Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: slavok
2013-09-26, 14:24
KUPIŁEM I CO DALEJ???
szymon501 
świeżak

Wysłany: 2011-10-21, 21:36   KUPIŁEM I CO DALEJ???

Witam. W rozliczeniach z klientem dostałem Samuraia z 92r. Auto trochę dziurawe, zaniedbane, dziwnie jeżdżące. Miałem sprzedać dalej ale trochę pojeździłem, poczytałem, pojeździłem i ZOSTAWIAM :D
W zimie trochę poodśnieżam a w lecie dam mu nowe życie. Jednakże auto muszę go przygotować do odśnieżania. Jakie sprzęgło (jest do wymiany) biorąc pod uwagę że auto ma głównie odśnieżać parking.
Chciałbym się dowiedzieć jak zabrać się za remont takiego auta. Od czego zacząć? Klepać resory czy kupić nowe ? Jakie opony na zimę do odśnieżania ? Jeżeli chciałbym podnieść auto o 5 cm co muszę wymienić ? Jaka szerokość i profil opony przy feldze R16 ? Czy potrzebne są dystanse przy 16? Gdzie można kupić części do odbudowy takiego auta ? Jaki olej i jak często wymieniać? Gdzie w okolicach Bielska Białej jest jakiś konkretny gość do blacharki takiego auta może ktoś z was przerabiał podobny temat? Jak posprawdzać te wszystkie napędy, sprzęgiełka, itd. itp. Wyczytałem również że w Kozach jest gość który robi pługi do Samuraia. Ma ktoś na niego konkretny namiar?
Pozdrawiam

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2011-10-22, 04:01   Re: KUPIŁEM I CO DALEJ???

szymon501 napisał/a:
Jakie sprzęgło (jest do wymiany) biorąc pod uwagę że auto ma głównie odśnieżać parking.

Komplet Aisin to 100% gwarancji sukcesu.

Cytat:
Klepać resory czy kupić nowe ? Jakie opony na zimę do odśnieżania ? Jeżeli chciałbym podnieść auto o 5 cm co muszę wymienić ? Jaka szerokość i profil opony przy feldze R16 ? Czy potrzebne są dystanse przy 16? Gdzie można kupić części do odbudowy takiego auta ? Jaki olej i jak często wymieniać?

Klepanie resorów bez sensu, daje efekt w perspektywie co najwyżej pół roku, potem wraca do stanu wyjściowego. Kupić nowe. OME, Lovells lub Mazur jak sobie stryjenka życzy. Najlepiej w komplecie z nowymi amortyzatorami i tulejami, jedna robota. Przy rzeczonych nowych resorach 225/75R16 Ci się zmieszczą i nie będą tarły o nadkola. Przy tym rozmiarze dystanse nie są potrzebne, przy maksymalnym skręcie może delikatnie przycierać o resor.
Części kupisz:
http://www.suzuki-czesci.pl/
www.wyprawa4x4.pl
www.sklep4x4.pl
i wiele innych w różnych kategoriach cenowych. Wszystkie łożyska są znormalizowane i można je kupić w sklepach przemysłowych, podobnie jak większość uszczelniaczy.
Jeśli nie wiesz jaki olej jest wlany to 10w-40 będzie dobry i bezpieczny. Wymiana co 10000km lub co ostrzejszy rajd. Przy jeździe w terenie to co większe topienie trzeba wymieniać też oleje w mostach, skrzyni i reduktorze. Hipol Gl-5.

[/quote]Jak posprawdzać te wszystkie napędy, sprzęgiełka, itd. itp. [/quote]

http://www.suzukiinfo.com...fo-sj413fsm.pdf

Pod tym linkiem masz serwisówkę z dokładnie opisanymi i rozrysowanymi wszystkimi czynnościami obsługowymi przy samuraiu. Nic ponad to nie jest Ci potrzebne.

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2011-10-22, 08:47   

No powiem ze wielu podpowiedziach sie z toba zgodze ale te strony co wyslales i TE CENNY :shock: :shock: to naprawde szok snorkel 1500 zl do 2000 a na alegro taki sam za 300 zl wiec nie kupuj nic z tych stron chyba ze lubisz przeplacac slono :-P to samo znajdziesz na alllegro o wiele taniej lozyska i uszczelniacze bez problemow znajdziesz w sklepach zajmujacych sie lozyskami tylko wymiary sa potrzebne i wtedy do 3 zl masz lozysko do tylniego mostu ;-) a nie jak na stronie 170 zl hahahaha :mrgreen:
No co do oponek to max 225/75 bo potem samuraj nie chce jechac i latwiej ukrecic poloske tak jak ja naprzykalad ;-)

Ja tam jestem milosnikiem spieku jak chodzi o sprzeglo ja mam 4 segmetowe i nie do zajebania tylko trzeba sie nauczyc jedzic nim ;-) ;-)

Pozdrawiam

szymon501 
świeżak

Wysłany: 2011-10-22, 10:41   

Ja tam jestem milosnikiem spieku jak chodzi o sprzeglo ja mam 4 segmetowe i nie do zajebania tylko trzeba sie nauczyc jedzic nim ;-) ;-)

Pozdrawiam[/quote]

Witam.
Co do cennika to wiadomo - Kupuje gdzie taniej.
Miłośnikiem spieku??? ocb??? Nauczyć się jeździć???
Czy takie resory będą ok ?? http://allegro.pl/najleps...1839408153.html
Resor typu Leśniak czy coś takiego.
Po wyliczeniu na zrobienie rzeczy które na szybko trzeba naprawić (resory 370zł/szt, amortyzatory 125zł/szt sprzęgło 499zł, polibusze 250zł, kilka linek, filtry, oleje) to jakieś 2300zł z części zaproponowanych przez gościa od resorów.
Wszystkie części podobno lepszej jakości jako iż auto ma obsługiwać pług.
Jak mógłbyś jeszcze napisać jakie te opony typowo na śnieg do pługu czy taka wielka kostka będzie ok czy to bardziej w teren opona?
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-10-22, 10:57 ]

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2011-10-22, 20:56   

No wiec jak chodzi o spiek to jest to tracza sprzegla ktora nie da sie zajebac jak sie zakleszczy z kolem zamachowym to nie odpusci i do oporu mozna krecic i jej nie spalisz ale spiek ma tez minus nie nadaje sie do jazdy na polsprzegle bo ja zabijesz i jest dosyc ostra hehe ;-) poprostu spiek jest zajebisty jak chodzi o bloto bo krecisz do oporu w sumie w sniegu to to samo cisniesz do oporu wiec to zalezy od ciebie mozesz sobie zrobic taki komplet Spiek+Docisk seryjny +lozysko lub seria http://moto.allegro.pl/sp...1869825013.html tu link do spieka

Co do opon to mam takie jak na tym linku ;-) http://moto.allegro.pl/Sh...7&utm_rule_id=0
i powiem ze kostka w sniegu bedzie dobrze kopala no a na lod nie ma zadnych opon chyba ze kolce :-P :-P

a co do resorow wiesz niechce sie wypowiadac ja mam zrobione przez kowala i powiem ze najpierw byly do dupy ale poznie sie ulozylyy ;-) :mrgreen:

szymon501 
świeżak

Wysłany: 2011-10-22, 22:33   C

Witam.
Co do sprzęgła spiekowego to nie jestem przekonany jako iż sam nie jeżdżę autem (uważam że jako wprawiony kierowca dałbym rade na najtańszym, z tym że to opinia właściciela) ale że pracownicy są jacy są, wole zainwestować niż słuchać że nie takie...
Oryginał... ale jaki??? Mam na oku aisin-a za około 500zł? Ktoś miał do czynienia z pługiem na Samurai-u??
Co do opon kostka jak najbardziej (...) Podoba się i jest ok. http://moto.allegro.pl/Sh...7&utm_rule_id=0 Wrażenie dla oka też robi ale czy z "chłopskiego punktu widzenia" nie wygarnia tylko śniegu z pod kół??? Słyszałem (przeczytałem na forum że auto siada na ramie i kapa??) "Przydałby się jeszcze samiec do tej suki"...
Czy nie lepiej jest zastosować oponę typowo na asfalt (plus łańcuchy {dwie osie} w razie potrzeby)??
OPONA: http://allegro.pl/5x139-7...1865852279.html
Nie jestem typem który leci na wygląd. Wiadomo jak z bajki najlepiej i też tak wole, (znalazłem takiego za 28000,00zł :D ) ale intuicja, rozsądek, ble ble ble ...
Najlepsza opona licząc na zamiary według mnie to : http://moto.allegro.pl/19...1843234748.html ...lub... http://moto.allegro.pl/2s...1871583127.html
Pozdro.
Szym

epwaspotter 
rozgadany

Wysłany: 2011-10-23, 12:40   

to na spiekowym lepiej ostro ruszać z 1? ja staram się na czarnym delikatnie (mniej więcej jak na półsprzęgle) - to źle?

tytus 
Moderator

Wysłany: 2011-10-23, 15:14   

Szymon jeżeli samiec ma tylko odśnieżać parking to jak kupisz samca to zostaw mu opony jakie ma i załóż łańcuchy. Jak ci kiedyś przyjdzie ochota na inne zabawy to sobie zmienisz.
Mi w zimie simexy się zalepiają jak po polach jeżdżę więc zostaw sobie 2 komplety.

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2011-10-24, 08:12   

No jak chodzi to spiek jest wrazliwy na ruszania na polsprzegle ;-) wiadomo niekiedy sie nie da :-( ale ogolnie spiek lubi pelna moc ;-) tez zalezy ile masz spiekowa tarcze ja wybralem 4 spiekowa i powiem ze jak wjade w bloto i pedal gazu do oporu to jeszcze ani razu nie czulem sprzegla :mrgreen:

Odpowiedz do tematu