Wysłany: 2011-08-22, 08:08 Rozmiar dętki do gumy 195/80/15
Witam,
Jaką dętkę założyć do gum o rozmiarze 195/80 15". Mino kilku wizyt u wulkanizatora powietrze nadal schodzi,a moja cierpliwość się wyczerpała ;) Gumiarz mi powiedział, że może załatwić ale to trochę potrwa..... dziwne, więc zamierzam sam zamówić gdzieś w necie
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2011-08-22, 21:41
I jedne i drugie będą do tych opon o wiele za duże.
Możesz spróbować z dętkami od uaza - 8,40-15 (czyli 215/90-15), ale i te chyba będą ciut za duże, ja bym szukał czegoś mniejszego.
Wysłany: 2011-09-06, 09:11
8,25-15 pewnie można by zaryzykować, ale te dętki występują chyba głównie w wersji z długim, zagiętym zaworem i nie nadadzą się do suzy.
Myślę, że idealne byłyby 7,50-15 z zaworem tr11, nie wiem tylko, czy takie istnieją
Zajrzyj tu: link, może znajdziesz coś dla siebie.
Wysłany: 2011-09-07, 09:07
Może też mieć poszarpane stopki w oponach, a wtedy najlepsza felga nie pomoże.
W patrolu mam dętki prawie 4 lata, przejeździłem nim kilka rajdów, zawsze na obniżonym ciśnieniu, nigdy nie miałem awarii.
Wcześniej 9 lat przejeździłem uazami, cały czas na dętkach i przez te lata 0 awarii.
W suzie 1,5 roku na bezdętce i kilka razy rozszczelnione opony w terenie, dlatego niedawno do nalewek simexów założyłem dętki, m.in. ze względu na słabe stopki w oponach i na razie, odpukać, bez awarii.
Nie uważam więc, że dętki to poroniony pomysł.
Dętka to absolutnie nie jest poroniony pomysł. Całe życie na dętkach jeżdżę zarówno ja, jak i wszyscy moi znajomy. Musi być wyjątkowa sytuacja i kawał mocy, żeby obracało oponę na feldze tak, jak mówisz. Już kiedyś wklejałem, ale tak się dzieje, kiedy nie masz dętki.
http://www.youtube.com/watch?v=14f9a4xHeq8
_________________ Gdzie Patrol nie może tam Samuraia pośle :D
WWW.EXTREMPULAWY.PL
ja też myślałem o zamontowaniu dentek bo często mi się rozszczelnia opona ale wulkanizator mi powiedział że wewnętrzny rant opony będzie mi obcierał o dentke i w końcu się przebije, więc juz sam nie wiem skoro piszecie że u was to działa normalnie
Tytus, zakładaj dętki. Nawet jeśli Ci się przebije, to ją wymienisz. Zdarzy Ci się to raz na dziesięć przypadków, w których rozszczelni się opona. Zaoszczędzisz nerwów i czasu.
_________________ Gdzie Patrol nie może tam Samuraia pośle :D
WWW.EXTREMPULAWY.PL
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum