Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 113 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2012-11-09, 21:24
Pompa paliwa od "malucha"
Zastanawiam sie ile kosztuje pompa paliwa do Samurai'a, choć to w zasadzie nie istotne, bo u mnie jest zamontowana pompa od Fiat'a, do kupienia na stacji CPN za jakieś 30 PLN. Jedynym problemem jest popychacz, napędzający pompę, który przenosi napęd z krzywki na wałku rozrządu. U mnie wykonano go z części zaworu, ale wygląda jak niewielki, metalowy pręt (coś jak gwóźdź bez łebka)
cytat z danielsa
[ Dodano: 2012-11-09, 21:25 ]
mam nadzieje że pomogłem
[ Dodano: 2012-11-10, 11:09 ]
no to tak obejrzałem pompkę od malucha i jest jeden problem jak zrobić powrót paliwa do zbiornika bo w samim jest na pompce a w maluchu z gaźnika trzeba szukać dalej
_________________ Its obvious why men lift there trucks... Fat chicks cant jump.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-11-04, 15:30
Cześć,
właśnie motam swoją pompkę. Kupiłem zamiennik mechanicznej pompki, ale niestety, nie pompuje. Myślę nad elektryczną. Z tego co czytałem, przy niskociśnieniowej pompie paliwa w gaźniku, nie trzeba do niej robić żadnego powrotu benzyny, gdyż wraz z wyłączeniem zasilania pompka przestaje podawać paliwo do gaźnika. Co do podłączenia, w sieci znalazłem taki schemat: http://obrazki.elektroda....1326099236.html
Elektrozawór znajduje się standardowo w gaźniku, jego zadaniem jest otwarcie wejścia benzyny do gaźnika po przekręceniu kluczyka.
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Wysłany: 2013-11-08, 14:36
No więc tak panowie, zamontowałem pompkę uniwersalną 0.2 bara, wszystko ładnie podłączyłem, pompka chodzi, ale... zbyt słabo podaje paliwo. Pompkę zamontowałem na ramie, zaraz za filtrem paliwa. Czy powodem tego zachowania jest złe umiejscowienie pompki? Może powinna być wyżej lub na równi z filtrem paliwa? Dajcie jakiś cynk, bo chciałbym w poniedziałek auto utaplać w błocie!
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Wysłany: 2013-11-08, 17:32
:) dzięki Hałas - przewody sprawdzone - drożne, paliwka mam połowę baku, sprawdzę jeszcze filtr paliwa jutro. Ale rozmawiałem z panem Markiem Lewandowskim z Poznania, który motał nie jeden gaźnik (yahoo potwierdzi) i powiedział, że pompka do bani... utwierdziłem go jeszcze tym, jak podałem cenę :)
Ale Hałas, dzięki za opcję "beer minute", zachowaj tą pompeczkę, po długim weekendzie się zdzwonimy :)
Ciśnienie to jedno a wydatek to drugie.
Ciekawe...
W sumie żeby z komory pływakowej zużyć paliwo, to trzeba kawałek przejechać, a jakaś wielka ona nie jest żeby był problem z uzupełnieniem paliwa.
Chińska ta pompa?
Mam gdzieś na półce zabunkrowaną pompę firmy Pierburg ze starych dobrych czasów. Kiedyś ją podepnę i będę tylko patrzył jak tłoczy...
mnie sie wydaje że jest tak jak ci pisałem na PW kwestia montażu.
Ja mam ta pompka
zamontowałem i działa. Tak jak ktos tu napisał musisz mieć bardzo małą wydajność bo na tym paliwie co jest w gaźniku przejedziesz "kilka metrów"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum