no wiec zalozylem juz 4.16 i roznica jest ogromna w tych przełozeniach
i opisze swoje spostrzezenia tak jakby ktos kiedys mial dylemat jak ja
opony mam fedima 235/75 = okolo 75 cm
na normalnym reduktorze 1.3 bylo prawie spoko na 3 biegu jechalem sobie 40 km/h ale na 2 czasami trzeba bylo zbijac na 1ke co nie jest dobre a na tej 1ce czasem koła juz w miejscu stały
na 4.16 nawet jak zatrzymalem sie na bardzo stromym podjezdzie i wrzucilem 1 to koła sie krecą nie miłosiernie w miejscu czyli mocy nie brakuje (w miejscu takim gdzie z orginalnym reduktorem koła juz stały w miejscu nie kręciły sie)
tylko jedna rzecz mi sie nie podoba - żandrewaqby sobie jechac 40km/h z normalnymi obrotami to musze na 5 biegu jechac , nie wiem czy to dobre dla podzespołow wszystkich
na szczescie szybkie przelozenia sa odpowiednio zwolnione i moge sobie na nich jezdzic spodojnie 40km/h ;D
teraz sie zastanawiam czy nie lepszy byl tamten reduktor i wsadzenie do niego mocniejszego silnika , ale pojezdze i troche ogarne moze mi sie spodoba ;)
no i mozna robic sztuczke z youtuba na jedynce , wychodze a auto samo jedzie ;)
dosc czesto po zalaczeniu reduktora na terenowy i probie wylaczenie blokuje mi sie w pozycji n i musze rozbierac wajche i srubokretem ,, wlozyc,, walek na swoje miejsce
czy to szlak trafia wałek główny, a konkretnie tuleja przesuwną między dwoma kołami zębatymi <
jakies sugestie?
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
tylko ze u mnie biegi nie wybiegaja zza zagrody, tylko jak wbije terenowy to mi sie blokuje, zqawsze w pozycji na N , jak chce wrocic do poczatku stada, chociaz nie mowie,ze to nie bedzie to, pytam tylko co jesli nie to?
mial tak ktos?
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
W pierwszej kolejności należy sprawdzić czy dźwignia przesuwa się w odpowiednie położenie i czy czujemy delikatne kliknięcie - czyli ustalenie położenia wodzika zatrzaskiem kulkowym. Najczęstszymi przyczynami nieprawidłowego załączenia biegu jest blokowanie dźwigni mieszkiem gumowym lub krawędzią prostokątnego otworu w podłodze. W/w przyczyny łatwo naprawić, korygując położenie reduktora, wymieniając dźwignię, mieszek itp.
To primo
secundo coś kiedyś czytałem, że ta gumka która uszczelnia dźwignię już bezpośrednio w reduktorze się wyrabia (ale nie mogę teraz tego znaleźć )
W pierwszej kolejności należy sprawdzić czy dźwignia przesuwa się w odpowiednie położenie i czy czujemy delikatne kliknięcie - czyli ustalenie położenia wodzika zatrzaskiem kulkowym. Najczęstszymi przyczynami nieprawidłowego załączenia biegu jest blokowanie dźwigni mieszkiem gumowym lub krawędzią prostokątnego otworu w podłodze. W/w przyczyny łatwo naprawić, korygując położenie reduktora, wymieniając dźwignię, mieszek itp.
To primo
secundo coś kiedyś czytałem, że ta gumka która uszczelnia dźwignię już bezpośrednio w reduktorze się wyrabia (ale nie mogę teraz tego znaleźć )
mieszek od reduktora dawno wyciagniety bo faktycznie blokowal, dziura w podwoziu poszerzona by reduktor mial wiecej luzu- nic nie dalo.
Musze wyciagnac walek bo to juz mnie wkurza, ostatnio zablokowalem wjazd na pole a rolnik nie byl zadowolony. slowo na k i h padaly niemilosiernie
dobrze ze ode mnie sie lomy odbijaja , a i szpadel w bagazniki lezy.
Nie bez znaczenia tez, ze Kursy obrony bralem u weterynarza a w razie jakich ran to sam jestem w stanie zrobic sobie opatrunek bo koncze ksiazke doktor żywago
u mnie po sezonie jeżdżenia z takimi objawami, reduktor poszedł na śmietnik.
Powycinane wałki pod łożyskami igiełkowymi, itp itd.
Poprzedni właściciel chyba pojeździł na wodzie albo z mała ilością oleju...
czy u was wajcha od reduktora tanczy jak k.. w pubie go go ?
tzn, czy macie duze luzy ?, no nie mam z kim porownac , filmik juz mam ale wgrac go na youtube to dla mnie jakbym mlotem 5kg mial budzik naprawic..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum