Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: slavok
2012-08-21, 13:01
Zakup i utrzymanie Samuraia w dieslu
adrian
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-13, 08:20   Zakup i utrzymanie Samuraia w dieslu

Witam wszystkich użytkowników forum,
Mam 23 lata, jestem z Podlasia i opętała mnie mania posiadania Samuraia;) więc powoli zaczynam się rozglądać. Auto ma służyć wyłącznie do jazdy w terenie, na początku dość pewnie delikatnego terenu, jako że moje pojęcie o offroadzie jest zerowe (kończę przygodę z przecinakami (motocykle)). Udało mi się znaleźć w dobrej cenie a mianowicie 1600euro za 2000r silnik 1.9td 46kW (63KM), 1905 cm3, Stan dość dobry, all orginal chociaż wymaga trochę inwestycji (zresztą jak każdy) i moje pytania brzmi:
Jak wygląda eksploatacja takiego Samuraia, z tego co widzę to większość dostępnych części jest do wersji benzynowej, a jak wyglądają ceny do diesle? Sprzęgło 2 razy droższe, to już znalazłem, ale jak z resztą? Zawieszenie chyba też jest inne?
Dziękuję za każdą podpowiedź i sugestię.
Adrian

Myszon 
niby że szefo

Wysłany: 2010-08-13, 18:44   

witaj na forum adrian!

Skoro już wybrałeś samuraia to gratuluje wyboru ;)

Za tą cenę jak mówisz to bez zastanowienia się brał bym tego samuraia. Silnik 1.9 to rarytas w tym modelu, zdecydowanie lepsza dynamika i niezawodność w terenie, lepszy dół i niezawodność w głębokiej wodzie to jedne z wielu zalet tego silnika. Jeśli chodzi o części to być może są droższe ze względu na to że ten silnik jest mniej popularny ale wątpie że tego diesla można szybko zarżnąć. Rocznik dobry i jeśli trafił byś na wersje na sprężynach to już wogóle full wypas. Dużym plusem jest to że autko jak mówisz jest all oryginal - to bardzo dobrze bo masz prawie że pewność że nie był katowany. Przerobisz sobie go w miare upływu czasu pod swoje terenowe potrzeby tj. lift, opony, wyciągarka itp.

Pokaż jakieś fotki tego cuda.
Pozdro.

PrzemoCK 
stały bywalec
Anti Gravity Man

Wysłany: 2010-08-13, 18:45   

witaj, no niestety ciężko będzie z opiniami bo takich nówek to się nie spotyka:-) osobiscie tez tak chcialem z duzego pulapu poszukiwania, ale kolega mnie naprostował - kupic jak najtaniej jak najstarszy wtrysk i pomalu szykowac.

adrian
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-15, 10:32   

Dzięki Panowie za szybką odpowiedź, jednak przegapiłem bo dałem sobie jeden dzień na zastanowienie po obejrzeniu auta i niestety ktoś mnie ubiegł i kupił.... ale nie daje za wygraną i będę dalej się rozglądać za czymś ciekawym. Zauważyłem też, że Samurai był wyposażony w dwa różne silniki diesla jeden o mocy 63KM i drugi podajże 103KM. Czy ktoś wie, który jest mniej awaryjny i tańszy w utrzymaniu?
Dzięki miłej niedzieli:)

corny 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2010-08-17, 21:51   

haj
zapodaj przyklad silnika w samuraiu powyzej 100 KM i to w dieselu ... byly fakt dwa rodzaje ale zaden z nich nie mial 100 KM ... ogolnie made in PSA czyli francuzsko wlosko costam.... podobny silnik znajdziesz w polonezie 1.9 D natsepne sie roznily nieznacznie ale glownie elektronika .. silnik nie powala na kolana i jak sie wglebisz w temat to wiekszosc podpowie 1.3 i ... lepszym rozwiazniem jest juz wsap silnika 1.6 td VW ....pozdro

adrian
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-18, 22:05   

Dokładnie corny, pytałem się po znalazłem w dobrej cenie, a sam jednak dalej jestem za 1.3i. Przeszukałem net i faktycznie te silniki diesla są bardzo podobne, a moje pytanie wywnioskowałem opisami z ogłoszeń, gdyż w kilku pojawiła się moc 103KM.
No nic dalej się rozglądam za czymś ciekawym.... pozdrawiam

soczeq1
świeżak

Wysłany: 2010-08-25, 18:57   

przepraszam że poza tematem troszke Przemo powiedz mi gdzie jeździcie w kielcowie nabyłem niedawno suze i małymi kroczkami próbuje coś działać ale ścieżynkii na kostomłotach z zagnańsku objeździłem już w szeż i w zdłuż mugłbyś może coś zaproponować w okolicach ...??? pozdrawiam

Grzeg 
świeżak

Wysłany: 2011-10-11, 12:14   

corny napisał/a:
haj
zapodaj przyklad silnika w samuraiu powyzej 100 KM i to w dieselu ... byly fakt dwa rodzaje ale zaden z nich nie mial 100 KM ... ogolnie made in PSA czyli francuzsko wlosko costam.... podobny silnik znajdziesz w polonezie 1.9 D natsepne sie roznily nieznacznie ale glownie elektronika .. silnik nie powala na kolana i jak sie wglebisz w temat to wiekszosc podpowie 1.3 i ... lepszym rozwiazniem jest juz wsap silnika 1.6 td VW ....pozdro

Mam takie 1,9 td PSA z 2000 generalnie nie zawodny, ale trochę słaby i ostatnio zaczął się grzać. Kierunki myślenia mam trzy:
- coś mocniejszego, nowszego z PSA
- 1,6 z Vitary
- 1,6 z VW

Może ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie?

Grzegorz

tytus 
Moderator

Wysłany: 2011-10-11, 13:49   

Jak chcesz info na temat 1.6 VW w dieslu to pytaj kolegę Wojtas bo on ma to wsadzone
Diesel z poldolota ma wsadzony kolega Albert
Ja aktualnie wsadzam 1.6 8v z vity

masz już konkretne osoby :mrgreen:

Grzeg 
świeżak

Wysłany: 2011-10-11, 14:08   

Dzięki za komplet namiarów :idea:

tytus napisał/a:
Jak chcesz info na temat 1.6 VW w dieslu to pytaj kolegę Wojtas bo on ma to wsadzone
Diesel z poldolota ma wsadzony kolega Albert
Ja aktualnie wsadzam 1.6 8v z vity

masz już konkretne osoby :mrgreen:

Mam jednak tą specyfikę, że mam 1,9 td PSA więc są chyba szanse na wymianę silnika na mocniejsze PSA przy mniejszych zmotach ze starą skrzynią, niż przy podmianach oryginalnego 1,3

Grzegorz

Skalpel 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-10-12, 08:21   

Na sobolewiadzie ostatnio klasę extrem wygrał zmotany Samurai z silnikiem 1.9TDI od Audi. Ten 130KM czy coś koło tego. Moje wrażenia sątakie, że moc jest wystarczająca i silnik jest niezatapialny :)

Odpowiedz do tematu