Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jakie resory pod SPOA
fellini
świeżak

Wysłany: 2011-07-28, 09:44   Jakie resory pod SPOA

Witam. Mam samiego ze zrobionym juz SPOA. Niestety resory są juz troche przegiete. Pomyslałem więc, ze moze warto było by zainwestowac w komplet nowych. Jednak jakie kupić? Myślałem nad OME, ale ponoć z doborem resorów pod SPOA nie jest taka prosta sprawa.

albert 
Specjalista
albertus

Wysłany: 2011-07-28, 11:31   

wejdz w watek spoa, poszukaj kolegów ze spoa i moze na priv zadaj im pytania, bedzie szybciej
pozdro

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2011-07-28, 11:59   

No dokładnie, tak jak Albert pisze.

Lokoktentek i jeszcze Liroy mają u siebie SPOA.

Możesz też napisać i się podpytać w np w Bielsku Samurai Serwis, co najlepiej wsadzić do SPOA.

Pzdr.
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

loudner
rozgadany
Samuari SJ 2.0

Wysłany: 2011-07-29, 00:06   

ja mam SPOA i od mazura wersja HD i muszę przyznać że sie spisują dobrze

Suzuka 4x4 
Specjalista
Krystian

Wysłany: 2011-10-16, 20:08   

To zależy do czego potrzebujesz i jakie masz ukształtowanie terenu :-) Jeśli będziesz jeździł dożo po trawersach to jest moim zdanie chore zakładać resory które liftują samochód :-D

fellini
świeżak

Wysłany: 2011-10-18, 07:44   

No tak. Teren raczej równinny, ale wiadomo, zawsze znajdzie sie miejsce i chwila gdzie trzeba przewalic sie jakimś stromym podjazdem...
Suzuke kupilem ze zrobionym juz SPOA, szczerze mowiąc najchetniej bym wrócil do standartowego układu (oczywiście resorki do liftu :-) , ale przy tym pewnie masa roboty. Chociazby układ kierowniczy - z tego co czytalem przerabiany do SPOA (?), czy choćby te mocowania naUboltach, tez pewnie jakies poodwracane, kombinowane. Tak czy siak na zime autko pojdzie w odstawke i bedzie robione. Ale poważnie (zeby nie powiedziec, że najpowazniej , zastanawiam sie nad likwidacja spoa). Pozdrawiam.
Do mazua dzwonilem, doradził resory typu Leslik, lub standartowe resory seryjne - choc te do offroadu raczej sie nie nadaja.

lokoktentek 
stały bywalec

Wysłany: 2011-10-19, 23:08   

słuchaj, za to co napiszę pewnie zostanę tutaj zbesztany ale o to co myślę...:

jeśli nie chcesz liftu to jeśli masz w dobrym stanie te co masz to dołóż po jednym piórze na całej długości żeby uniknąć "esowania" i przeginania na drugą stronę.... to nie podniesie auta.

jak już masz spoa to nie rezygnuj, bo wreszcie możesz wjeżdżać w miejsca gdzie wjeżdżają patrole i inne takie :-) bo przynajmniej nie umoczysz silnika i własnego tyłka...

zwykłe resory marnie się sprawują przy spoa, ponieważ fakt posiadania spoa powoduje inną charakterystykę pracy resorów. dlatego jeśli nie chcesz podniesienia auta to albo resory pod spoa niepodnoszące albo kowal i pióra zabezpieczające "esowanie"

fellini
świeżak

Wysłany: 2011-10-20, 07:41   

No właśnie... A gdzie dorwać takie resory pod SPOA. Najpierw takowych poszukiwałem, ale z braku laku przyszła idea likwidacji SPOA.

Odpowiedz do tematu