykrywaj czymś rzeczy na pace.

Odpowiedz do tematu