Wysłany: 2010-12-09, 00:05 Nie działa zupełnie ogrzewanie !
Od czego zacząć poszukiwania usterki, wogóle nie działa ogrzewanie w suzi, wentylator się kręci ale nie dmucha ciepłym powietrzem. Może miał ktoś podobny przypadek. Proszę o pomoc, dzięki !!!
jesli dmucha zimnym to zaczac od wyczyszczenia nagrzewnicy, jesli nie dmucha w ogole to najpierw spradzic czy sie gdzies kanaly powietrzne nie rozlaczyly, popekaly, czy nie sa zapchane jakims syfem
wez pod uwage ze nadmuch cieplego powietrza nie jest z wszystkich "dziur" - na suwaku z wyborem gdzie ma dmuchac zobacz
Ja bym zaczoł od sprawdzenia przesuwaka na grodzi on rozdziela wodne na nagrzewnice , miałem ten sam problem , ten rozdzielacz znajduje się na grodzi koło akumulatora
U mnie to było tak że przesuwanie nie działało bo się ten tłoczek przy grodzi zespawał rdzą hehe także kombinerkami go wyciągnołem na maxa i tak jeżdżę cały rok gdyż jak wiadomo w suce można grzać cały rok ze względu na możliwości jakie daje ustawianie nadmuchu.
Potem zapchała mi się nagrzewnica także szyby parowały i ledwo co dmuchał - polecam przeczyścić nagrzewnicę w pokazany w tym temacie sposób - http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=64
Dzięki wszystkim za cenne informację, jutro zabiorę się do roboty. Na chwilę obecną dmucha tylko zimnem, bez różnicy czy ustawię na ciepło czy zimno wieje chłodem
Dzięki wszystkim za cenne informację, jutro zabiorę się do roboty. Na chwilę obecną dmucha tylko zimnem, bez różnicy czy ustawię na ciepło czy zimno wieje chłodem
A jeszcze mam tkie pytanie wiesz że jak dasz dmuchawę żeby leciała na ciebie to zawsze poleci zimne bez względy czy będzie ustawione na zimne czy na ciepłe
niestety, godzinę temu dopiero dotarłem z pracy do domu i już nie bardzo mi się chciało marznąc w garażu, więc z rana na pewno coś pokombinuje w kierunku którym mi wskazałeś
mialem podobna rzecz, wygiąłem sie jak wąz boa glowa w dól nogi na fotel, przecudna poza. Przesuwałem wajszki od ogrzewania i zauwazylem, ze mimo ze wajcha chodzi na boki linka stoi w miejscu, okazalo sie ze spadło z zaczepu linki i mimo tego ze sie przesuwało nie dzialall nadmuch
pozdro
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Ja bym zaczoł od sprawdzenia przesuwaka na grodzi on rozdziela wodne na nagrzewnice , miałem ten sam problem , ten rozdzielacz znajduje się na grodzi koło akumulatora
No i miałeś rację, spadł haczyk z tego pierdolniczka i nie wysuwało tłoczka. Wyciągnąłem go ręcznie i teraz Afryka :)))
pozdrawiam i dzięks!!
Odświeżam temat. Haczyk jest i wszystko chodzi elegancko. Co mogę prostym sposobem dalej sprawdzać i jak się za to zabrać? Słaby ze mnie mechanik... więc proszę pisać do mnie jak do laika...:) Pozdrawiam! :)
Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 113 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-10-03, 18:17
Cobrax24 napisał/a:
Odświeżam temat. Haczyk jest i wszystko chodzi elegancko. Co mogę prostym sposobem dalej sprawdzać i jak się za to zabrać? Słaby ze mnie mechanik... więc proszę pisać do mnie jak do laika...:) Pozdrawiam! :)
Zacznij od sprawdzenia, czy przewody (obydwa), które wchodzą do grodzi nagrzewają się. Dalsza pomoc po ustaleniu tego szczegółu :)
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-10-03, 22:21
Suzuka 4x4 napisał/a:
A jeszcze mam tkie pytanie wiesz że jak dasz dmuchawę żeby leciała na ciebie to zawsze poleci zimne bez względy czy będzie ustawione na zimne czy na ciepłe
rozumiem, że tą opcję też sprawdziłeś?
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Manias79- myślę, że nie zdziwisz się, jeśli potwierdzę Twoją opcję! :)
Oczywiście sprawdzałem jedynie nawiew "na siebie"...:) Na szybę i na nogi wieje ciepłe powietrze. Laik ze mnie! Dopiero po przeczytaniu Waszych postów zauważyłem, że na konsoli nawiewu są niebieskie i czerwone strzałki...:)
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-10-09, 11:36
nie bój żaby, pewien mechanik oddając mi samochód mówił mi, że nie dał rady naprawić zepsutego ogrzewania... zonk
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum