najprościej w mojej opinii jest kupić pióra/przerobić aktualne na wyższe. to + wieszaki mogą dać Ci 10-15cm...
wtedy w miarę potrzeb ale nie trzeba od razu można pokusić się o dłuższe amory... z podniesieniem budy jest ogromnie dużo roboty a zawsze w trakcie okazuje się "coś jeszcze" (urwana śruba, czegoś brakuje, coś nie pasuje)
resory można przekuć za jakieś 1tys zł za komplet razem z montażem. o resorach jest inny temat
_________________ SPOA, wieszaki 15cm, BMW powered - 160hp, 32"
Ostatnio zmieniony przez Admin 2011-02-12, 14:15, w całości zmieniany 1 raz
to powiedz mi po jakiego grzyba liftowac zawieche jak masz resory wyplaszczone na maxa ..... zycze powodzenia w smiganiu na wieszakach +5 cm i resorach uksztaltowanych tak jak Bóg przykazal ... i co zaoszczedzisz pare zlotych kosztem niespodziewanego braku hamulca i hamowaniem awaryjnym w przydroznym rowie ...ah bym zapomnial moze odboi jeszcze nie zmieniasz ??
corny ja nie wiem co ty tak przeżywasz, zejdz z ciśnienia
aktualnie po poczytaniu paru postów pójdę w resory lovellsa +2" + wieszaki, dzięki za pomoc :)
no a podnieść muszę bo mam opony z uaza 32" i nie zamierzam kupować nowych tylko je poupychać
spokoloko zero cisnienia ... tylko w tym doradzaniu jest to najfajniejsze ze pozniej dostaje auto ktore trzeba przerabiac po przerobkach wiec jak robic to juz chyba dobrze ...aaaa z zawiecha doby wybor , mam nadzieje ze tylko w razie "W" beda gwarancje uznawac
-Resory - lovells lub OME
-Polibusze z wadowic zielone
-Wieszaki tak jak mówiłeś +5cm
-Amory - na przód tylne z vitary a na tył tylne z lublina
Jak to założysz to masz już pierwszy etap liftu ( nie trzeba było nowych przewodów hamulcowych - przynajmniej u mnie)
2 Etap liftu
-Budy Lift - tak jak corny napisał ertalon albo najłatwiej zestaw do liftu budy. Oczywiście taki zestaw troche kosztuje a ertalonowa samoróbka ok 70zl ze śrubami.
-Oponki 235/75 lub 31'' - do wyboru (jedyny sposób na podniesienie mostu - nie licząc wymiany mostów na portalowe np. :) )
Nie wiem jaki masz felgi ale jak już pisałem nie raz najlepsze są trójkąty założone odwrotnie - do tego trzeba dystanse 5mm z allegro za 100zl
-Resory - lovells lub OME
-Polibusze z wadowic zielone
-Wieszaki tak jak mówiłeś +5cm
-Amory - na przód tylne z vitary a na tył tylne z lublina
Jak to założysz to masz już pierwszy etap liftu ( nie trzeba było nowych przewodów hamulcowych - przynajmniej u mnie)
Kolejne Etapy w przed nami :)
Startuję z I etapem Liftu RPWA.
Moje pytanie dotyczy Polibusz.
Do czego one są, gdzie jak i po co wymienić??
Inne pytanie czy przy samej wymianie wieszaków, trzeba wymieniać resztę (Resory, polibusze, Amory)??
Resory można wyklepać, ale wydaje mi się, że moje są jeszcze ok.
Po wymianie wieszaków nie musisz wymieniać resorów. Czy amory? hmm raczej nie. Polibusze to te gumowe tuleje o ile tak to można nazwać które są w uszach, okach resorów. Po wymianie na poliuretanowe odczuć można minimalnie lepsze tłumienie.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Gru 2010 Posty: 54 Skąd: Hutki k. Częstochowy
Wysłany: 2010-12-13, 21:30
polibusze przydało by się wymienić lecz jeśli orginalne gumowe są ok to nie koniecznie,
resorów sie nie wymienia ewentualnie klepanie a amorki to w zależności jakie dasz wieszaki po prostu amortyzator nie może być ogranicznikiem skoku zawieszenia lecz przy długich wieszakach jest to konieczne
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 113 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2010-12-13, 21:38
ja polibusze kupiłem w BB na kępie za jakieś ok 120 PLN komplet na całą suke są czerwone to dobrze czy źle pomykam na nich już z roczek j jest ok wieszaki wykonałem sam + 5 cm wymieniłem tylne amorki podeszły z traka koszt to ok 70 PLN a przednie zostały bo jeszcze były dobre a jak padną to też wrzucę traka tylko mocowanie przerobie tak na marginesie
pozdro z BB
Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 197 Skąd: K M Y
Wysłany: 2010-12-13, 22:12
ja amory z przodu mam z una litrówki tylne (50 pln-ów za dwie sztuki, ze szrota), i pasują bez przerabiania mocowań (z tym że mam tylko klepnięte resy a wieszaki seryjne)
_________________ Smerfetka , 99', PSA 1.9 TD DHY, 5,125, spring, 4 link, tarcze tył, korektor wilwood, winda, światła led tył, bushwacker, Cooper Discoverer STT PRO 32x11,5r15,
Ja mam jeszcze takie pytanie o odboje. Jak zrobię lift na resorach +2" i wieszakach +2" to czy muszę jakoś zmieniać wydłużać odboje ? I właściwie to one nie dopuszczają do wygięcia się resora w drugą stronę czy żeby nie bić kołem w budę ?
Szukałem info na ten temat na innych forach ale dowiedziałem się tylko jakie są zamienniki.
Ja mam jeszcze takie pytanie o odboje. Jak zrobię lift na resorach +2" i wieszakach +2" to czy muszę jakoś zmieniać wydłużać odboje ? I właściwie to one nie dopuszczają do wygięcia się resora w drugą stronę czy żeby nie bić kołem w budę ?
Szukałem info na ten temat na innych forach ale dowiedziałem się tylko jakie są zamienniki.
jak zauważyłem co kraj to obyczaj .. ja zakładam wyższe odboje na pewno mi wtedy nie przegnie resorów i nie złamie amora .. a z obcieraniem to juz zależy jakie tam masz obuwie ....a co do dostępności to raczej ratują Cię zamienniki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum