Wysłany: 2011-12-20, 20:58 Zapas na dach - co sądzicie o stabilności auta
Koledzy ,
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z założenia koła zapasowego na dach/ bagażnik/
To nalewka waży trochę a jak założę 3O kę Simexopodobną to mi zawiasy odpadną.
Pomyślałem że wrzucę koło na dach ale....
Czy to nie zwiększy nie stabilności auta 30 kg tak wysoko?
Czy ewentualnie ustawić koło bliżej tyłu auta , środka , czy bliżej przodu.
stoi na oldmanie +2 jest poszeżony o 5mm i odwrocone trójkaty.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Kwi 2011 Posty: 289 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-12-20, 22:37
Tylny zderzak masz oryginalny, czy coś mocniejszego? Jeśli ta druga opcja, to można zmotać ruchome mocowanie do zderzaka, zdaje się, że AFN robi takie do land cruiserów.
Tylny zderzak masz oryginalny, czy coś mocniejszego? Jeśli ta druga opcja, to można zmotać ruchome mocowanie do zderzaka, zdaje się, że AFN robi takie do land cruiserów.
Mam jeszcze stary też myślałem nad tym.
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-12-26, 12:39
nie kombinuj, zamów indywidualnie u spawacza mocowanie koła na tył, w stylu jakim to mają Frontery na naszych drogach, wpierw odchylasz koło, później klapę
Wysłany: 2011-12-28, 17:22 Re: Zapas na dach - co sądzicie o stabilności auta
bastust napisał/a:
Koledzy ,
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z założenia koła zapasowego na dach/ bagażnik/
To nalewka waży trochę a jak założę 3O kę Simexopodobną to mi zawiasy odpadną.
Pomyślałem że wrzucę koło na dach ale....
Czy to nie zwiększy nie stabilności auta 30 kg tak wysoko?
Czy ewentualnie ustawić koło bliżej tyłu auta , środka , czy bliżej przodu.
stoi na oldmanie +2 jest poszeżony o 5mm i odwrocone trójkaty.
Witam,
Również mam resory OME+2" ino że koła na AT'kach 235/70 + 5mm dystanse.
Na dachu mam bagażnik ok.5kg. i często wożę na nim dwie długie drabiny (ok.30kg).
Co prawda nie jeżdżę tak na upalanie do lasu, ale zdarzają się przejazdy poza drogami.
Zauważyłem że jeżeli samochód jest załadowany również w środku to nie ma większych przechyłów, a jedynie mocy brakuję.
Problem zaczyna się wtedy, kiedy masz balast na dachu i próżnię w kabinie.
Kiedyś wiozłem znajomemu ok.150kg paneli i momentami bujało tak że jechałem na dwóch kołach
Osobiście uważam że nie będziesz miał większych problemów z zapasem na dachu, ale to jest tylko moje, skromne zdanie
Uważam również że powinieneś kombinować puki Ci cierpliwości starczy.
Sprawdź sobie również patenty na stronie Calmini.
nie polecam, na trawersie właśnie ten zapas na dachu w przypadku samuraia może spowodować rolkę, zauważ, że na rajdach np. magamie gdzie są mocne trawersy pilot balansuje ciałem stojąc na progu, jedna z czołowych załóg gdzie pilotką jest mała kobietka w ten sposób pokonała dość mocny trawers kilka lat temu właśnie samuraiem, więc jak widać niekiedy nieduży ciężar może zaważyć nad tym czy wywiniemy rolkę czy nie.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
tam samurai ma na dachu koło zapasowe. Może zwyczajnie zadzwoń do gościa i wypytaj jak to się sprawuje w terenie. Może nawet samą technikę mocowania podpowie.
Przemyślałem temat / zrobię zaczep na zapas spróbuje go przymocować do tylnego zderzaka który muszę zrobić . Robiłem próby środek ciężkości zmienia się sakramencko na trawersach i podjazdach zjazdach /
A że tak lamersko spytam - co złego jest w oryginalnym mocowaniu na klapie? Klapa obwisa, czy co? Jak na razie jeżdżę bez zapasu, dlatego nic mi do głowy nie przychodzi...
Przychylam się do opinii kolegów, zapas na dachu dobry jest w ciężkiej wyprawówce, i to dodatkowy zapas. Samiec jest za lekki i za wąski. Ja planuje rozwiązanie podobne jak ma Dany44 tylko dołożę jeszcze półkę na hi-lifta. tak zeby stal pionowo obok koła, albo leżał poziomo poniżej koła.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum