Witam !! mam pytanie
Zastanawiam sie na zakupem opon do samca i mam takie pytanie czy oponki ala siemex szybko sie scierają na asfalcie ?
Nie często bede jezdzil po asfalcie ale napewno zdarzy mi sie gdzies wyskoczyc na miasto cos załatwic , czy pojechac do szkoły ?
Wiem , ze są ni do zdarcia w terenie a jak na czarnym ??
Zalezy jaki rozmiar z jakiej firmy, ja skłaniam sie na kaimany 235/75 kosztują 420zł w janopolu albo alternatywa 215/80 wysokosc podobna te kosztują 390 , a jezeli chcesz sporo mniejsze to są np 205/70 za 355. Mozna kupic z glob guma za 320 zł 225/75 , albo 235/70 z niewiadomej firmy za 260 zł. a i oczywiscie Fedima 235/75 za 480 zł
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 23 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-03, 19:27
Witam
Odświeżam temat. Jestem przed zakupem opon ala simex. Stoję przed dylematem Silverstone albo Spider GlobGum. Może ktoś użytkuje opony tych firm i może się podzielić wrażeniami.
Od piątku mam glob gumy 225/75 r15
Szczerze mówiąc spodziewałem się, że będzie lepiej (jeszcze nie spuszczałem powietrza bo mam strasznie dużo, może będzie lepiej)
Wysłany: 2012-10-03, 20:53
OK :)
Błoto i torf super
Piach
A jak z jakością? Szybkość zużycia? Wytrzymałość nalewek? (czy w trudnym terenie na korzeniach nie pourywa klocków?)
Słyszałem że Silverstone znika w oczach na asfalcie.
Panowie. Globgum to twarda nalewka i opona nie chce się szybko oczyścić. Mamy u siebie GLOBGUMy, COLINS BREAKERy, MALATESTY, FEDIMY i SILVERSTONY MT117 i to własnie te ostatnie najlepiej się oczyszczają. Miękka guma, lekka i momentalnie opona "czysta".
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 31 Maj 2012 Posty: 209 Skąd: boguszów gorce
Wysłany: 2012-10-03, 22:11
z tego co słyszałem silverstony sa lekkie i nie sa nalewka natomiast szybciej sie zajada na asfalcie
nalewki beda sie dobrze trzymac ale sa ciezsze i zabijaja sie błotem
gdybys byl zaintereowany too napisz na pw mam do sprzedania komplet insa turbo bieznik simex :)
_________________ Suzuki evo3 by 4xdrive ;)
Szekla4x4 !!!! Najlepszy sklep z akcesoriami off road
Simex moim zdaniem w tym rozmiarze nie robi.
Siadam tam gdzie na ATku 235/75(realnie były trochę niższe niż SIMEXY, szerokości nie mierzyłem)
W piachu wiadomo, AT robił lepiej
W torfie... AT się ślizgał, a na simexie siedzę mostem. Dużo dalej nie zajechałem...
Niestety mam seryjne przełożenia i nie idzie jechać taś-tasiem a przy ogniu robi się japa pod kołem (i nie zauważyłem, żeby glob gum się nie oczyszczał )
Zobaczę jeszcze co się będzie działo na niższym ciśnieniu, bo aktualnie mam coś koło 2 atmosfer
Tylko muszę mieć zabezpieczenie 2-go auta bo już mi się hi-liftem machać nie chce
Wysłany: 2012-10-04, 10:59
fingil napisał/a:
Jak jeździsz po ciekłym asfalcie to i Simex-y się zalepią
Dobre
Fajnie że dyskusja się rozwija Ale trochę zbaczamy z tematu.
Bieżnik Simex ma swoje plusy i minusy jak większość, lepiej na błocie gorzej w piachu.
Cały czas nie wiem czy powinienem się zdecydować na nalewkę GlobGum czy Silverstone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum