Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-10-10, 23:25
Siemka,
Odświeżę trochę temat bo coś zaczęło hałasować u mnie przy ruszaniu. Myślę i zastanawiam się co to może być (oby to nie były łożyska czy coś innego w tylnym moście) i tak analizuję posty i takie tam. Chodzi o to że od niedawna jak ruszam normalnie na asfalcie z jedyneczki to zacząłem słyszeć dźwięk który trudno mi opisać. Jest to takie jakby zgrzytanie ale nie metaliczne i wydobywające się tak jak by z pod całej podłogi. Kurde ciężko się opisuje dźwięki :) Ale to zgrzytanie to też nie jest normalne zgrzytanie tylko takie jak by naprężanie się materiałów. Jest tak na jedynce i czasem na początku dwójeczki a potem nic cisza aż do 130 km/h. Czy mogą to być poduszki od reduktora ? Czy raczej skupić się na krzyżakach a potem na dyferencjale? Dodam że tylny krzyżak sprawdzałem niedawno i nie wyczułem luzu na nim ale to było zanim zaczęły się te dźwięki. Przy okazji diagnozowania wymieniłem wszystkie oleje jakie istnieją w samim. Proszę o jakieś podpowiedzi.
Wysłany: 2012-10-10, 23:42
Yenko - zdaje się, że Ty jakoś niedawno wymieniałeś zawieszenie prawda? Może sprawdź najpierw te elementy - amortyzatory, czy nie zrobiły się za krótkie, czy dobrze się trzymają na tych swoich gumkach. Sprawdź cybanty czy dociągnięte. Jeśli mówisz że to coś jakby naprężanie materiału, to może poluzuj na trochę śruby mocowania resora i wieszaków i dokręć na nowo... ja bym obadał najpierw to co ostatnio zmieniałeś.
Wysłany: 2012-10-11, 00:11
Amorki raczej nie mają tutaj żadnego wpływu na ten dźwięk bo to słychać przy zwykłym ruszaniu. Resory owszem wymieniałem razem z polibuszami ale tam też bym tego nie szukał bo jak patrzyłem to z tymi elementami jest ok. Wymieniałem też łożyska koła z przodu i tam jest cisza. To jest na bank na jakiejś ruchomej części a przynajmniej tak mi się wydaje. Kurde szkoda że nie jestem mechanikiem to bym sam szybko odnalazł przyczynę a tak to w mojej okolicy nie ma warsztatu co by się znał na takich autkach. A poza tym nie oddał bym samochodu do byle jakiego warsztatu bo tylko by kasę ściągnęli a problem by dalej został.
[ Dodano: 2012-10-11, 19:29 ]
Dzisiaj miałem chwile czasu żeby po obsłuchiwać. I doszedłem do wniosku że to nie jest tylni most bo dźwięk dochodzi centralnie z pod samochodu, gdzieś z okolic reduktora. Chyba muszę dokładnie oblukać krzyżaki.
Wysłany: 2012-10-12, 23:00
Sprawdzałem dzisiaj wszystkie krzyżaki i oprócz przedniego wału wszystkie inne nie maja najmniejszego luzu. A w przednim wale się nie liczy bo jeżdżę na nie zapiętych sprzęgiełkach. A wieloklin wygląda że też jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum