Wysłany: 2012-01-07, 15:55 suzi na olej roslinny...
witajcie
Przypadkowo dzisiaj wracalem z blotka pod biedrone i widze suzi. Wiadomo poczekalem na goscia kolege, wiadomo=nowy kamrat. Podczas rozmowy wyszlo ze ma instalacje na olej roslinny. Wyglada to tak - zbiorniczek 6 litrowy z jakiegos autka to chyba zbiorniczek podgrzewany od spryskiwacza potem idzie do podgrzewanego filtra paliwa, za filtrem wpieta w waz od paliwa roslinnego miedziana rurka do ktorej rowniez zrobiony swoim sposobem podgrzewanie od obiegu wody, Elektrozaworki i przelacznik w budzie, Odpala na oleju gdy silnik sie zagrzeje = ma termometr tzn. wyswietlacz lcd temperatury w kabinie oleju , gdy ma 60 stopni wlacza rzepak i mowi ze jak zjezdza do domu to 2-3 km od domu wlaczaq na rope,
Zrobil juz 800 km i mowi ze jezdzi i smiga
haha
dobre
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Wysłany: 2012-01-08, 01:35
Sprawa ostatnio bardzo popularna, wiele restauracji ma już swoich stałych odbiorców. BioPaliwo pełną gębą. Jest tylko jeden problem, ITD czy Drogówka ma prawo nam wlepić kare za używanie paliwa bez akcyzy.
ITD do 3,5t nie musisz się przejmować, nie mają prawa do kontroli a zawsze w zbiorniku masz normalne paliwo z opłacaną akcyzą.
Co kogo obchodzi drugi zbiornik na olej do frytek?
Fajne rozwiązanie tylko jak to musi za autem śmierdzieć?
No i to jak BIOester na wtryski z pośrednią komorą w 1,6vw oki ale już dla pompy nie jest dobre, jest ona smarowana tylko przez paliwo. Więc wymaga swoich parametrów paliwa.
BIO jeśli jest dobrze przerobione zapach jest minimalny...
BIO musi mieć specjalnie przygotowane do comon rail... czyli podgrzane do minimum 90stopni i dopiero w tedy to musi lecieć.
BIO to temat rzeka... ojciec siedzi już w tym 4 lata i dalej czyta czyta...(dobrze że nauczyłem go komputera obslugiwać dzieki temu mam paliwo po 3 zl)
powiem wam ze juz jedna suzi jezdzi na tym patencie, koes dostaje za free olej z piekarni , wystarczy bak z motoru , podgrzewacz paliwa wlasnej roboty na wzor gotowych niemieckich lecz drogo sprzedawanych , filtr paliwa podgrzewany, 4 elektrozawory uzywane z lpg iwlaczniki 2 w kabinie
i jazda
patent sprawdzony do zwyklych molkach roboczych jakim jest zwykly silnik diesela, zadne turbo czy cdi
podgrzewany olej musi miec temperature w tym przypadku 70 stopni
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum