12--- W pamięci urządzenia sterującego nie ma żadnych kodów. Wykonać zwykłe czynności sprawdzające
13--- Sonda lambda lub jej obwód
14--- Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
15--- Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
21--- Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
22--- Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
23--- Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
24--- Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
25--- Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
31--- Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
32--- Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
33--- Przepływomierz powietrza lub jego obwód
34--- Przepływomierz powietrza lub jego obwód
41--- Sygnał zapłonu lub obwód
42--- Czujnik położenia wału korbowego lub jego obwód
44--- Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
45---Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
Proszę Was pomoc . Otóż zaraz po włączeniu stacyjki jak i również po zapaleniu silnika co parę sekund na desce zapala się i gaśnie napis check engine. Jaka to może być przyczyna?
Kupiłem samuraja z tą usterką. Samurai z grudnia 1991 z pełnym wtryskiem.
Dodam, że jak zapalę samochód po nocy to dosyć długo utrzymuje wg za wysokie wysokie obroty( 2300) , natomiast jak złapie temp. spadają wtedy do 800 obr.
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2011-06-21, 16:23
Moj tak samo ma i mojego kupla tez Obie suki sa na wtrysku wiec to stadardowe ze samce najpierw utrzymuja wysokie obroty a jak sie zagrzeje to spada do 800 obr/ min Ten typ tak ma
Stadardzik Nie marw sie a co do chek engin haha to masz u gory cale kody
wielkie dzięki za info, czyli obrotami nie mam się co przejmować. Chociaż powiem, że jak się rozgrzeję wolałbym, aby to było 1000 obr./1min , a nie 800 . Szkoda, że nie można podciągnąć.
Check engine! tak mam kody błędów, ale ale ale:
1. jak je mogę domowym sposobem sprawdzić!!
2. czy ten check to tak nagminnie u Was się pojawia? a może ja tylko mam pecha.
Dodam , że wyjąłem na 2 h akumulator , ale zaraz po przekręceniu kluczyka bez zapalenia już powoli mruga.
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2011-06-24, 12:01
Bardzo prosto te mrogania pokazuja ci nr kodu bledu Pierwsze Mrogniecie to dziesiate a drugie mrugniecie gdzies jest odstep 1 sekudy to jednostki i tam wyzej kolegas umiescil cala liste bledow
Tak jak już wspomniałem mam samka na wtrysku sprowadzonego z Niemiec dopiero od 3 tygodni. Od samego początku Check engine przez cały czas się zaświecał , ponieważ ktoś spiął w kabinie wtyczkę, która służy do diagnozowania kodów. Odczytałem go i pokazał 12 czyli wszystko w porządku. Nie ma błędów.!!
Teraz po rozłączeniu wtyczki nie mam już mrugającego checka i jestem spokojny!! Uff co za ulga.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum