Wczoraj rozwierciłem otwór i nagwintowałem otwór na śrubę w skrzyni, tę która utrzymuje lewarek. Po złożeniu okazało się że skrzynia jest zablokowana na 1 biegu. Wcześniej już wyciągałem lewarek w celu sprawdzenia jak można usunąć problem latającego na wszystkie strony lewarka, ale po złożeniu nie było problemu z biegami. Jak to ruszyć?
Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 670 Skąd: przysucha
Wysłany: 2011-06-01, 13:59 skrzynia
jak odkrecisz gorna pokrywe zobaczysz w czym problem bo pewnie przesuneło ci sie ciegiełko jedno czy jak to sie tam nazywa i nie mozesz wrzucic biegu ja tak mialem ale jak nie odkrecisz nie zobaczysz
Wysłany: 2011-10-19, 17:51
Słysze ze temat blokującej się skrzyni to normalka. Powiedzcie mi co zrobić, co wymienić,naprawić żeby problem rozwiązać? Będę wdzięczny za podpowiedzi bo mnie szlak trafił dzisiaj jak sie to stało.
_________________ spoa, simex,blokada tył, do progu 60cm....
Wysłany: 2011-10-19, 20:05
Mam Suzi 1.3 z 87r. Objawy wcześniejsze były takie że 3 i 5 bieg trzeba było czasami wyłanczać na dwa razy[tylko wyłanczanie]. A teraz zablokowała się 1 podczas ruszania na stacji benzynowej, tak jakby za daleko wajcha poszła.
Wysłany: 2011-10-19, 20:22
Już czytałem ale co z tego że rozbiore i niby to naprawie. Nie chciałbym żeby mi to się jeszcze kiedyś stało dlatego pytam co wymienić ?
[ Dodano: 2011-10-20, 15:43 ]
Dżwignia naprawiano. Sprawa banalnie prosta. Dzwignia zmiany biegów w miejscu gdzie styka się z wodzikami była ''podtarta''. Została napawana i obrobiona pilnikiem i jest ok.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-11-17, 10:15
Na początek odkręć dźwignię biegów i zobacz, czy tam się nie dzieją żadne cyrki.
Jak wyjmiesz wajchę, to będziesz miał dostęp do wodzików, możesz je spróbować przestawić śrubokrętem.
Witam a ja mam taki objaw że jak jade dłuższa chwilę na 5 biegu przy próbie redukcji nie moge wbic żadnegio innego biegu tylko 5 i tak około 10 sekund zalałem nowy olej do skrzyni bo była zielona breja i założyłem nowe sprzęgło aisan i dalej to samo, a drugim objawem jest zgrzytający 2 bieg czy to synchronizator ?? prosze o pomoc jest to samurai na gaźniku 1992 r na szerokich mostach japończyk
_________________ 1.SJ410 + graty do nowego projektu mosty tojka lj70 reszta w budowie ...
temat blokowania załatwiony na końcu lewarka były takie wgłębienia napwałem i wyszlifowałem tą końcówkę na równo i biegi już nie blokuja a drązek ma bardziej precyzyjne ruchy a zgrzyt 2 biegu został no nic a idzie kupić synchronizator w normalnych pieniądzach ??
_________________ 1.SJ410 + graty do nowego projektu mosty tojka lj70 reszta w budowie ...
temat blokowania załatwiony na końcu lewarka były takie wgłębienia napwałem i wyszlifowałem tą końcówkę na równo i biegi już nie blokuja a drązek ma bardziej precyzyjne ruchy a zgrzyt 2 biegu został no nic a idzie kupić synchronizator w normalnych pieniądzach ??
Mam większość skrzyni w częściach. Wyła łożyskami ale nie zgrzytała synchronizatorami.
Najłatwiej chyba całą choinkę przełożyć zamiast bawić się w pojedyncze trybiki.
Mi ostatnio blokuje się wsteczny i piąty bieg. Wystarczy odkręcić lewarek i sprawdzić co się wytarło? Nic mi nie wyleci? Nigdy tam nie zaglądałem więc wolę się upewnić. Może ma ktoś zdjęcie jak wygląda sprawny nie wytarty?
Nic nie powinno wylecieć, kręć spokojnie.
ważne żeby zachować czystość.
Na początek odkręcasz 4 śrubki na klucz 10, wywijasz gume na drugą stronę żeby nie przeszkadzała, później 3 kolenie 10'ki pod kolejną gumową osłoną i wyciągasz lewarek do góry.
wyciągaj ostrożnie bo jak masz uszkodzoną śrubkę ustalającą położenie lewarka to może jej końcówka wpaść do środka skrzyni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum