Siemka.
Ja też montowałem pług na zimę i w sumie tak jak kolega wylądowałem w SAMURAI SERWIS. Zgadzam się z wcześniejszymi opiniami co do w/w serwisu. BARDZO DOBRZE BARDZO DROGO. Ja osobiście polecam zakup lemiesza na allegro za który zapłaciłem z przesyłką 1350 brutto. Zakup blachy na zderzak i wygięcie jej kosztowało 250zł wyciągarka 250zł trochę dodatkowej stali 300zł. Kolega który to spawał też wziął parę stówek i kilka piwek. Wydaje mi się że konstrukcja nie jest zła jak na to czym dysponuje nasz garaż. Tanie wyjście na zimę.
Pozdro.
Ja tam co innego słyszałem o samurai serwisie no ale co klient to opinia.
masz racje a głównym wyznacznikiem jest grubość portfela !! .. niestety nie wszystkich na nich stać bo ceny z d..y ale z drugiej strony nie stać nie zaglądaj nie stać nie kupuj 4x4 itp oni tez maja jakies koszty utrzymania firmy a co za tym idzie serwis maszyn materiały ludziska(zwani pracownikami) reklama no i wynagrodzenie prezesorskie heheh ....
Przedstawiam wam mój sprzęt do zgarniania śniegu , Dokładnie to lemiesz i mocowanie pługu do zderzaka zrobione przez wojtassj'a, rama też wg jego projektu my tylko to pospawaliśmy. Lemiesz ma 180cm bardzo solidnie wykonany z blachy walcowanej 3mm, super robota Wojtka. Ogólnie całośc waży ok 60kg Jutro już powinien być pomalowany, jak będzie skończony to wrzuce nowe zdjęcia jak wygląda finalnie, mam nadzieje że Samuraiek da sobie z nim rade
da sobie spokojnie radę tym bardziej że masz diesel'a
u mnie wczoraj popruszyło jakieś 10 cm śnieżku więc wyjechalem poraz pierwszy z pługiem dla zabawy
to moja suzuka tylko "więcej śniegu dawać" cały czas wołała ;)
oczywiście załóż jakąś gumę na spód, najlepiej zbrojona płótnem
ps: o ile Ci siada przód zawias gdy podnosisz całość do góry?
mi jakies 15mm i też gdzieś tyle wazy co Twój.
ps: o ile Ci siada przód zawias gdy podnosisz całość do góry?
mi jakies 15mm i też gdzieś tyle wazy co Twój.
Też mi siada tak około 10-15mm, mam seryjne resory będe musiał dołożyc jedno lub 2 pióra z przodu bo już mam bardzo blisko do odboju.
Pług już dziś jest po malowaniu i jest założona guma do lemieszy twardościeralna 15mm grubośći, wygląda naprawde solidnie i powinna wytrzymać
Troche śniegu dziś w nocy spadło to robiliśmy pierwsze próby i daje sobie rade ale jescze czekamy na większe opady
Śniegu nima to można trochę czasu poświęcić na modernizację pługu na przyszłą zimę:)
Postanowiłem do swojego dołożyć sprężyny i jednocześnie zrobić "pływanie". Pływanie za pomocą dwóch krążków, jeden z otworami na śruby 12 a drugi z fasolkami. Wymiary fasolek pozwalają na 7 stopni przechyłu w prawą i lewą stronę lemiesza (odkładnicy).
Chciałem najpierw przyspawać uszy do profila ale, że jest już pomalowany to zrobiłem przykręcane.
Może jeszcze śnieg spadnie tej zimy.....:)
plug samurai.jpg
Plik ściągnięto 24025 raz(y) 21,23 KB
uzbrojenie plugu.jpg uzbrojenie z belką pomalowane
Plik ściągnięto 24062 raz(y) 18,75 KB
Ostatnio zmieniony przez wojtassj 2012-01-14, 13:40, w całości zmieniany 3 razy
śniegu nie ma z prostej tej przyczyny mianowicie skoro od młodości co zimę musiałem szuflować
co parę dni 50 metrów drogi do domu, zawsze dbać o dobre opony zimowe i katować każde auto licznymi podjazdami
(drogę do domu mam pod górkę)
to teraz kiedy pierwszy raz w życiu mam porządne 4x4, pług i łańcuchy to spadło pół płatka śniegu na krzyż i tyle
taka mała złośliwość natury, nie sądzicie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum