Wysłany: 2025-03-11, 19:53 nie ma mocy pod górę na asfalcie 1.9D od renault
Witam,
Panowie pytanko, posiadam samurai`a z 2002 r. silnik 1.9D od renault i auto wydaje mi się nie ma mocy jadąc po czarnym pod strome dość górki. Udając się w teren mam do przejechania po asfalcie ( więc bez załączonego reduktora) kawałek drogi w tym część mocno pod górę, i kurczę rozpędzam się cisnę pod górkę na początki na 3 jest łuk muszę zwolnić redukcja na 2 wyjeżdżam z łuku dodaję gazu i lipa auto nie idzie obroty zwalnia, obroty spadają, redukuję na 1 (tu problem opiszę w osobnym wątku :) ) przyspieszam obroty 4 tyś wrzucam 2 pełny gaz i kicha muli się, zwalnia, więc znowu redukcja na 1 i turlam się pod górę kilkaset metrów na 1
i teraz nie wiem czy ten silnik jest aż tak słaby czy coś jest z nim nie tak. Dodam, że na prostej czy niewielkich wzniesieniach idzie elegancko, przyśpiesza - aczkolwiek zauważyłem, że jak zdaje mi się, że już mam gaz w podłodze ale jeszcze zaprę się plecami o siedzenie i docisnę gaz to auto jeszcze przyśpiesza troszkę
Jeżeli jednak to nie jest normalne dla Samuraia w tym silniku to co myślicie mogę sprawdzić/wymienić albo jak zdiagnozować ? czytałem, że może coś na stykach zaśniedziało (ale których :) ) albo czujnik położenia pedału gazu. Jeżeli macie jakieś pomysły pomóżcie proszę, najlepiej ja sugestii będzie towarzyszyło dokładne oznaczenie miejsca w którym mam danej części szukać :) niespecjalnie jestem obeznany w silnikach i mechanice samochodowej Pozdrawiam, Piotrek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum