Wysłany: 2012-06-23, 15:48 trawers i limit Samuraia?
Witam wszystkich!
Dopiero testuje mojego Samuraia i wczoraj pojawiło się pytanie (pewnie naiwne, ale bezpieczeństwo najważniejsze).
Jaki bardzo auto (seryjne) może się przechylić bez przewrócenia się? Czy macie jakieś doświadczenia/patenty, jak zawczasu stwierdzić czy pochyłość wzdłużna jest przejezdna?
Wiem, że pewnie wraz ze zdobytym doświadczeniem będę wiedział, ale wolałbym ustrzec się przed sprawdzeniem w praktyce (pewnie niedługo zapytam na forum, czy klatka bezpieczeństwa może być zamontowana przed wymianą zawieszenia i ew. modyfikacjami budy na potrzeby większych opon, ale to inny temat póki co).
Dziękuję z góry za odpowiedzi!
Koza
PS. Pewnie spytacie, czemu o 1547 w sobote piszę na forum zamiast śmigać Samuraiem, ale miałem drobną kontuzję auta i czekam do poniedziałku na wizytę u spawacza...
Zamontuj sobie coś podobnego, powinno to dać jako taki obraz przechyłu. Ofc przed trawersami polecam sprawdzenie przy asyście znajomych punkt, w jakim się Sami przewraca ;)
Osobiście nie używam tego bajeru, bo po prostu czuję w jakim stanie jest Sami:P Ale myślę, że to powinno poomóc.
Większe przechyły uzyskujemy obniżając środek ciężkości (więc nie windujemy Samiego za wysoko, osobiście uważam spoa za bezsens) oraz poszerzając auto np montując bardziej wysunięte felgi i/lub dystanse.
Wg reklamy Samuraia: http://youtu.be/S8HvLa10xgQ?t=3m2s powinien pocisnąć 43 deg. Ale cholera wie, czy się coś w konstrukcji przez te lata nie zmieniło. Do tego pewnie inne ciśnienie w laczkach, grubszy/chudszy pasażer, zużyte/nowe resory, itp itd.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-06-25, 09:04
Na trawersie występuje za dużo zmiennych, żeby ślepo ufać we wskazania przechyłomierza, byle korzeń, czy ukryty w trawie kamień podbije koło i lecisz
Dla mnie osobiście taki przechyłomierz to tylko fajny gadżet, z resztą często sytuacja rozwija się na tyle szybko, że nie ma czasu patrzeć na wskaźniki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum