jeździsz na krótkich odcinkach ? samochód kopci czy rozruchu/przegazowaniu, przybyło tego oleju czy czuć tylko benzynę ? wtrysk czy gaźnik? zapłon nie wyskakuje ? spalanie w normie ? odpowiedz na t pytania to będzie łatwiej zdiagnozować.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
silnik mam w seryjnym gaźniku. głownie jeżdżę na krótkich odcinkach(ok 10 km raczej po mieście), przy odpalaniu leci biały GĘSTY dym(tylko, gdy jest zimny). oleju nie ubywa. zapłon jest w porządku, a jeśli chodzi o spalanie to wzrosło z 10 na ok 14, ale jest zima i jeżdżę na dwóch napędach i to jest raczej normalne. w silniku nic nie stuka i pracuje równo
nie wiem czy to istotne, ale zaczął mi cieknąć olej przy połączeniu ze skrzynią i na filtrze. cieknął bardzo niedużo. wydokręcałem wszystko i jak na razie jest ok. jest taka możliwość iż silnik robi jakieś większe ciśnienia, które luzują pod zespoły?
ps. pierścieni nie podejrzewam, gdyż przy odpalaniu dym byłby niebieskawy, a mój jest czysto biały
z pompą miałem już doczynienia, a mianowicie po dłuższej i intensywnej jeździe robiło się pod nią "mokro". już myślałem, że jest z nią coś nie tak, odkręciłem ją i okazało się, że poprzedni właściciel przykręcił ją na niekompletnej uszczelce. wyciąłem nową i poskładałem na silikonie i od tej pory nic nie przecieka.
jak można sprawdzić czy pompa spełnia należycie swoje zadanie?
jakie by były tego objawy?
z pompą miałem już doczynienia, a mianowicie po dłuższej i intensywnej jeździe robiło się pod nią "mokro". już myślałem, że jest z nią coś nie tak, odkręciłem ją i okazało się, że poprzedni właściciel przykręcił ją na niekompletnej uszczelce. wyciąłem nową i poskładałem na silikonie i od tej pory nic nie przecieka.
jak można sprawdzić czy pompa spełnia należycie swoje zadanie?
jakie by były tego objawy?
moze wlasnie przecieka, benzyna przez membrane. Odkrec pompke i zobacz czy nie ma benzyny w podstawie.
odkręciłem i faktycznie ta membrana jest nie za szczelna. w takim razie nie pozostaje mi nic poza rozglądnięciem się za nową.
dzięki wszystkim za pomoc
teraz mam jeszcze jedno pytanko, czy ten olej w którym jest już domieszka paliwa trzeba wymienić?
Swoją wymieniłem rok temu na taką http://allegro.pl/suzuki-...122526792.html. Na początku dzwoniłem do hien, ale cena od 100zł w górę za 20-letnią pompę jest niepoważna moim zdaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum