Inna sprawa, że w samuraiach nigdy nie montowano żarówek R2 - może przypadkiem masz wsadzone klosze z lj80, bo tam owszem takie były seryjnie (a średnica szkła jest taka sama)?
Ja w samurai-u z 96' też miałem R2 i wyglądało że oryginalne klosze bo numer wybity zawierał coś jakby datę produkcji chyba :)
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Jak dostanę komplet, to mogę ci wysłać gratis lampy samuraiowe
Dostaniesz, ale przydałoby się też mieć mocowania do przymiarki. W Patrolu się odkręcają, więc wysłałem lampę z całym mocowaniem. Jak jest w Samuraju?
I druga rzecz, to trzeba by jakoś ustalić co z tym modelem Santana. Czy kolega miał jakieś inne lampy w wyniku przeróbki, czy takowe były fabrycznie i jak tak, to potrzebuję znać dokładnie roczniki/modele, które mają inne lampy, po to, żeby na stronę Wesema trafiła informacja, że do takich i takich modeli te lampy nie pasują. Ewentualnie jeżeli będzie dużo aut z innymi lampami niż te standardowe 178 na 3 mocowania, to Wesem dorobi mocowania do nich. Tylko, że potrzebne jest jak najwięcej informacji. Więc proszę o info jeżeli ktoś jeszcze ma lampy na 4 mocowania.
Senk ju.
_________________ Offroad jest obrzydliwością w oczach Nuggana
Jak dostanę komplet, to mogę ci wysłać gratis lampy samuraiowe
Dostaniesz, ale przydałoby się też mieć mocowania do przymiarki. W Patrolu się odkręcają, więc wysłałem lampę z całym mocowaniem. Jak jest w Samuraju?
I druga rzecz, to trzeba by jakoś ustalić co z tym modelem Santana. Czy kolega miał jakieś inne lampy w wyniku przeróbki, czy takowe były fabrycznie i jak tak, to potrzebuję znać dokładnie roczniki/modele, które mają inne lampy, po to, żeby na stronę Wesema trafiła informacja, że do takich i takich modeli te lampy nie pasują. Ewentualnie jeżeli będzie dużo aut z innymi lampami niż te standardowe 178 na 3 mocowania, to Wesem dorobi mocowania do nich. Tylko, że potrzebne jest jak najwięcej informacji. Więc proszę o info jeżeli ktoś jeszcze ma lampy na 4 mocowania.
Senk ju.
Przejrzałem swoje zasoby lamp z różnych suzuk a potem elektroniczny EPC suzuki i takie wnioski:
Fascynujące...
Były obudowy na żarówki R2 i na H4 - manual zaznacza, że chodzi o rynek na który były produkowane.
Były dwa rodzaje ramek - jedna z trzema otworami rozmieszczonymi co 120 stopni i jedna z otworami niesymetrycznie (ta druga nawet obrazowana jest w manualu).
Oprócz tych ramek występowały dodatkowe osłony lamp w postaci plastykowych kołnierzy - są nawet ich rysunki, ale przez 10 lat jak jeżdżę różnymi suzukami, to takich osłon nie widziałem - musiały być na jakieś egzotyczne rynki przeznaczone. Tak czy inaczej nie rzutują one na sposób montażu.
Elektryczne poziomowanie (nawet w santanie) jest kompatybilne z pierwszą ramką.
Mocowań na cztery śrubki nigdzie nie znalazłem - po lekkim zastanowieniu jest to bez sensu, bo żeby ustawić światła trzeba by robić jakieś chore manipulacje tymi czterema śrubkami a trzy zawsze wyznaczają płaszczyznę.
Inne lampy (tylko na H4) pojawiły się wg EPC w modelu zwanym SJ413-III - nie wiadomo jednak od którego to roku. I w cale nie chodzi tutaj o model "coil", bo w katalogu pokazany jest zwykły resorak ale za to z bezrozdzielaczowym zapłonem jak w jimnim
Podsumowując:
Wystarczy dorobić dwa rodzaje ramek do lampki typu ikarus i jest suzuki
No i trzeba się zastanowić nad pozycją - w samcach jest w zderzaku z migaczem, ale ponieważ lampka ta gnije i/lub zmienia się zderzak na inny, pozycję często przenosi się do klosza głównego. Wymaga to jednak lekkiego przerzeźbienia wiązki.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2012 Posty: 80 Skąd: Strzegom
Wysłany: 2012-07-20, 00:25
Sokratesb zamień żarówkę R2 na H4 i przejedź się w nocy - natychmiast zauważysz różnicę
[ Dodano: 2012-07-20, 00:30 ]
Mój samurai do którego nie pasują lampy Wessem to santana rocznik wrzesień 1992, na gaźniku, blaszanka
[ Dodano: 2012-07-20, 00:43 ]
I różni go od innych jeszcze jedna ciekawostka : licznik przebiegu całkowitego pojazdu posiada 6 cyfr, bez żadnych przecinków, liczy tylko pełne kilometry aż do miliona a nie jak wszystkie tylko do stu tysięcy i zaczyna od początku - autko jest bez żadnej wątpliwości w pełni oryginalne - jestem pierwszym właścicielem w Polsce i ogólnie drugim - przywiezione osobiście z Holandii gdzie przez 20 lat było w jednych rękach - od nowości rejestrowane jako ciężarówka - autko dwuosobowe - nie ma z tyłu bocznych szyb oraz foteli.
betakm,
podaj vin (może być na pw) - wpiszę w epc i zobaczymy na jaki rynek to było robione.
No i jakbyś cyknął fotki mocowań i licznika, to byłoby ciekawe z poznawczego punku widzenia.
Witam zakupiłem lampy do ikarusa takie jak tutaj polecano do suki i gdy przyszły okazało się że mam inne mocowania aby rozwiać wątpliwośći zrobiłem zdjęcia swoich i tych samuraiowych do którch pasują lampy wesem'a.
Rozumiem ze musze kupic/zdobyć te "dobre" mocowania do samuraia i wkręcić zamiast moich, prawda ?
Dodam że w moim samuraiu mam żarówki R2 i faktycznie świecą jak świeczki w dyliżansie tak jak ktoś juz tutaj napisał.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2012 Posty: 80 Skąd: Strzegom
Wysłany: 2012-07-21, 08:59
Jak masz lampy w dobrym stanie to je wyczyść, kup żarówki H4 12V z kołnierzem takim jak w żarówkach R2, zamontuj je w miejsce R2 i światełka będą o'key. Ja tak zrobiłem i mam problem z głowy. Za dużo jest tych wersji lamp i kłopot z ich zamocowaniem
[ Dodano: 2012-07-21, 09:01 ]
Całkowity koszt - 24 zł - za tyle kupiłem dwie żarówki
Witam zakupiłem lampy do ikarusa takie jak tutaj polecano do suki i gdy przyszły okazało się że mam inne mocowania aby rozwiać wątpliwośći zrobiłem zdjęcia swoich i tych samuraiowych do którch pasują lampy wesem'a.
Wybielacz,
Ale ramka mocująca to rzecz wtórna.
Tą ramkę z trzema "fasolkami" można odkręcić od lampy zasadniczej.
Wg katalogu również twoje mocowanie można odkręcić od lampy i dać inny wkład.
Coś takiego:
Witam, oglądałem moje reflektory i doszedłem do wniosku ze elementy numer 4 i 2(na zdjeciu Kostucha) u mnie nie występują tz. rolę ramki pełni reflektor ma w sobie mocowania jest wykonany z jednego kawałka materiału więc pozostaje mi chyba sprzedać wesemy.
Doda że moje lampy to te dwa pierwsze zdjęcia dwa ostatnie to poglądowe z "normalnego" samuraia
Ewentualnie przerobić mocowanie na takie które będzie pasowało - o ile dobrze pamiętam potrzebujesz do tego trzy śruby, podkładki, sprężynki i nakrętki. Wywalasz stare mocowanie, w odpowiednich miejscach wiercisz otwory przez które będą przechodzić śruby regulacyjne, spawarką przyłapujesz nakrętki do blachy auta i wkręcasz w nie śruby ze sprężynami. Potem cieszysz się standardowym mocowaniem lamp.
To juz chyba lepiej zostawic oryginalne płomyki i gdy dorobie sie konkretnego zderzaka zamontować dodatkowe reflektory, a w tych ewentualnie wymienić żarówki tak jak pisał Betakm. Może ktoś kiedyś wystawi same mocowania do reflektorów na allegro albo z zdezelowanymi lampami w odpowiedniej cenie to się skuszę.
Witam, oglądałem moje reflektory i doszedłem do wniosku ze elementy numer 4 i 2(na zdjeciu Kostucha) u mnie nie występują tz. rolę ramki pełni reflektor ma w sobie mocowania jest wykonany z jednego kawałka materiału
Mi się też kiedyś wydawało, że ramka jest razem z lampą. Zaawansowana korozja nie takie rzeczy potrafi ze sobą połączyć
Ale też niewykluczone, że jest jak piszesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum