Wysłany: 2012-01-28, 15:06 Prooblem z przeniesieniem napedu na przednie koła
Witam, jestem poczatkujacym w off roadzie, zamierzam kupic samiego. Mówiac krócej ogladalem samuraia ktory mial problem z przeniesieniem napedu na przednie kola, wlasciciel twierdzi ze najprawdopobniej sa to sprzegielka w najgorszym wypadku reduktor. Gdy przod jest w gorze kola kreca sie gdy ale gdy zlapiemy je rekoma kola staja i slychac delikatne obcieranie metalu o metal. W jaki sposob moge sprawdzic co jest do wymiany, a moze znacie jakiegos mechanika w okolicach Szczecina ktory zajmuje sie 4x4 ?z gory dziek za informacje.
A teraz do pytania, czy reduktor załącza napęd na przód można sprawdzić w prosty sposób jeśli na postoju w reduktorze wrzucisz napęd na powinieneś nie móc obrócić przednim wałem i jeśli tak jest to najprawdopodobniej któreś sprzęgiełko przyrdzewiało.
To obcieranie to najprawdopodobniej hamulce, szczęki przycierają o tarcze. Jak się nie znasz to lepiej poproś kogoś niech zrobi Ci zakup kontrolowany. Czym więcej znajdziesz przy zakupie większa szansa że utargujesz, albo nie kupisz jak duża wtopa. Ale nie liczył bym że kupisz Samiego w stanie salonowym. :) :) :)
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
jak się kręci wał a nie kręcą się koła to reduktor napęd przekazuje i coś w moście zmielone (dyfer, przeguby, półośki, sprzęgiełka) jak się wał nie kręci przy załączonym napędzie na przód to coś z reduktorem nie tak.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum