Wysłany: 2012-10-22, 17:46 SAM 1,3 gażnik strasznie dymi przy dłuższych zjazdach z górk
Witam.Może ktoś pomoże,mój sam przy zjeżdżaniu z górki po jakiejś minucie zaczyna strasznie dymić na biało.Wygląda to tak jakby wyrzucał do wydechu paliwo bo po zapachu tak można stwierdzić.Potem jak dodam gazu problem ustaje.Czy można coś z tym zrobić bo nie uśmiecha mi się z w lesie za świecę dymną robić.
Gaznik przy zjazdach zawsze bedzie kopcil jesli zjezdzamy bez gazu. Wtrysk wtedy blokuje doplyw paliwa a gaznik wypala nadmiar co powoduje kopcenie na siwo
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2012-10-22, 22:28
A ja jeździłem po puszczy Noteckiej w ten weekend i nie miałem żadnych negatywnych odczuć przy zjazdach (O dzięki Bogu!).
Nie zauważyłem też, aby brakowało mu mocy przy stromych podjazdach, ale wnioskuję, że jeżeli normalnie daje za dużo paliwa, to przy podjazdach będzie akurat w sam raz.
Na terenie Beskidów mamy dużo górek z których zjazd trwa czasem pół godziny więc wiadomo skąd moje obawy. Jak się tego za dużo w wydechu nazbiera to się w końcu może jakąś detonacją skończyć.
Kolego jak regulacja gaźnika nie pomoże to przyczyną są zużyte pierścienie olejowe szczególnie na czwartym cylindrze. W moim samim ta wymiana pomogła i dymienie na stromych podjazdach ustały.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2012 Posty: 80 Skąd: Strzegom
Wysłany: 2012-10-26, 00:09
Była mowa o dymieniu przy zjazdach z puszczonym pedałem gazu a nie przy podjazdach czyli z silnikiem pod dużym obciążeniem - a to chyba zasadnicza różnica a co za tym idzie całkowicie inne przyczyny dymienia
No tak tylko dymi na biało a z oleju jest inny zapach, po prostu wali paliwem i tyle. Ciśnienia na tłokach idealne.przy podjazdach nawet ostrych jest ok.Poza tym ostatnio jezdziłem młodszym i nie używanym w terenie i był dużo słabszy od mojego.Z tego wniosek taki że silnik dzwon, więc został układ paliwowy.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2012 Posty: 80 Skąd: Strzegom
Wysłany: 2012-10-26, 23:59
Oczywiście, że gaźnik - mój tak samo robi przy dłuższych zjazdach, na biegu, bez gazu - tylko to dymienie nie jest aż tak straszne - wystarczy, że lekko dodam gazu i jest ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum