no ciekawy pomysł:) jako pomysłodawca jedno głośnie zostałeś wybrany na pionierskie zmotanie tego patentu
patrząc na 1 link by trzeba kolejną wajchę dać pomiędzy dwoma obecnymi i jakoś usprzęglić?? albo wrzucać te biegi tylko stojąc....poza tym ja sie nie znam i mogę się mylić
_________________ Sami 1.3 na sprężynie
Ostatnio zmieniony przez mcs0 2012-02-18, 19:44, w całości zmieniany 1 raz
to jakie było by przełożenie jak by wbić na żukowskiej na I i na samurajowej np I?? żuk 3,75 i samurai 3.652 i to sumujemy?? wychodzi 1:7,402 co do zwolnienia to jak na żukowatej wbijesz III albo IV to masz przełożenie 1 czyli jak by nie było tej skrzyni
to jakie było by przełożenie jak by wbić na żukowskiej na I i na samurajowej np I?? żuk 3,75 i samurai 3.652 i to sumujemy?? wychodzi 1:7,402 co do zwolnienia to jak na żukowatej wbijesz III albo IV to masz przełożenie 1 czyli jak by nie było tej skrzyni
ktoś będzie musiał to zrobić jako pierwszy:) przeglądając pirate4x4 to 90% samców ma takie zmoty no ale oni to tylko rockcrawler lubują samiec z takimi przełożeniami to by się chyba wygrzebał ze wszystkiego
1:13,7 a do tego 5.125 w moście to może być za wolno ... chociaż kto wie:) jak ma się skrzynkę żukowską to warto spróbować
dobre jako rockcrawler do jazdy normalnej 80% przełożeń się nie nadaje
Jakby to inaczej policzyć to okazuje się całkiem sensowne. Liczyliście przełożenie względem skrzyni biegów. Po przemnożeniu skrzyni żuka i reduktora od 413 otrzymujemy przełożenia zbliżone do aftermarketowych reduktorów 6,5 i 4,16:
to wtedy by trzeba na samuraiowej skrzyni na IV jeździć
1.00*3,11*2,26=7,02
1,00*1,77*2,26=4,00
Celowo nie umieściłem w obliczeniach samuraiowej skrzyni biegów, ponieważ jest ona elementem niezmiennym w obu przypadkach. Celem było porównanie przełożeń z dodatkową skrzynią żuka z przełożeniami reduktora 4,16 i 6,5 ale bez dodatkowej skrzyni. Jak widać powyżej wbijając pierwszy bieg na skrzyni żukowskiej mamy mniej więcej przełożenie jak na reduktorze 6,5:1, wbijając dwójkę jedziemy mniej więcej jak z reduktorem 4,16, po wbiciu trzeciego biegu wracamy do oryginału czyli 2,26. Jeśli moje rozumowanie jest błędne to proszę o sprostowanie mojej wypowiedzi.
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2012-02-22, 21:29
No właśnie z góry. Szkoda, że w tej żukowskiej nie ma piątki o takim przełożeniu około 0,5.
A czy żukowska skrzynia nie jest zbyt mało trwała? Ponoć się synchronizatory szybko rozsypywały. No chyba, że slavok, emil lub ktoś inny zrobi jakieś trwalsze to wtedy super będzie.
Ciekawie by się tak jeździło.
Czyli z taką skrzynią V-Max Samiego byłby taki sam jak na oryginalnej skrzyni na czwórce?
Jeżeli wbijesz najwyższy bieg w skrzyni żukowskiej (3 lub 4 zależnie od wersji) to otrzymasz przełożenia oryginalne samuraia, takie jak przed zamontowaniem skrzyni z żuka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum