Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
[DIY] Tapicerka z systemem kieszeni modułowych
Tanto 
mechanik

Wysłany: 2012-03-10, 14:22   [DIY] Tapicerka z systemem kieszeni modułowych

O tym że uszyłem tapicerkę dla swojego suzuka już wspominałem, napisałem wtedy że jest tam coś jeszcze... nadszedł czas żeby temat rozwinąć.
Na początek obrazek pokazujący jak było i jak jest

Do szycia zamiast kupowania innych foteli, co było by dużo prostsze, skłoniło mnie również to że bardziej wolę dostosowywać świat do swoich potrzeb, niż dostosowywać siebie do tego co oferuje świat ;-) A świat (w tym przypadku wnętrze auta) oferował mi szpargały walające się w różnych miejscach i najczęściej nie tam gdzie były by pod ręką. W ten sposób powstał plan wykorzystania wolnej przestrzeni na oparciach foteli, czyli umieszczenie tam kieszeni na szpargały. Na chwilę obecną mam mgliste pojęcie co, gdzie i jak się sprawdzi, dlatego żeby zachować pełną elastyczność systemu wybór padł na używany w oporządzeniu taktycznym system PALS i powstało coś takiego:

System taśm pozwala na zamocowanie dowolnych kieszeni, które można kupić lub uszyć samodzielnie. U mnie na pierwszy ogień poszły rzeczy nietypowe i powstały:
kieszeń na lornetkę (jak nie ma lornetki to wchodzą dwa browary ...bezalkoholowe ma się rozumieć)

kieszeń na szekle

tak to wygląda po połączeniu w całość

W najbliższych planach jest apteczka, kieszeń na termos/butelkę, może jakiś chlebak na kanapki lub słodycze, a potem.... co tylko fantazja do łba przyniesie :-D
Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne i nie do wszystkiego, w kieszeniach powinno się pakować rzeczy lekkie, a te cięższe mocować jak najniżej. Puki co całość w fazie testów i eksperymentów, więc podsumowanie jak się sprawdza w praktyce będzie dopiero za jakiś czas.

PS. to pierwsza i jak na razie jedyna tapicerka jaką uszyłem, dlatego proszę nie czepiać się szczegółów :mrgreen:

tytus 
Moderator

Wysłany: 2012-03-10, 15:05   

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2012-03-10, 18:09   

bardzo oryginalny pomysł i genialne - samodzielne - wykonanie. Z początku myślałem, że te pasy za fotelem to są rzepy i te kieszenie też mają na sobie rzepy, ale jak przeglądnąłem zdjęcie z bliska to to chyba na zasadzie jakiejś przeplatanki się trzyma, tak?

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2012-03-10, 19:06   

No, powiem, że masz do tego smykałkę. :mrgreen:
Tytus, jak zrobiłeś tego emota?? :lol:

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2012-03-10, 19:21   

Pomysł aż tak bardzo oryginalny nie jest, dużo wcześniej podobne rzeczy zrobili jankesi http://www.smittybilt.com/gear.htm
Rzepy przy takim mocowaniu nie dały by rady, przy przeciążeniach jakie występują przy jeździe po dziurach wszystko by się pourywało. Zasada działania systemu PALS (MOLLE) polega na przeplataniu pionowej taśmy pomiędzy taśmami elementu nośnego, a taśmami kieszeni. Pionowa taśma jest blokowana napą, rzepem itp. Daje to bardzo trwałe i stabilne połączenie, które jednocześnie pozwala w przypadku np. oporządzenia taktycznego skonfigurować sprzęt pod własne potrzeby i upodobania.

Rzep będzie użyty w przypadku apteczki - będzie moduł z taśmami do mocowania z fotelem z jednej strony i rzepem z drugiej. Sama apteczka będzie miała jedynie naszyty rzep, dzięki temu w razie 'W' można ja błyskawicznie odpiąć. Oczywiście będą jeszcze dodatkowe paski zapobiegające oderwaniu się na wybojach, zapięcie na rzep lub klamry.

jeżu 
zapaleniec

Wysłany: 2012-03-12, 15:00   

Genialne rozwiązanie i do tego można przekładać apteczkę i część innych rzeczy z kamizelki do samochodu i z powrotem.

wojtassj
stały bywalec
Samurai 1.6 TD

Wysłany: 2012-03-12, 21:29   

Jeszcze tylko porobić opisy i mamy 5S w samochodzie..;)

Odpowiedz do tematu