Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2015-05-19, 09:19
ale po piaskowaniu nalezy odrazu malowac podkladem bo rdza zaczyna lapac swierza blache w kilka minut po piaskowaniu. okiem jej nie zobaczysz ale proces zaczyna sie praktycznie odrazu. a nie daj boze zlapie cie deszcz jak bedziesz wracal z piaskowania to hehe[/scroll]
Moim skromnym zdaniem jak wypiaskujesz prysnij podkladem. Potem jak bedziesz chcial spawac w jakims miejscu zeszlifuj podklad i mozesz jechac z tematem. Po piaskowaniu lepiej widac gdzie i co jest do bani..
[ Dodano: 2015-06-13, 09:37 ]
Po tygodniowym wyjeździe na Mazury, pchnąłem trochę robotę do przodu. Ale znów wyjeżdżam na 2 tyg to robota trochę stanie Ogólnie wspawałem ramę którą podniosłem budę i wyjechałem ramą. Jak wrócę to na lawetę i do piaskowania.
Sory za jakość zdjęć ale robiliśmy to wieczorem i zdjęcia były robiona na szybko komórką.
[ Dodano: 2015-09-08, 23:20 ]
Robota poszła do przodu. Podłoga w 95% pospawana.
Samochód dziś przy pomocy kolegów przewróciliśmy na boczek by ogarnąć podłogę. Miny kolegów bezcenne jak zobaczyli tak rozebrany samochód i komentarze typu "Nie poskładasz tego" lub " Ogarnięcie tego zajmie ci 5 lat" nie ma to jak dobra motywacja
Plan zerwać wszystko do gołej blach, podkład epoksydowy( interplus), potem guma i na to raptor.
Wie ktoś jaki jest numer tego lakieru co ja mam bo potrzebuję żeby mi dorobili w mieszalni bo chcę kłaść raptora i by kolor był jak najbardziej zbliżony do tego co mam.
To podłoga pospawana, i pomalowana podkładem.
Raptor zakupiony ale kurier dziś nie dodarł z masą uszczelniającą to weekend roboty jestem w plecy. Chyba zacznę robotę pasu przedniego
[ Dodano: 2015-10-16, 10:53 ]
Do dwóch tygodni nie mogę go postawić do pionu, bo albo nie ma mnie w domu albo ludzi nie mam do pomocy. Ogólnie to podwozie od spodu skończone. Poszły dwie warstwy podkładu epoksydowego (interplus), dwa razy raptor i dwa razy baranek. Mam nadzieję że taka konserwacja wytrzyma długie lata. Teraz trzeba jeszcze resztę budy pomalować i ruszać z przeróbką na springi.
[ Dodano: 2015-11-01, 09:41 ]
Szpachla i szlifowanie, mam dzieję skończyć do końca poniedziałku i myśleć już o malowaniu. Środek gotowy do malowania.
[ Dodano: 2015-12-15, 22:30 ]
Pracę przez studia powoli idą do przodu, samochód już po szpachli i machnięty raptorem.
Teraz pora na przeróbkę na sprężyny
wachacze
Kielichy pod springi
Na razie prace na co najmniej miesiąc staną z powodu operacji
Na podłogę od spodu poszło w sumie :
-dwie warstwy reaktywnego podkładu epoksydowego Interplus
-dwie warstwy Raptora - sumie 2 butelki czarnego
-dwie warstwy baranka - też dwie butelki
Na podłogę od środka:
- dwie warstwy reaktywnego podkładu epoksydowego Interplus
- jedna gruba warstwa Raptora kolorowego
Na zewnątrz poszedł podkad ten co powyżej tam gdzie musiał być. W ogóle poszło 3 butelki.
Co do nakładanie Raptora. W instrukcji jest napisane że ciśnienie robocze ma być 3-4,75 bara. Przy nakładaniu czarnego było w miarę ok ale przy kolorze już trochę gorzej ( może dla tego że barwiłem metalikiem). Jak robiłem podłogę to coś kiepsko szło, ale przy 6 barach było ok . Ostatecznie skuteczna mieszanka to wymieszany Raptor + 100ml farby + rozcieńczalnik do końca butelki. Trzeba też zwrócić uwagę by dobrze wymieszać całą barwioną mieszankę, na koniec ma tendencję by wypluwać bladą farbę. Zauważyłem że można się tego pozbyć metodą: wytrząść potem mechanicznie wymieszać (szczególnie dno bo tam gdzieś zostawała ta niewymieszana farba) i na koniec jeszcze trochę potrząść i jazda :)
Zostało mi jeszcze dwie czarne na pas przedni zderzaki i progi (może na ramę jeszcze starczy ale wątpię) i trzy do barwienia na drzwi, maskę i pas przedni
Wcale nie grubo, ale 1 warstwę raptora kładłem pistoletem lakierniczym żeby dobrze pokryć całą powierzchnię, a dopiero 2 warstwę kładłem pistoletem do baranka. Najwięcej poszło mi na zderzaki
No na dwie warstwy to by pasowało. Ja doszedłem do wniosku że dam jedną ale trochę rozcieńczoną by lepiej kryła.
[ Dodano: 2016-01-10, 22:43 ]
Robota poszła trochę do przodu
Na przód pójdą amory od Omegi B przód 35cm skoku
Mam pytanko czy można dać takie same amory na tył?
[ Dodano: 2017-06-26, 10:50 ]
Chwilę nie pisałem w temacie bo albo robiłem samochód albo studiowałem
To sprawa jak na dzień dzisiejszy wygląda tak:
Jeździ i ma w końcu przegląd po 3 latach :D
To podsumowując co się pozmieniało to:
- zawieszenie sprężyny- jest zrobione na bazie projektu zajxt'a i Didymos'a, tylko sierżant został tak zrobiony by zostawić oryginalny wydech. Jest niebo a ziemia w porównywaniu do resorów, wykrzyż też fajny (muszę w tym tygodniu ograniczyć skok w dół zawieszenia i to dokładnie to zmierzę )
-dystanse +5 cm na stronę
-wspomaganie od Vitar
-na tył poszły heble tarczowe i ręczny hydrauliczny :D
-buda pospawana, pomalowana raportem
-poszerzenia nadkoli +15
Plan na najbliższy czas:
-ogarnąć elektrykę bo na razie jest na słowo honoru
-zamontować silnik 1.6 16v od Vitary
-po sprawdzeniu jak wróciła moc :D i kupić simexy, tylko nie wiem jeszcze czy 29' czy 30', zależy czy się zmieści w nadkola (nie ciąłem ich)
-może jeszcze trochę oświetlenia led na dach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum