Wysłany: 2012-08-12, 21:36 reduktor z 1.0 w santanie 1.3 wtrysk jak to powiazac?
Witam kolegow dorwalem wlasnie reduktor od litrowki za male pieniazki, chce zalozyc go do swojego autka. wiem, ze flansze sa inne i gdyby nie to ze chce zostawic reczny na wale to bym sie tym nie przejmowal, po prostu przelozyl bym ze swojego od 1,3. jak wspomnialem, chce zostawic reczny na wale, poniewaz mam z tylu hamulce tarczowe od samiego, w zasadzie mialem montowac reczny hydrauliczny, mam nawet juz pompke, ale boje sie troche i chcialbym miec chociaz 2 hamulec jako awaryjny. mierzylem na szybko i flansze w reduktorze od 1,3 maja rozstaw otworow mniejwiecej 57mm a w 1.0 jest okolo 53-54. srednica srub w jednym i drugim 8 mm. jak to teraz madrze rozwiazac, zeby miec reduktor i hamulec od litrowki ? pozdrawiam
wiadomo, ze mozna flansze przelozyc, pisalem o tym, ale chce reczny na wale. ewentualnie jezeli otwory centrujace w 1.0 i 1.3 sa identyczne przelozyl bym flansze do walu przedniego i skrzyni a na tylny most moze udalo by sie beben rozwiercic? pozdrawiam
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-08-13, 09:03
Wywierć nowe otwory w bębnie albo ewentualnie poszukaj takiego bębna od sj413, rozstaw śrub powinien pasować.
Btw. Nie jest przypadkiem tak, że flansze od japońca nie są zamienne z flanszami od hiszpana?
W bębnie są szpilki osadzone w stalowych gniazdach, więc zmiana ich położenia jest kłopotliwa.
Najlepiej znaleźć pasującą flanszę na wał i ją wymienić od strony bębna hamulcowego.
Od strony mostu jak nie pasuje, to nie ma problemu, bo można wywiercić nowe otwory we flanszy mostu.
Witam
Ja u siebie zrobiłem to wiercąc nowe otwory w bębnie
i nagwintowałem na śruby M8 po czym wkręciłem je w bęben ponieważ wiercąc na oryginalne szpilki niema ich jak zablokować jeszcze musiałem zrobić podtoczenie w bębnie ponieważ wał miał kilka mm więcej
Pozdrawiam
dzieki wielkie za odpowiedz, dzis odkrecilem flansze i beben w reduktorze od litrowki, latwo nie bylo, odrdzewiacz i klucz pneumatyczny i poszlo. przeloze 2 flansze ze swojego reduktora od 1, a w bebnie zrobie nowe otwory, kolega okienko wyzej pisal, ze wal nie pasowal, o jaka srednice chodzi? wiecie, czy mozna kupic te naktetki ktore ida na walki od flansz? pozdraiwam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum