Odświeżam temat uszczelniania sprzęgła, bo jestem świeżo przed wyminą po jego spaleniu. Czy warto jest walczyć z bardzo hermetycznym jego uszczelnieniem, bo i tak wydaję mi się że nie uda się go uszczelnić super dokładnie choć by przez łapę sprzęgła która się rusza i tego punk zawsze będzie przepuszczał. A jeśli najdzie nam wody do kosza a odpowietrzenie na dole będzie zatkane to ta woda zostanie, i wtedy jest problem. Jest rozważanie teoretyczne, ale chyba logiczne. Co wy na to ?
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-03-15, 09:37
Ja uszczelniam na ile się da, zostawiam tylko mały otworek do odpływu wody.
Sama woda w niczym nie przeszkadza, ale błoto o konsystencji rzadkiego betonu skutecznie mnie kiedyś załatwiło na rajdzie w Pułtusku - tuleja łożyska wyciskowego stanęła na amen, aż złamałem łapę sprzęgła jak wciskałem na siłę pedał na dodatek koło zamachowe napompowało błocka do rozrusznika tak, że automat nie dawał rady wypchnąć bendiksa a wszystko przez nieszczelną blaszaną osłonę sprzęgła.
Przez wałek łapy żaden syf nie powinien się dostać, otwór musiałby być na maksa wybity, ewentualnie naleci wody.
Jest jeszcze rewizja z lewej strony obudowy sprzęgła, dostępna spod maski, to też trzeba dobrze uszczelnić.
przy korku nie masz odpowietrzenia lecz na górze baku jest rurka w nią trzeba dać wężyk i pod dach korkiem nie powinno się wlać lecz nie dał bym ręki sobie odciąć
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2013-04-18, 23:47
To chyba zleży, czy korek oryginalny czy nie. Dużo osób jeździ z nieoryginalnymi. Jakoś nie ufam, do końca szczelności korka od baku z Orlenu - uniwersalnego...
silnik - mineral 10W-40 lub 15w-40 (zależy od stanu silnika)4 litry przy wymianie filtra
oryginalnie założone mosty :
most tył - GL5 80W-90 1,5 litra(hipol)
most przód - GL5 80W-90 2 litry(hipol)
w SPOA po 2-3 setki więcej ponieważ kąt nachylenia mostów się zmienia
reduktor - GL4 80W-90 0,8litra(hipol) na zimę półsyntetyk GL4 75w-90
skrzynia biegów - GL4 80W-90 1,3litra
mam pytanie odnośnie wymiany oleju:
1. gdzie znajduje się korek wlewu oleju do reduktora ( wydaje mi się że to ten sam z boku z lewej strony- tak jakby przelewowy)
2. czy tyle samo oleju wchodzi do skrzyni z silnikiem 1,9D renault ( GL4 1,3 litra? )
3. gdzie jest wlew i śruba spustowa oleju w skrzyni biegów
4. reszta powinna być taka sama jak wyżej napisałeś :)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-03-02, 20:10
korki spustowe znajdują się w dolnej części zawsze-wlewowe z boku-mają taki sam kształt jak spustowe-wejdź pod auto-znajdziesz.Wlew do skrzyni z tyłu skrzyni po prawej w tylnej części.
korki spustowe znajdują się w dolnej części zawsze-wlewowe z boku-mają taki sam kształt jak spustowe-wejdź pod auto-znajdziesz.Wlew do skrzyni z tyłu skrzyni po prawej w tylnej części.
ok dzięki :). ile wchodzi oleju do skrzyni biegów?
można wlać olej do mostów i skrzyni klasy GL5? czy nie ma to jakiegoś znaczenia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum