Wysłany: 2010-12-06, 21:48 Suzuki SJ410/413 i Samurai- różnice
Suzuki SJ410 i SJ413 wyglądają podobnie do Samuraia ale nim nie są.
Suzuki SJ 410 posiada silnik F10A z gaźnikiem jedno gardzielowym, przełożenie reduktora 1:2, wąskie mosty, jakbyś się przyjrzał to ma węższe poszerzenia nadkoli niż Samurai, początkowe modele miały metalową atrapę chłodnicy podobną do tej z Jeepa, chromowane lusterka, w środku deska rozdzielcza z okrągłymi wskaźnikami (bez obrotomierza), okrągłe kratki nawiewów, inna kierownica.
Suzuki SJ 413 posiada silnik G13A na dwógardzielowym gaźniku dolnossącym, wygląd identyczny jak SJ410, wąskie mosty, reduktor 1:1.6
Suzuki Samurai to silnik G13B na gaźniku lub wtrysku, posiada szeroki mosty więc ma większe poszerzenia nadkoli, w innym miejscu mocowane resory, plastikowe a nie chromowane lusterka, kwadratową deskę rozdzielczą, w innym miejscu boczne kierunki, inną kierownicę, słabszy tylny most posiadajacy tylko 2 satelity a SJ413 miały 4. Aha i co ważne seria SJ miała hamulec awaryjny na wale a Samurai ma na tylne bębny.
Ja mam metalową atrapę chromowane lusterka chyba wąskie mosty okrągłe zegary Z OBROTOMIERZEM i okrągłe kratki nawiewu silnik 1.0 gaźnik więc chyba to model SJ410??
Ja mam silnik1.3 na gaźniku, plastikowe lusterka, wąskie mosty, deske z obrotomierzem i okrągłymi kratkami nawiewów, hamulec na wale - wg VINu jest to SJ500 a w dowodzie wpisano Samurai
mam 1986r SJ413 z takim też napisem na PLASTIKOWEJ osłonie chłodnicy, okrągłe zegary z obrotomierzem, okrągłe wloty nawiewu i po środku zegar.
W TE WLOTY PASUJĄ IDEALNIE ZEGARY DODATKOWE FIRMY JACKY TUNING. mam 3 takie
ręczny na wale przy reduktorze co uważam za ogromną przewagę nad samuraiami
oczywiście wąziutkie poszerzenia nadkoli
kierunkowskazy dodatkowo mam tam gdzie samuraie mają znaczek "samurai" na przednich błotnikach
nie wiem czy tak jest ale kolega w samuraju ma niżej zamocowany hak. tzn ten profil w poprzek samochodu z ktorego do tyłu wystaje kula jest na tym samym poziomie co ta kula. u mnie ta poprzeczka jest wyżej i spod niej w dół i do tyłu wychodzi dopiero kula
lusterka oczywiście chromowane
korek wlewu paliwa chromowany
a tak w ogóle zapraszam w sobotę tą na jakiś wypadzik do radziejowic pod warszawą koło Mszczonowa
_________________ SPOA, wieszaki 15cm, BMW powered - 160hp, 32"
Ja mam silnik1.3 na gaźniku, plastikowe lusterka, wąskie mosty, deske z obrotomierzem i okrągłymi kratkami nawiewów, hamulec na wale - wg VINu jest to SJ500 a w dowodzie wpisano Samurai
Kolego a napisz gdzie sprawdzić VIN i jak to rozszyfrować?
no to teraz mam pytanie odnosnie tego numeru VIN 8 cyfra wnumerze VIN oznacza rok proukcji auta np. Ósmym od prawej strony znakim jest oznaczenie roku produkcji: "G" = 1986, "H" = 1987, "J" = 1988 to jes z tej stronki http://daniels.lumena.com/suzuki/faq.htm to nastepne roczniki beda k= 1989, l = 1990, m = 1991 tak to bedzie szlo czy inaczej bo np w tej aukcji jest podane num VIN samuraia ale 8 znakjest to 0 i nie czaje zabardzo tego http://otomoto.pl/suzuki-samurai-C16373220.html czy ktos wytlumaczy z gory dzieki
najszybciej rozroznic po pompie wspomagania kierownicy - lucas=hiszpan
po drugie na oryginalnym zbiorniku wyrownawczym od chlodnicy w hiszpanie -napis espaniol
po 3 po lewej stronie od kierowcy tabliczka znamionowa i wszystko jasne
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum