Wysłany: 2010-12-09, 21:31 Problem z elektryką - nie gasną światła mijania
Cześć.
Problem jest następujący. Wczoraj wróciłem do domu, wysiadam i patrze że zostały światła mijania, pomimo że je wyłączyłem. Problem ustał po rozłączeniu akumulatora i ponownym jego podłączeniu. Dziś rano zapaliłem auto pojeździłem i znowu na parkingu to samo, musiałem odłączyć i podłączyć akumulator, jednak tym razem to nie pomogło i więc zostawiłem odpięty i dopiero po powrocie do auta go zapiąłem. O dziwo światłą się nie zapaliły, jednak w momencie trzaśnięcia maską światła się włączyły. Po powrocie do domu, w garażu, postanowiłem poszukać problemu, niestety nic nie wskórałem. Jedyne co to odkręciłem dół osłony kolumny kierowniczej, i rozebrałem przełącznik świateł ale tylko do momentu odkręcenia "pałąka" od świateł i migaczy od reszty. Należy się dalej zagłębiać w temat przełącznika? Czy może jest gdzieś jakiś przekaźnik od świateł i to nim należy się zainteresować? Wszelka pomoc mile widziana, z góry dziękuje.
Tylko gdzie szukać przekaźnika od świateł? Takie też mam podejrzenie, właśnie o ten element, tle tylko że nie wiem gdzie szukać. Jakiś opis lub foto mile widziane.
Ok problem rozwiązany, samo rozwiązanie trywialne, ale oczy wiście zacząłem o poszukiwania tych trudniejszych. Dla potomnych parę wskazówek napisze:
1. Jak się nie jest pewnym czy to wina włącznika świateł to najpierw należy rozłączyć wiązkę pod kierownica, a nie od razu rozbierać kierownicę i przełącznik świateł :D
2. W przypadku rozbierania włącznika świateł uważać na kulkę w przełączniku migaczy, jest pod nią sprężyna i chwila nie uwagi wystarczy żeby wystrzelić kulkę w bliżej nie określonym kierunku garażu, potem trzeba demontować stare łożyska żeby coś dopasować (chyba 8mm)
3. Jeśli masz zwarcie i odłączenie wiązki z pod kierownicy nic nie daje problemu szukaj w komorze silnika, zaczynając od świateł, może tak jak u mnie po prostu jeden z kabelków przetrze izolacje i będzie zwierał :D jak tak należy go zaizolować i koniec po problemie.
Witam mam podobny problem od wczoraj niemam wogóle świateł mijania i drogowych ? Patrzyłem bezpieczniki i wydają sie dobre, zaznacze że pierwszy raz mi zgasły światła 2 dni temu ale samo sie naprawiło a teraz jak wczoraj zgasły to już koniec. Co jescze można sprawdzić ?
a może kabelki przy lampach sie wypięły albo poluzowały ?? albo w blindzie nie łączy ?? albo żarówki sie spaliły ??
Przy lampach wszystko jest ok, od drogowych niezapala sie nawet kontrolka na desce że je załączam i tak samo niedziałają przeciwmieglne bo niewykrywa że są włączone światła. Przy blindzie? Tzn przy kierownicy włącznik? Wątpie żeby on sie zepsuł ale jego też bedę musiał sprawdzić.
Udało sie zrobić, masa od kolumny kierowniczej była słaba, kabel był miejscami poprzecierany i wypaliło mocno dośc kostke co idzie od przełącznika zespolonego przy kierownicy do instalacji. Wymieniłem wszystko na nowe i jest ok :)
Fakt że musiałem rozebrać pół samochodu ale przy okazji pare innych rzeczy sobie poprawiłem :P a pare innych popsułem (wskażnik paliwa mi przeskoczył na drugą strone i niedziałają mi wycieraczki na przerywanym biegu?)
Sobota była samuraiowa: :)
Już złożony, niewyobrażam sobie zimy bez samuraia :)
michał jak bede chcial wymienic zarówke podswietlenia zegarów to sie z toba skontaktuje, widze ze powaznie podchodzisz do sprawy
piszesz ze nie wyobrazasz sobie zimy bez samuraja, fakt- jak sie ma garaz
na dworze zzzzimno!!
pozdro z nad morza
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Zaróweczki sobie też sobie posprawdzałem wszystkie właśnie :) Nasmarowałem linki przy nagrzewnicy itp kosmetyka, lubie jak wszystko mi działa tak jak powinno . Pozdrawiam
No bo w końcu jak się robi coś dla siebie to ma być to na 100 % sprawne i to w każdych warunkach!! A nie robiona na odwal jak ja to do tej pory robiłem dopiero SUZI nauczyła mnie solidności!! POZDRAWIAM\ Cię michal328i,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum