Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
felgi trójkąty,, jaki rozmiar?
StoQ 
nowicjusz

Wysłany: 2011-09-27, 19:10   felgi trójkąty,, jaki rozmiar?

Witam mam pytanko :) jaki rozstaw śrub maja felgi trójkądy do samuraja na szerokich mostach?

bo widzialem ogloszenia ze sa niby 5x114.3 i 5x139,7 czy to sa faktycznie dwa rozne rozmiary czy to jest blad ze strony wystawiajacych?

Pozdrawiam!

dobra a mam jeszcze pytanie..

Jakie opony do Samuraia najlepiej zalożyć na szose do jazdy po miescie itp :)
samuraja chce tylko podniesc o te 5 cm na wieszakach ale na orygilanych felgach z kolkami.
jaki rozmiar? 195/70 r 15 czy 205/70? a moze na 195 czy 205 na 75? bo mam dylemat.
Samurai ktorego chce kupic jest na terenowych oponach i musze kupic szosowe bo samurai tez ma byc uzywany na drogach :)

I co zrobic zeby samurai byc milszy w urzytku na drogach publicznych. tzn nie byl taki twardy.

:)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2011-09-27, 20:14   

z tego co się orientuję to rozstaw śrub w samuraju to 5x139,7. Inny rozstaw do seryjnego samu Ci nie spasuje, chyba że masz już coś pomotane u siebie.

Ja kupiłem swojego na oponach Fulda Tramp 205/70, mieszanka niby m+s ale na zimę założę zimówki. W każdym razie na szosę i lekko piaskowe polne drogi są jak najbardziej wystarczające i ok, mało hałaśliwe, na mokrym czarnym radzą sobie dobrze.

Co do twardości samu możesz kombinować z piórami resorów, podmieniać, odejmować, klepać i co tam jeszcze chcesz ale moim zdaniem to jedna z zalet tego samochodu :) moim zdaniem na czarnym i w lekkim terenie samochód bardzo znośny i całkiem "komfortowy", ale może to kwestia egzemplarza i oczekiwań - jakie miałem wobec tego samochodu. Przed kupnem naczytałem się jak to bolą plecy, ja się po jeździe ma nerki poobijane, flaki w gardle - wsiadłem i się rozczarowałem bo żadnej z tej atrakcji do dziś nie doświadczyłem, ale jak masz bardziej arystokratyczny zadek to zwyczajnie kup sobie może Vitarkę :)

Ogólnie to świetny samochód. Codziennie jeżdżę ok 80km po czarnym do roboty i jest na prawdę przyjemnie. Drobny minus to może maks prędkość, ale dzięki temu o mandaty trudno :)

punix 
zapaleniec

Wysłany: 2011-09-27, 20:23   

Opony weź w rozmiarze seryjnym, czyli 205/70 albo 195/80, teoretycznie im węższe, tym lepiej w koleinach :-P
Jakie opony masz obecnie? Na mtekach też można jeździć, dużo zależy od tego, jakie konkretnie są to opony i czego od nich oczekujesz. Sam na co dzień jeżdżę na mt, tyle, że dość łagodnych i cywilizowanych i jest w porządku.
Samurai komfortowy nie będzie, chyba, coby go na odpowiednio zestrojonej sprężynie postawić ;-) Trochę lepszy komfort dadzą firmowe resory do najmniejszego obciążenia, OME czy lovells.
Warto też sprawdzić ciśnienie w oponach, gumiarze bardzo lubią nabijać 2-2,5atm, a to też silnie negatywnie wpływa na komfort jazdy.

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2011-10-14, 23:13   

Witam!

O 195/70 R15 to chyba jeszcze nie słyszałem w Samuraiu.
205/70 R15 wg mnie są trochę małe w porównaniu do 195/80 R15 i na dzień dzisiejszy wybrałem 195/80 R15. Ale może to być też złudzenie optyczne, bo mam z tyłu 195/80, niezjechany bieżnik i mocniej wyklepane resory, a z przodu mam gorzej wyklepane resory, zjechany bieżnik i 205/70. Wiec na oko widać, że samochód tył ma dużo wyżej niż przód.

Skalpel 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2011-10-15, 00:12   

Nie polecam innego rozmiaru z przodu i z tyłu

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2011-10-15, 12:35   

Wiem, że tak nie powinno być i nie jest to celowo, ale że w mojej rodzinie samochody to ostatnia rzecz, w którą się inwestuje, tak więc na jakich oponach przyjechał z Niemiec, na takich będzie jeździł dopóty nie stwierdzą, że opony są już zjechane.

A tak w zasadzie dlaczego nie powinno się jeździć na dwóch rozmiarach?

punix 
zapaleniec

Wysłany: 2011-10-15, 13:01   

Możesz jeździć na różnych rozmiarach na osiach, ale tylko na 2WD ;-)
Z tego samego powodu, dla którego nie należy jeździć z zapiętymi napędami po czarnym.

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2011-10-15, 13:23   

Aha, dzięki. :D

Koza 
świeżak
Koza

Wysłany: 2012-07-05, 20:11   

Po raz kolejny mam pytanie do użytkowników forum:-)

Czy mógłby mi ktoś w skrócie opisać (od postaw) o co chodzi z felgami trójkątami, przespawaniami, obróconymi felgami?

Byłbym wdzięczny za łopatologiczny opis, bajecznie by było z jakimiś fotkami, jeśli są potrzebne.

Dziękuję,
Koza

Zawias 
Expert

Wysłany: 2012-07-05, 21:43   

Przespawane zwiększają rozstaw kół.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2012-07-06, 09:07   

Zależy jeszcze, co kto rozumie przez przespawane - niektórzy, imho błędnie, mówią przespawane, na felgi, w których został zaspawany otwór na wentyl i wywiercony z drugiej strony, żeby przykręcić felgę odwrotnie, inni niektórzy :mrgreen: za przespawane uważają felgi, w których tarcza felgi została odcięta od obręczy i przyspawana w innym miejscu, jak wspomniał Zawias, dla zwiększenia rozstawu kół.

Odpowiedz do tematu