Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dziwna sprężynka napinacza paska rozrządu
KAKTUS 
świeżak
KAKTUS

Wysłany: 2025-03-23, 00:17   Dziwna sprężynka napinacza paska rozrządu

Witam Was Koledzy.
Ogólnie to mój dopiero drugi wpis (pierwszy był w przywitalni 😃), jestem bardziej czytaczem, ale dziś potrzebuję o coś zapytać. Zabrałem się za wymianę paska rozrządu. Niby nic takiego, ale...
1. Moją uwagę przykuła jakby dwuczęściowa sprężynka napinająca rolkę. Postaram się zamieścić zdjęcia, ale wyglądało to jakby do zwykłej sprężynki był wysunięty jakiś drugi element. Powiecie co by to mogło być? Pierwsza fotka to stan zastany po zdjęciu osłony, strzałka wskazuje tą drugą część, druga fotka to ten dodatkowy element.
2. I druga rzecz. W manualu kazali palcami tylko przykręcić śrubę rolki i śrubę napinacza, założyć sprężynkę i dwa razy przekręcić dookoła wałem w celu usunięcia luzu i dopiero wtedy dokręcić tamte dwie śruby. Czy takie samoistne, tylko za pomocą sprężynki, napięcie paska wystarczy, czy trzeba w jakiś sposób jeszcze dociągnąć?
Pozdrawiam, Kaktus.

[ Dodano: 2025-03-23, 00:19 ]
Chyba nie umiem załączyć zdjęć... :mrgreen: ...powiecie jak?

[ Dodano: 2025-03-23, 09:48 ]
To może teraz...

Ufff... :-D teraz chyba widać. To jak? Ktoś coś?

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2025-03-24, 10:26   

Ja zawsze ustawiam na czuja, tej sprężynki nawet nie mam, z resztą takiej starej sprężynce chyba bym nie zaufał.

Odpowiedz do tematu