Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Hermetyczne lampy Wesema - zamiennik do Samuraja
Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2012-07-12, 17:44   Hermetyczne lampy Wesema - zamiennik do Samuraja

Pozwolę sobie przekleić z dużego forum bo temat interesujący a może nie wszyscy czytują.
Cytat:
Witajcie,

Jest taka sprawa. Jakiś czas temu zaadaptowałem wodoszczelną lampę Wesema (oryginalnie do Jelcza czy Stara, nie pamiętam) do Patrola Y60. Niedługo potem skontaktowałem się z Wesemem w celu uzyskania jakichś tam informacji i przy okazji opowiedziałem o adaptacji ichniej lampy do mojego strucla. Od słowa do słowa, zapytałem czy Wesem nie przerobiłby mocowań, tak żeby pasowały do Patrola bez przeróbek. A że rozmawiałem ze współwłaścicielem i że okazał się bardzo chętny, udało się zrealizować ten projekt. Dziś dostałem prototyp lampy z mocowaniami dostosowanymi do Patrola Y60. Po testach może będą jeszcze jakieś drobne poprawki, no i Wesem szuka jeszcze producenta wtyczek, żeby pasowały bez przeróbki do oryginalnej wtyczki Patrola. Do końca wakacji finalny produkt trafi oficjalnie do sprzedaży. Cały projekt opisany jest w tym wątku (najpierw adaptacja, potem rozmowy z Wesemem i w końcu efekt końcowy): viewtopic.php?f=6&t=89202

A teraz do rzeczy. Samuraj ma okrągłe lampy i Wesem mógłby prawdopodobnie wyprodukować zamiennik. Oni są chętni, więc jest szansa na to, uda się i ten projekt zrealizować. Lampy są 100-procentowo hermetyczne, dzięki czemu podczas topienia nie nalewa się do nich woda i nie robi akwarium. Nie niszczy się też odbłyśnik, nie pokrywa błotem i nie pali żarówka. Dodatkowo lampy te są dużo lepszej jakości niż tanie zamienniki chińskie (mówię teraz o Patrolu, nie wiem jak jest w przypadku Samuraja) i cena tych lamp jest niezła (wersja z żarówkami do Patrola będzie kosztować maksymalnie 87 zł za szt.). Nie jestem właścicielem Samuraja (chociaż w przyszłości mam w planach :)21 ) więc szukam kogoś, kto udostępniłby swoje auto w celu dopasowania lamp. W przypadku Patrola element do którego mocowana jest lampa, jest demontowalny. Wypożyczyłem więc Wesemowi tylko ten element. Nie wiem jak jest w Samuraju - jeżeli ktoś byłby chętny pomóc, to prosiłbym o zdjęcia mocowań i lamp na początek i kilka słów na temat tego jak wygląda mocowanie lampy w tym aucie.
źródło

Ja niestety nie mogę rozbebeszyć samca bo użytkowuje go na codzień

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2012-07-12, 18:26   

Chyba nie jest konieczne rozbebeszanie czegokolwiek bo któreś z lamp z oferty Wesem pasują do Samuraia bez przeróbek.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2012-07-12, 18:33   

miłe info. a może znasz więcej szczegółów?

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-07-12, 19:11   

http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=92273

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-07-12, 19:12   

Opisywałem w któryś wątku, do samca bez przeróbek pasują lampy od Ikarusa.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2012-07-12, 19:21   

Generalnie interesuje mnie temat hermetyczności tych świateł

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-07-12, 21:37   

Żadne reflektory oprócz LED-owych nie będą do końca hermetyczne bo będą zachodzić parą wodną. Jeśli chodzi o wesemy to moim zdaniem na ile się da to szczelne są otwór odpowietrzający jest tak skonstruowany że raczej wlewać się nie powinno, ale podejrzewam że jak utkniesz w wodzie na 20 minut to raczej się napełnią.

vendeg 
świeżak

Wysłany: 2012-07-12, 23:31   

Przywitałem się ładnie w powitalni, witam raz jeszcze tutaj :mrgreen:

moziembl napisał/a:
Żadne reflektory oprócz LED-owych nie będą do końca hermetyczne bo będą zachodzić parą wodną. Jeśli chodzi o wesemy to moim zdaniem na ile się da to szczelne są otwór odpowietrzający jest tak skonstruowany że raczej wlewać się nie powinno, ale podejrzewam że jak utkniesz w wodzie na 20 minut to raczej się napełnią.

To prawda, lampy zachodzą parą, ale po włączeniu żarówek para znika w ciągu kilku minut. Jeżeli chodzi o wodę to lampa nie nabiera jej - robiłem testy, opisane na początku wątku na forum4x4. Lampa zanurzona była w wiadrze z wodą przez 1 godz. 20 minut i po tym czasie wewnątrz nie było ani kropli.

Pozdrawiam
Sebastian (decc/vendeg)

[ Dodano: 2012-07-12, 23:55 ]
Panowie, czy to ta lampa Wesema pasuje do Samuraja: http://sklep.wesem.pl/3/6...pu_Ikarus#14168 ?

Jeżeli nie, to czy możecie wskazać która?

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-07-13, 07:50   

A co ja napisałem dwa posty wyżej, co do parowania to ja mam wręcz odwrotne doświadczenia jak włączysz żarówkę to właśnie wtedy na przedniej szybie zbiera sie para bo ona jest chłodniejsza.

betakm 
rozgadany

Wysłany: 2012-07-17, 22:48   

Panowie - bzdura - lampa Wesema od Ikarusa o podanych symbolach nie pasuje do Samuraia - przerabianie pozbawione sensu - lampa ta ma trzy mocowania a potrzebne są cztery - ponadto inaczej wykonane i ustawione pod innym kątem - nie da się ich wykorzystać - uwierzyłem - kupiłem lampy + żarówki H4 + żarówki postojowe i wywaliłem w błoto prawie 100 zł :evil: - może ktoś chce kupić - sprzedam tanio cały komplet :-D - może ten kto wypisuje na forum takie bzdety zamontuje je sobie w Ikarusie :-D :mrgreen:

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2012-07-18, 01:11   

Jesteś pewien że masz oryginalne mocowanie lampy?
Te reflektory są sprzedawane jako dedykowane do Samuraia i mają 3 mocowania:
http://opony-4x4.pl/zdjec...i%20patrol3.JPG
http://global.images7.fot...27d74361b3d.jpg

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2012-07-18, 01:55   

Ja też mam reflektor mocowany na 3 śruby.

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-07-18, 08:14   

betakm napisał/a:
Panowie - bzdura - lampa Wesema od Ikarusa o podanych symbolach nie pasuje do Samuraia - przerabianie pozbawione sensu - lampa ta ma trzy mocowania a potrzebne są cztery - ponadto inaczej wykonane i ustawione pod innym kątem - nie da się ich wykorzystać - uwierzyłem - kupiłem lampy + żarówki H4 + żarówki postojowe i wywaliłem w błoto prawie 100 zł :evil: - może ktoś chce kupić - sprzedam tanio cały komplet :-D - może ten kto wypisuje na forum takie bzdety zamontuje je sobie w Ikarusie :-D :mrgreen:

Kolego nie wypisuje bzdetów tylko pisze z własnego doświadczenia. Do mojego od ikarusa pasowały operacja wymiany zajęła może półgodziny i była plug and play. Aż się sam zdziwiłem. Żadnej kontówki, pilnika, wiertarki. najdłużej trwało ich ustawianie. Bo zamiast sobie na drzwiach garażu namalować jak były ustawione poprzednie to później bawiłem się z miarką

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2012-07-18, 08:36   

no to Koledzy macie okazję tanio kupić sobie cały zestaw :D

vendeg 
świeżak

Wysłany: 2012-07-18, 21:42   

Kurde Panowie, to może tak... Jest ktoś chętny z okolic Wieliczki udostępnić swoje auto wraz z oryginalnymi lampami na parę godzin? W zamian dostanie komplet hermetyków jak już będą gotowe. Z tym, że teraz okres urlopowy i niedługo Wesem ma przerwę wakacyjną, więc ustawka na koniec sierpnia by była.

betakm 
rozgadany

Wysłany: 2012-07-18, 22:16   

Stare lampy są oryginalne - mocowanie jest na czterech śrubach + sprężyna - udało się nabyte lampy oddać do sklepu i przeglądaliśmy inne bo mieli kilka rodzajów - żadna nie pasuje - problem rozwiązałem tak, że w miejsce żarówek R2 12V 45/40W kupiłem H4 12V 60/55W z takim samym kołnierzem jak R2 - wymontowałem lampy - wyczyściłem - zamontowałem +powyższe żarówki i jest ok. Może te moje lampy są inne dlatego że to SANTANA, 92 rok, blaszanka?. W każdym bądź razie jakiekolwiek przeróbki mocowania nie były możliwe. Nikogo nie chciałem urazić :oops: ale moja irytacja była ogromna jak zobaczyłem, że się nowe lampy nie nadają do założenia :roll: A miało być tak pięknie :-D

robercik 
rozgadany
doradca prezydenta

Wysłany: 2012-07-18, 22:21   

hm dziwne ze na 4 sruby. normalnie jedziesz do sklepu z zamiennikam i lampy srednica 178 z AUTOPALA NA H4 KUJESZ NOWIZNY ZA OK 12 ZŁ J po rabatach kuiłem po9,5 :)

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2012-07-18, 22:21   

Ja co prawda nie mam santany ale tzw. hiszpana czyli prawie jak santana. Ale prawie robi duża różnicę :) :) :)

kostuch 
Expert

Wysłany: 2012-07-18, 22:30   

betakm napisał/a:
Stare lampy są oryginalne - mocowanie jest na czterech śrubach + sprężyna - udało się nabyte lampy oddać do sklepu i przeglądaliśmy inne bo mieli kilka rodzajów - żadna nie pasuje - problem rozwiązałem tak, że w miejsce żarówek R2 12V 45/40W kupiłem H4 12V 60/55W z takim samym kołnierzem jak R2 - wymontowałem lampy - wyczyściłem - zamontowałem +powyższe żarówki i jest ok. Może te moje lampy są inne dlatego że to SANTANA, 92 rok, blaszanka?. W każdym bądź razie jakiekolwiek przeróbki mocowania nie były możliwe. Nikogo nie chciałem urazić :oops: ale moja irytacja była ogromna jak zobaczyłem, że się nowe lampy nie nadają do założenia :roll: A miało być tak pięknie :-D

A masz regulację elektryczną świateł?
Bo może ci się wydawało, że siłownik od regulacji jest czwartą śrubką? :mrgreen:

Inna sprawa, że w samuraiach nigdy nie montowano żarówek R2 - może przypadkiem masz wsadzone klosze z lj80, bo tam owszem takie były seryjnie (a średnica szkła jest taka sama)?
Tak czy owak jesteś niereprezentatywny ze swoimi lampami. :-P

[ Dodano: 2012-07-18, 22:32 ]
vendeg napisał/a:
Kurde Panowie, to może tak... Jest ktoś chętny z okolic Wieliczki udostępnić swoje auto wraz z oryginalnymi lampami na parę godzin? W zamian dostanie komplet hermetyków jak już będą gotowe. Z tym, że teraz okres urlopowy i niedługo Wesem ma przerwę wakacyjną, więc ustawka na koniec sierpnia by była.

Jak dostanę komplet, to mogę ci wysłać gratis lampy samuraiowe :-D

betakm 
rozgadany

Wysłany: 2012-07-18, 22:38   

Napisane R2 - okrągłe, duże bańki :-( - świeciły jak świeczki w dyliżansie i dlatego je zmieniłem - teraz mam luksus plus halogenki na dachu i jadę po lesie jak gość a nie jak do tej pory na macanego albo z patrolem rozpoznawczym przed maską ;-)

Odpowiedz do tematu