Wysłany: 2010-11-24, 10:28 Rangi
Witam
Chciał bym poddać do dyskusji temat "rang" na naszym forum. Rangi są to gwiazdki oraz ich nazwy zdobywane w miarę ilości napisanych postów na forum.
Aktualnie wprowadzone są następujące rangi dla użytkowników:
świerzak 0-25 napisanych postów
napalony na upalanie 25 napisanych postów
latający w terenie 30 napisanych postów
rozgadany 40 napisanych postów
sympatyk taplania 50 napisanych postów
pomocnik mechanika 60 napisanych postów
motacz suki 70 napisanych postów
4x4 Mistrz 200 napisanych postów
4x4 guru 300 napisanych postów
oraz rangi specjalne:
Admin - Administrator forum.
Moderator - rangę tą otrzyma osoba najbardziej zaufana, najbardziej aktywna, charakteryzująca się aktywną pomocą i chęcią utrzymywania porządku i rozwoju forum.
Honorowy Sponsor - jest to ranga specjalna dla osób który wspierają finansowo nawet w najmniejszym stopniu nasze forum. (ranga ma charakter tymczasowy)
Chciał bym usłyszeć jakieś nowe pomysły, propozycje dotyczące nazw w/w rang oraz ich stopnia uzyskiwania.
Wysłany: 2012-02-17, 11:45
jest jeszcze coś takiego tak "Pomógł: x razy" i ja bym się raczej tym sugerował w kontekście oceny kompetencji, jeśli już w ogóle. Rangi to tylko bajer. Poza tym myślę, że każdy merytorycznie wypowiadający się user może wnieść coś ciekawego i wartościowego do dyskusji więc nie ma co kierować się tymi statystykami.
Tyle że mogą wprowadzać w błąd, bo sugerują ilość posiadanej wiedzy. Osobiście zrezygnował bym z rang zależnych od ilości napisanych postów, a w pierwszej kolejności wywalił 'wartościowanie' użytkowników za pomocą gwiazdek.
Moim zdaniem te rangi to bzdura! Jest jeden specjalista forumowy od gadania bzdur i to jest denerwujące, wystarczy poczytać posty i widać że spamerom dodaje to animuszu do pisania pierdół... W mojej ocenie rangi można przyznawać albo ze względu na staż na forum( oczywiście nie dotyczy to osób z zerową ilością postów) lub wartościowych tematów(wyjaśnienie problemu, udzielenie konkretnych wskazówek) które dana osoba przedstawiła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum