Wysłany: 2011-05-08, 21:28 Jest jakiś informaatyk ??
Witam
Mam taki problem.
Parę lat temu kolega założył mi w domu sieć bezprzewodową.
Normalnie mam sygnał z kablówki.
Podłączył router wi-fi, skonfigurował i wszystko hulało.
tydzień temu przestał działać. Awaria w kablówce - pomyślałem. Zdarzało się wcześniej.
Wyłączyłem router i modem z prądu. Parę lat chodziły bez przerwy - dam im odpocząć - pomyślałem.
Poczekałęm 2 dni i zadzwoniłem. W słuchawce usłyszałem, że z ich strony wszystko OK.
Włączyłem router i modem i jakie było moje zdziwienie, sieć jest.
Problem w tym, że nie mogę się połączyć z moją siecią.
Nie mogę także wejść na stronę 192.168.1.254 gdzie konfigurowana była sieć.
Nie wiem co mam robić.
Czy idzie usunąć starą sieć i postawić nową ? - (ja nie umiem)
Czy może to padł router i dla tego widzę sieć, ale nie mogę się połączyć.
Próbowałem zresetowć modem i router. Sieć cały czas widać.
P.S. Za pomocą kabla z modemu od kablówki idzie się połączyć, więc to chyba prawda, że z ich strony wszystko OK.
napisz jaki masz router
mogły ci się ustawienia zresetować i próbuj wpisać 192.168.0.1 albo 192.168.1.1 bo przeważnie tak się wchodzi na świerzo do ustawień, później włącz sobie kreator sieci w przeglądarce i jedziesz :)
a na przyszłość to jest dużo for sieciowych i tam szybciej dostaniesz odpowiedź niż tutaj
Nie wiem co ma nazwa do tego, że nie chodzi.
Wcześniej hulało na tyma samym sprzęcie parę dobrych lat.
Nic nie zmieniałem anie w sprzęcie, ani w konfiguracji.
Podaj jak możesz jakieś linki do tych forum technicznych.
hehe podałeś coś w stylu "samochód kombi" :) a potrzeba markę i model np D-Link 654 :)
http://wififorum.pl/ np tutaj, poszukaj w dziale AP (Access Point).
Ogólnie czasem się tak zdarza że sam z siebie się zwiesi i zresetuje do ustawień fabrycznych już w kilku sieciach tak miałem które stawiałem i jest na to jedna rada: zapisuj ustawienia na dysk
Jak kolega wyżej pisze, sprawdź jaki masz model routera. Zresetuj go, mały okrągły otwór średnicy zapałki na obudowie, wciśnij zapałką albo czymś w tym rodzaju na jakieś 15 czasem nawet do 30 sekund. Po zresetowaniu podłącz kablem sieciowym (skrętką) do komputera i wpisz w przeglądarkę adres routera. Najczęściej 192.168.0.1 lub 192.168.1.1.
login najczęściej admin lub administrator, hasło administrator, admin, pass, password lub pozostaw puste. Teraz pozostaje tylko konfiguracja sieci od nowa.
Chyba każdy router ma coś takiego jak twardy reset - czyli dziurka wielkości wkładu długopisu. W ten sposób powinny przywrócić się ustawienia fabryczne. Jak koledzy wyżej pisali 192.168.1.1 lub niektóre chcą 192.168.1.100 user: admin pass: admin - i konfigurujesz zgodnie z danymi otrzymanymi od swojego providera w twoim wypadku od dostawcy sieci kablowej. Powodzenia.
a za pomocą kabla się łączysz czy jak? kablem się w router wepnij... 192.68.1.254 jako domyślną bramę mógł ustawić Ci gość co to konfigurował adres sobie można przestawiać, po twardym resecie ustawienia powinny wrócić do defaultowych.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Spróbuj kablem albo innym kompem. Może w ustawieniach ip kompa coś przestawiło się itp.
Najlepiej jakbyś zrobił twardy reset routera i skonfigurował od początku.
A z tym twoim logowaniem to jak slavok pisze - ktoś ci to wcześniej ustawił bo normalnie w większości routerów ten ip jest w puli dynamicznych ip przypisywanych do kompa.
A propo tematu.
Chyba już wiem czemu ta sieć u mnie nie chodzi.
Po prostu dostawca zmienił mi nr IP. Tak mi sie wydaje.
Jest inne niż było do tej pory i dla tego nie chodziło.
Zrobiłem twardy reset routera.
Teraz trzeba wszystko skonfigurować od nowa.
Ale ja sobie nie poradzę.
Nie znam technicznego angielskiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum