Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Opony K2 czy Puma Mt
Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-15, 22:07   

Maror,
Oglądałem dziś twojego sama chyba z każdej strony :mrgreen:
I te Twoje "kółka" robią piorunujące wrażenie ;-)

Maror 
mechanik

Wysłany: 2014-11-15, 22:57   

Gołąb4x4 napisał/a:
Maror,
Oglądałem dziś twojego sama chyba z każdej strony :mrgreen:
I te Twoje "kółka" robią piorunujące wrażenie ;-)

A dziękuję, dziękuję. Mogę z ręką na sercu polecić każdemu te Silverstony, ja jestem z nich bardzo zadowolony :mrgreen: Jeśli byś się zdecydował na Simex'a jednak to najmniejsze Sivery są chyba 235 więc warto rozważyć ;-)

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-15, 23:32   

Maror, dzięki. A powiedz czy ty jeździsz nim czasem po czarnym na tych simach?

Dany44, a na jakich ty gumach latasz aktualnie?

[ Dodano: 2014-11-16, 15:24 ]
A ma ktoś wiedzę na temat tego bieżnika? --> http://opony-4x4.pl/wp-co...r-4-180x240.jpg

jakieś opinie?

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2014-11-16, 17:21   

i tak skończysz na simexie.. i tak na minimum 31 cali... pytanie jest tylko kiedy.

Jak na razie nie chcesz motać w napędach bierz km2 215/75. pasuje bez cięcia a i silnik ogarnia. Rok oblatasz i zdecydujesz co dalej.

Jak masz kasę to pakuj od razu simexa 31" odwrócone trójkąty dystanse lift wycinka.. 5.125 i minimum 1 blokada. Pakiet ten możesz poszerzyć o 4.16 i wymianę pieca. Potem na deser spring, klatka i araba.

Reasumując albo zostań przy oryginale i małe MT typu KM2. Albo od razu na grubo opcja 2. Wszystkie inne opcje to wyrzucanie kasy na doprowadzanie do stanu chwilowego, który i tak ulegnie zmianie.

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2014-11-16, 17:38   

Gołąb4x4 napisał/a:

A ma ktoś wiedzę na temat tego bieżnika? --> http://opony-4x4.pl/wp-co...r-4-180x240.jpg

jakieś opinie?

Kopia Boggera, http://www.intercotire.com/tires.php?id=13 podobno bardzo dobra na blebokie bagna torfowiska itd. gorzej trzyma na boki niz simex ale zapewne bedzi etak samo glosnia i kielska na szosie (:

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 17:40   

DUŻY napisał/a:

Jak masz kasę to pakuj od razu simexa 31" odwrócone trójkąty dystanse lift wycinka.. 5.125 i minimum 1 blokada. Pakiet ten możesz poszerzyć o 4.16 i wymianę pieca. Potem na deser spring, klatka i araba.

Tylko ja liczę się z tym że muszę jeździć trochę po czarnym i szukam opon które będą robiły wmiarę w terenie ale nie będą nie wiadomo jak hałasowały na czarnym. Jeśli chodzi o klatke to nie mam zamiaru samiego w niej zamykać.
Powiedz mi tylko na czym polegają felgi na odwróconych trójkątach? :-)

[ Dodano: 2014-11-16, 17:42 ]
Lexx,
Dzięki. To sam nie wiem w jakie gumy go uzbroić...

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2014-11-16, 17:51   

Gołąb4x4 napisał/a:
Tylko ja liczę się z tym że muszę jeździć trochę po czarnym i szukam opon które będą robiły wmiarę w terenie ale nie będą nie wiadomo jak hałasowały na czarnym. Jeśli chodzi o klatke to nie mam zamiaru samiego w niej zamykać.
Powiedz mi tylko na czym polegają felgi na odwróconych trójkątach? :-)
Dzięki. To sam nie wiem w jakie gumy go uzbroić...

Moim zdaniem ta dyskusja to jest rozbijaniem się o ułamki ostatecznie o pojedyncze procenty.... na plus lub na minus wybieranych opon.
Z tego co napisałeś to ja uważam, że najlepszym rozwiązaniem było by dla Ciebie kupno tych z bieżnikiem Yokohama.

Odwrócone trójkąty to po prostu zwykłe felgi trójkąty tylko przykręcone na odwrót..... ich konstrukcja to umożliwia ponieważ mają całkiem proste czoła tarczy koła przylegające do bębna hamulcowego i przez to da się je przykręcić na dwa sposoby. Pierwszy - czyli tradycyjnie i drugi - na odwrót z większym odsadzeniem.
opcja druga daje ten minus, że wentyl do pompowania wypada wtedy os strony mostu..... ale da radę zaspawać otwór po wentylu i wywiercenie nowego po właściwej stronie.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 19:37   

Dany44 napisał/a:

Moim zdaniem ta dyskusja to jest rozbijaniem się o ułamki ostatecznie o pojedyncze procenty.... na plus lub na minus wybieranych opon.
Z tego co napisałeś to ja uważam, że najlepszym rozwiązaniem było by dla Ciebie kupno tych z bieżnikiem Yokohama.

Ale ten bieżnik Yokohamy jak już chłopaki napisali zakleja się od razu gdy cofamy i dlatego został wyparty z miejsca 1 na drugie (jeśli chodzi o opony do jazdy w teren.) Ale pewnie będzie stanowił dla mnie dobrą alternatywę ponieważ będę musiał czasem hasać po czarnym :mrgreen:
Z tego co wyczytałem są średnio głośne na asfalcie więc skoro producent tak pisze to chyba tragedii nie będzie...

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-11-16, 19:57   

Gołąb, ale tu nie ma dobrego wyboru. Każda opona pomiędzy simex - szosówka będzie kompromisem. W tym temacie napisane zostało już wszystko moim zdaniem, reszta w Twoich skłonnościach do kompromisów. Jeśli chcesz być trochę w ciąży to weźmiesz Saharę, a jeśli chcesz zajść świadomie w 100% to weźmiesz dwa komplety kół na czarne i w teren. Każda inna opcja zawsze będzie kompromisem.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 20:51   

Okej. A tak z własnych doświadczeń to Simex mocno się ściera na czarnym?

Zawias 
Expert

Wysłany: 2014-11-16, 20:56   

Nie ma samochodu i opon do wszystkiego.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 21:04   

Po tym filmie ---> https://www.youtube.com/watch?v=bCQAbCpbTzk widać co to znaczy simex.
Żółty sami jest na saharach a zielony na simach.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2014-11-16, 21:14   

Można na simexach jeździć po czarnym-tylko po co .Są poza tym dość głośne.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 21:21   

Wiem że są głośne.
A po co?
1. Auto po lifcie i przerobione wizualnie głupio wygląda na szosowych oponach.
2. Też ta kwestia że nie zawsze jest się wstanie zmieniać przed/po każdym rajdzie opony.
Pozostaje więc zakupić albo 2 komplety opon terenowych albo jakiś jeden bieżnik nie na 100% jak już pisał SamNaSamZSam,

Zawias 
Expert

Wysłany: 2014-11-16, 21:28   

Z tego co wiem to SAM nie jeździ ostro w terenie.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 21:31   

SamNaSamZSam napisał/a:
Każda opona pomiędzy simex - szosówka będzie kompromisem. W tym temacie napisane zostało już wszystko moim zdaniem, reszta w Twoich skłonnościach do kompromisów. Jeśli chcesz być trochę w ciąży to weźmiesz Saharę, a jeśli chcesz zajść świadomie w 100% to weźmiesz dwa komplety kół na czarne i w teren. Każda inna opcja zawsze będzie kompromisem.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-11-16, 21:39   

Pewnie, że nie jeżdżę w ogóle w terenie. Ale dostałeś już tyle cennych podpowiedzi od kolegów, że tak po prawdzie to nie wiem co tutaj jeszcze roztrząsać... podejmij no w końcu decyzję chłopie i ciesz się jazdą.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 21:41   

SamNaSamZSam,
Pomyślę i podejmę ale bardzo prawdopodobne że skończy się dwoma kompletami :mrgreen:

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-11-16, 22:29   

Gołąb4x4 napisał/a:

Pomyślę i podejmę ale bardzo prawdopodobne że skończy się dwoma kompletami :mrgreen:

Jak nie masz ciśnienia na robienie wyników na srajdach, to odpuść sobie simeksowe opony.
Kup coś ala yokohama geolandar i ciesz się życiem. Resztę kasy wyrzuć w błoto (czyli wydaj na suzukę) :mrgreen:
Jeździłem wiele lat na bieżniku yoko i było ok.
Jak jest megalagier, to simex/silver jeszcze ci się pomoże głębiej zakopać. Na piaskowym podłożu lepiej już robią szosówki...

Teraz mam silverstony i leżą w garażu a jeżdżę na AT bo większość czasu auto niestety jest na asfalcie i szkoda bieżnika.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 22:32   

kostuch, A masz jakieś pojęcie o oponach K2? :-)

[ Dodano: 2014-11-16, 22:36 ]
A jakieś zdanie na temat tego bieżnika --> http://opony-4x4.pl/zdjec...ay%20MT%202.JPG ?
Wczoraj na targach miało go bardzo dużo samochodów i dlatego mnie zainteresował ;-)

Odpowiedz do tematu