Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Admin
2010-12-14, 20:02
Sprzęgło...pora zmienić, ale na jakie?
Zawias 
Expert

Wysłany: 2012-05-14, 23:10   

Polonezy też maja 200 mm.Ja mam 1.9 D -mam tez 200 mm.

chomik. 
stary wyjadacz
Hamster Garage

Wysłany: 2012-05-15, 07:50   

tak, tylko jak już się ma 200mm, po co wymieniać na poloneza z oryginalnego. W 1,3 ma to sens, bo dajemy większą tarczę tym samym zwiększając skuteczność i wytrzymałość sprzęgła. W tym przypadku, raczej nie ma to sensu, bo różnicy w cenie, nie będzie prawie wcale, a i wytrzymałość, nie wydaje mi się by w poldku była lepsza :-)

Teufel 
świeżak

Wysłany: 2012-05-22, 16:48   

Sprzęgło już zakupione :) Różnica kolosalna. Jeszcze trzeba ustawić wysokość brania sprzęgła. Można to zrobić samemu, czy podjechać do mechanika?
Dzięki za pomoc.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2012-05-22, 16:55   

Samemu. Wejdź pod auto. Namierz wzrokiem linkę sprzęgła i znajdź jej koniec. Będzie miał nakrętkę do regulacji jej napięcia. Jak dokręcasz nakrętkę, czyli skracasz linkę to pedał będzie brał wcześniej. Jak odkręcasz czyli wydłużasz linkę to pedał będzie brał później. Nie ma sensu jeździć do mechanika zwłaszcza, że moim zdaniem tuż po wymianie to jeszcze kilka razy będziesz to regulował jak Ci się wszystko "ułoży" na nowym sprzęgle, tym bardziej jak jeszcze prócz sprzęgła wymieniałeś na przykład samą linkę.

gruszek 
nowicjusz
Michał

Wysłany: 2012-05-24, 11:38   

Tylko nie napręż linki za bardzo, żeby Ci nie prężyła, bo nie będzie Ci w 100% zasprzęglał!

Maciek_mk 
nowicjusz

Wysłany: 2013-02-28, 14:40   

cześć,

po ostatni upalaniu, zaczęło ślizgać sprzęgło. Ponieważ kapie mi olej, i niektórzy z Was polecili mi wymianę simeringów w skrzyni, od razu zacząłem się zastanawiać, czy nie wymienić przy okazji samej tarczy.
Znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/ta...3008362220.html - co o tym sądzicie? warto wydać więcej na coś takiego?

Czy ktoś z was, sam wymieniał sprzęgło, czy raczej udać się do mechanika?

Coś tam z mechaniki umiem, ale to raczej tyle co się sam nauczyłem przy zabawach z innymi autami ;)

jeżu 
zapaleniec

Wysłany: 2013-02-28, 14:48   

Mogę polecić NKK, też wymieniałem samą tarczę i działa ok mimo znacznie większego momentu niż przy benzynie.
http://moto.allegro.pl/ta...3027631078.html

Qwai 
stały bywalec
Fascynaci 4x4

Wysłany: 2013-02-28, 14:52   

Tarcza Aisin jest ok ja mam PHC Valeo i też nie narzekam ale wymieniałem razem z dociskiem i łożyskiem oporowym.
Polecam dodatkowo wymienić przynajmniej łożysko.
Sprzęgło wymienia się tak jak w każdym innym samochodzie tylko jest więcej miejsca i zamiast 2 półosi masz jeden wał do reduktora. Niektóry wymieniają nawet pod domem bez kanału i podnośnika ;-)

Maciek_mk 
nowicjusz

Wysłany: 2013-03-01, 20:15   

Qwai, no właśnie kolega mi mówił, że to zajmie jedno popołudnie, nawet bez kanału, tylko trzeba pasami pospinać, żeby nic nie spadło. :) no musze się za to zabrać bo już raz wiadziałem, jak goście chcieli dojeździć na resztkach sprzęgła i skończyło się holowaniem od połowy trasy. :)

A może ma ktoś mały tutorial krok po kroku jak wymienić sprzęgło, żeby nic nie zsuć? ;)

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-03-01, 21:17   

JEsli chodzi o wymianę to ja bym zaczekał aż rozbierzesz trzeba zobaczyć w jakim stanie jest tarcza, łożysko dociskowe i sam docisk. I wtedy kupować to co się popsuło. Pamiętaj że rozwalone łożysko wykończy docisk.

[ Dodano: 2013-04-25, 08:05 ]
Witam ponownie

Po dziele się z wami przemyśleniami swoimi i kolegi Sławka z http://suzuki-czesci.pl/ jeśli chodzi o sprzęgło w samcu i problemy z nim. Głównym problemem z paleniem się sprzęgła polega chyba na podwieszaniu się docisku poprzez gromadzący się syf pomiędzy blaszkami docisku a jego obudową.

Myślę że zastosowanie takiego docisku który niema miejsca na gromadzenia się badziewia pomoże, ja wybrałem takie:

http://s3.amazonaws.com/f....jpg?1361201942

Jest to zwykły docisk sprzęgła Asina, to używane ze zdjęcia to wyrób NKK.

Tak zupełnie przy okazji wymianę tarczy a konkretnie jej wycentrowanie ułatwia taki mały przyrządzik

Wiem że to żadne odkrycie ale ten akurat jest chyba najtańszy a rewelacyjnie spełnia swoje zadanie. Więc do domowego użytku po co przepłacać.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Odpowiedz do tematu