Wysłany: 2012-11-12, 10:41 Kupno samca - wąskie czy szerokie mosty?
Przeczytałem już trochę na temat szerokich i wąskich mostach w samcu, ale wciąż nie wiem na jakie się zdecydować.
Zalety wąskiego mostu:
-4 satelity
-grubsze półosie
Wady:
-mniejsza stabilność na trawersach
Zalety szerokiego mostu:
- większa stabilność na trawersach
Wady:
-większość (z tego co wyczytałem) ma 2 satelity
-cieńsze półosie
Czy szerokie mosty mają jeszcze jakąś inną przewagę nad wąskimi? Byłem wczoraj oglądać sj413, miał wąskie mosty i gdyby nie to, że z silnika ciekło z każdej strony i miał problemy z odpaleniem na zimnym to bym go pewnie wziął. Oprócz tego ciągle zastanawiały mnie te wąskie mosty. Zamierzam kupić samca i przystosować do rajdów, z filmików w necie widziałem, że tak samo upalają na wąskich jak i szerokich. Może ktoś coś jeszcze napisze o tych mostach?
Wysłany: 2012-11-12, 10:54
Hmm... No tego akurat nie brałem pod uwagę, ale jeśli łatwiej podczas przerabiania na sprężynę no to faktycznie kolejny plus. Chociaż do przeróbki na sprężynę to jeszcze daleka droga...
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-11-12, 15:23
To z cieńszymi półosiami to jakaś bzdura cieńsze półosie to były chyba tylko w sj410 z przodu.
Szerokie mosty mają z tyłu 4 satelity, z przodu 2 lub 4, nie ma reguły.
Ja kupiłem na wąskich mostach, a i tak po pewnym czasie wpakowałem szerokie, kupiłem na gaźniku, a będę zakładał motor na wtrysku.
Dziś bym już tego błędu nie popełnił - imho tylko szerokie mosty i tylko wtrysk, oszczędzi się sporo czasu na przeróbkach
Wysłany: 2012-11-12, 18:34
No to chyba, że tak. Szkoda, że tyle nieścisłości bo później jakieś plotki powstają choćby na temat tych cieńszych półosi. Co do gaźnika czy wtrysku to mi obojętne bo i tak będę wrzucać jakiegoś diesla, prawdopodobnie VW.
Wysłany: 2012-11-17, 21:02
Kupiłem w końcu samca z wąskimi mostami, czy przy montażu blokady ARB na tył ma znaczenie czy są wąskie czy szerokie? raczej do suzuki widziałem jeden typ tej blokady - jak to jest?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum