Ja żeby zmniejszyć luz zmieniłem śrubę mocującą końcówkę przy amortyzatorze skrętu . Oryginalna ( chyba M12 ) miała część bez gwintu ok. 11 mm . Włożyłem imbusową - ona tą samą średnicę miała 12 mm . Czyli o 1 mm zmniejszyłem luz . Na ten luz zwrócił mi uwagę diagnosta przy rejestracji . Bywa że otwór na widełkach jest mocno wybity lub znikła tuleja gumowa przy końcówce - wtedy luz jest potężny i rzuca kołami . Myślę że w skrajnych wypadkach warto dorobić śrubę specjalną o średnicy 12,5 mm lub nawet 13 (na części bez gwintu ).
Już raz pisałem i chyba nie posłuchałeś
luz na przekładni kierowniczej.
Żeby go skasować wystarczy odkręcić nakrętkę, dokręcić śrubę śrubokrętem i z powrotem skontrować nakrętkę.
Oczywiście śruba i nakrętka na przekładni kierowniczej
łapiesz za drążek od kolumny kierowniczej i kręcisz ręką-jak jest luz (drążek się kręci a koła stoją w miejscu ) to dokręcasz śrubę i tak do momentu aż luz zniknie - znaczy starczy. Dalej nie ma co kręcić bo kierownicą nie ukręcisz albo się coś posypie
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2012-05-12, 23:46
Ok, byłem sprawdzić. To jest na śruba między grillem, a zbiornikiem na płyn, klucz 14?
No i przy okazji nie będzie trzeba na prostej tak kręcić w prawo i w lewo, żeby jechał prosto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum