Wysłany: 2009-11-18, 08:56 Sprzęgło...pora zmienić, ale na jakie?
Witam, jak w temacie - często po cięższej jeździe wyczuwam specyficzny zapach przypalonego sprzęgła, nie wiem jak długo pociągnie i przymierzam się do zakupu nowego - czy macie jakieś sugestie (linki do ofert) za rozsądne pieniądze, w dobrym stosunku ceny do jakości. Dodam, że jeżeli jeżdżę to po to, by bawić się w terenie ( jedynka, dwójka, dużo zmian, biegów na tych zakresach, reduktor, trochę półsprzęgła się zdarza), do codziennej jazdy auto mi nie służy. No i nie jestem maniakiem, by zakupić wysoce profesjonalny zestaw z górnej półki. pozdro
Ostatnio zmieniony przez Admin 2010-08-31, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-08-24, 08:34
Moje sprzęgło z aisina Robiło przez rok w Suzuce.. W tamtym tygodniu już popuszczałem linkę sprzęgła żeby jeszcze trochę wytrzymało.. Teraz chce zamontować spieka i zobaczyć jak będzie pracowało i ile wytrzyma..
Jak macie to piszcie wasze opinie.. mnie interesuje 4-spiekowa..
Siema, ja ma sprzęgło 4 spiekowe, jednak polecałbym Ci bardziej 6 spiekowe bo podobno lepiej łapie, 4 spiekowe czasem ciężko wyczuc bo brak tzw półsprzęgła, jeśli chodzi o wytrzymałość to póki co taplałem w różnych bajorach błotkach i tam gdzie kumpel spalił normalne sprzęgło u mnie zero problemów.
Wysłany: 2010-09-06, 19:32
Witson dzięki za podpowiedz..
Dziś kupiłem tarczę 6-spiekowa.. Ciekaw jestem jak będzie robić w terenie.. Dojadę jeszcze trochę stare sprzęgło i zabieram się za wymiane.. znając moje szczescie to docisk i łożysko tez będzie do wymiany..
Carlos, jak będziesz zmieniać sprzęgło zrób manuala dla potomnych. Ja też bym chciał wymienić sam, ale bez jakiejś dobrej instrukcji to się nawet nie zabieram.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Wysłany: 2010-10-05, 17:09
Sprzęgło wymienione..
Poszedłem Onagier za Twoja rada i wymieniłem cały komplet docisk z łożyskiem kupiłem z NKK podobno orginał japoński ale zobaczymy jak długo popracuje ze spiekiem..Tak jak Wiston pisałeś róźnicy w działaniu nie ma z orginalną tarcza tyle ze skok sprzęgła jest krótszy ale bez problemu można wyczuć półsprzęgło..
Dzieki za Rady.. Zobaczymy jak długo ten zestaw porobi w terenie.. Pozdrawiam
mam i nie narzekam, zainwestowałem w 6 segmentową nadaje się w teren jak i do codziennej jazdy, mniej niż 6 segmentów = brak pół sprzęgła, i nie opłaca się wymienić bez wymiany docisku i łożyska. Spiek dość mocno nadwyręża docisk wiec od razu proponuję wymianę kompletu.
witam jakies takie tanie bo widziałem na allegro takie za http://allegro.pl/exedy-zestaw-sprzegla-do-suzuki-samurai-i1322835181.html
jak juz wymieniać to komplet taracza docisk i łozysko
Marcepan1, a gdzie smigasz w terenie ?? masz jakiś dobry warszat dla suzuki ?
bo ja mój pojazd dostałem od żony w prezencie i chcę zeby koś kot choć torszke sie zna powymieniał płyny : olej itp. ?? duzo pracy jest przy wymianie sprzegła ??
Marcepan1, a gdzie smigasz w terenie ?? masz jakiś dobry warszat dla suzuki ?
bo ja mój pojazd dostałem od żony w prezencie i chcę zeby koś kot choć torszke sie zna powymieniał płyny : olej itp. ?? duzo pracy jest przy wymianie sprzegła ??
podnosnik kolumnowy wel kanal troche kluczy checi zapalu kolega z browarem i jedziesz z koksem podobnie z olejami itp
chętnie się pozbędę swojej tarczy 6 spiekow. jest calkowicie nowa, kupiona wlasnie w firmie aaronex za 360zl. moge sprzedac za 300 razem z wysylka. z opakowania byla wyjeta tylko kilka razy celem obejrzenia. mam inny silnik i mi sie nie przyda :(
_________________ SPOA, wieszaki 15cm, BMW powered - 160hp, 32"
mialem jak koledzy wymienic od poloneza, ale Ci moi mechanicy to leniwi, tylko nowe bez przeróbek ich interesuje
brakuje mi fachowca starej daty co nie jedno przerabial, nauczony na fso
oryginalne..., jeszcze wytrzymuja..
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum