Ja mam ich wersje niebieska - "off road" - super twarde madafaka daja rade te duze pojebusze musialem ciut zeszlifowac, bo nie wchodziły same, małe ok wymiar.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-07-25, 21:51
Witam,
Chciałem zapytać czy to będą te zielone polibusze o których pisaliście wyżej że są miękkie? I czy wogóle te ktoś ma i czy są dobre? Bo w sumie nie znalazłem innych na allegro.
mam te zielone, kupowałem w elast-polu - na allegro znajdziesz. Po kilku miesiącach używania i jakieś takie poszarpane były od środka, nie wiem może zbyt miękkie. Komfort w porównaniu ze starymi gumami jest, bo zawias zaczął pracować:D Gdybym jeszcze raz brał to wziąłbym twardsze pomarańczowe...
zielone były pozdzierane od wewnątrz (na powierzchni styku z uchem resora), żadnej ekstremalnej jazdy więc nie powinny. Wziąłbym pomarańczowe, dlatego że zielone tak jak wyżej
Co do twardości to taka kolejność: zielone - pomarańczowe - i chyba najtwardsze niebieskie (ale tu nie jestem pewien).
Wysłany: 2012-07-25, 23:43
to ja zaryzykuje zielone na początek. Pytanie czy te co na allegro znalazłem są porządne czy lepiej zakupić z elast polu. Na allegro nie znalazłem żadnych innych zielonych, albo ja nie umiem szukać albo sam nie wiem
spora różnica w cenie, a różnią się tylko tym, że w pierwszych są śruby. Te śruby od wewnątrz auta (przy tych grubszych polibuszach) przydadzą się, bo one przechodzą przez metalową tuleję, która po dłuższym czasie zwiera się ze śrubą i nie da rady jej wyjąć - trzeba ciąć śrubę. Ze śrubami przy wieszakach nie powinno być problemu, bo tam nie ma tulejki.
Różnica w cenie 50 zł za 4 śruby trochę spora - za wzmocnioną śrubę dałem jakoś ok. 4 zł
zielone są najbardziej miękkie, co za tym idzie najszybciej się będą zużywać (oczywiście bez tragedii), ale za to najmniej ograniczają pracę resoru a co za tym idzie wykrzyże powinny być lepsze niż na twardych, bądź zwykłych gumach. Ja mam zielone od zeszłego roku, a sukę używam tylko w terenie, lekkiego życia to ona nie ma, ale wszystko jest ok. Pewnie pod koniec roku będę musiał znowu zmienić polibusze, ale założę też zielone (no chyba, że się zabiorę w końcu za springa). Nie rozumiem tylko, czemu te najtwardsze czyli niebieskie reklamują jako najbardziej offroadowe skoro najbardziej ograniczają pracę zawieszenia (no chyba, że używałoby się ich do szybkościówek to ok), generalnie, moim zdaniem, do przepraw, im bardziej miękkie, tym lepsze, a między pomarańczowymi i zielonymi, różnica jest niewielka, więc jak nie jesteś pewien co będzie dla Ciebie najlepsze i auta używasz nie tylko w terenie, to chyba jednak powinieneś wybrać pomarańczowe
popołudniem zajrzę w lustro i dam znać, jakieś foto może walnę jak chcesz ;P
a poważnie mówiąc - jakiejś wielkiej tragedii nie ma - resory dobrze wybierają, a komfort to mam w swoim plaskaczu, a nie myślę o nim w samuraiu - ma bujać ;P
Wysłany: 2012-07-29, 12:00
Siemka,
Powiedzcie mi co mam z tym zrobić, a mianowicie zamówiłem te polibusze do samuraia z elast polu i nie pasują do wieszaków. W sensie takim że wieszak ma 60 mm szerokości a polubusze z metalową tulejką maja 64mm. Czy mam zeszlifować po 2mm każdą stronę tulejki czy lepiej poszerzyć wieszaki? Nie wiem jak to będzie do resoru pasować bo jeszcze nie dostałem przesyłki. Co byście polecili?
Wysłany: 2012-07-29, 12:24
To te polibusze z tulejkami metalowymi to się nie montuje w wieszakach tylko tam z drugiej strony? Ja myślałem że te tulejki są po to aby wieszaków przy dokręcaniu nie wygiąć.
Tak jak napisał Didymos, te z tulejkami mają być od strony ramy, a te bez, od strony wieszaka. Pamiętaj też, żeby dociągać śruby przy wieszakach i przy mocowaniu do ramy, po opuszczeniu auta na koła, żeby zniwelować naprężenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum