Wysłany: 2025-01-29, 09:01 Wolne obroty kiedy zimny
Cześć, mam taki problem z samuraiem 1.3 na wtrysku.
Kiedy go kupiłem, był założony kolektor z gaznikowca bez sondy. Wtedy wolne obroty na zimnym byly wysokie bo o ile dobrze pamiętam okolo 2.5k obr/min. Wymieniłem kolektor na taki z lambda i teraz niskie obroty kiedy silnik jest zimny utrzymują się na poziomie ok 200obr/min. lub gasnie, a po dodaniu gazu słychać minimalne dławienie.
Tps ustawiony wg serwisowki:
Kiedy wytworze podcisnienie 50hg/cm i włożę szczelinomierz pomiędzy półksiężyc linki a śrubę wolnych obrotów i zmierzę rezystancję pomiędzy pinami C i D to:
- szczelinomierz 0.2mm to jest rezystancja ok 30ohm (wg serwisowki 0-500ohm)
- szczelinomiwrz 0.4mm wtedy jest nieskończoność
Sprawdziłem pozostałe zależności pomiędzy pinami i też się zgadzają.
Z rzeczy które zaobserwowałem to w pierwszej sekundzie po odpaleniu na zimnym są prawidłowe wolne obroty (podwyższone jak na ssaniu), jednak praktycznie natychmiastowo silownik od wolnych obrotów się cofa i wolne obroty spadają. Kiedy jest ciepły obroty utrzymują się na prawidłowym poziomie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum