Przyszłą pora na pierwsza zmianę oleju w moim samcu. We wszystkie filtry zaopatrzę się w Filtronie w Bielsku (chyba że ktoś zna tańszy sklep w okolicy), pytanie teraz mam tylko jaki olej kupić i ile? Silnik to gaźnikowiec z 87 roku, kiedy ostatnia zmiana była nie mam pojęcia, a co było lane tym bardziej. Co kupić żeby spokojnie jeździć i ile litrów?
A czy to możliwe żeby Suzuki z 91' jeździło na fordowskim syntetyku? Tak, na syntetyku, nawet nie półsyntetyku. Z takim olejem kupilem samochód, poprzedni właściciel mówił, że wszystko jest wporządku i go poleca.
Ja jeżdżę na półsyntetyku Mobil1 10W-40. Jak kupiłem auto też nie było wiadomo co tam siedzi i po sprawdzeniu silnika, mechanik (wujek) stwierdził, że silnik jest zdrowy i może śmiało na półsyntetyku śmigać
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
jak masz zdrowy silnik to możesz lac syntety lub półsyntetyk, jak coś bierze to lepiej mineralny (syntetyk "wypłucze" "syf" ktorey zawsze troche uszczelnia;))
ja jezdze na mineralnym 15W40 (chociaz na zime chyba troche za gesty) Lotos lub Mobil1
do tych silników ogólnie zalecany jest półsyntetyk 10W40 ...jeśli nie wiesz co było to przyjmując ze silnik już nie pierwszej świeżości i poprzedni właściciel mógł nie inwestować w syntetyki bezpiecznie będzie wlać mineralny , a dla siebie i silnika nie wybieraj go z najniższej półki
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zajrzę jeszcze do katalogu co tam polecają, skonsultuje z mechanikiem i zaleje albo mineralny albo półsyntetyk. Co do filtrów to dziś zakupiłem cały komplet w Filtronie w Bielsku. Całość za powietrze, olej i paliwo wyszło mi 66 zł. Jak się to sprawdza zobaczymy w przyszłym tygodniu, wtedy też planuje wymienić olej i filtry. Dalsze moje przygody po zmianie opisze dla potomnych na forum :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum