jedna para ma 12cm, druga 13cm. Oryginalne wieszaki (zmierzyłem te, które mam w aucie) mają 7cm.
Możecie mi powiedzieć, dlaczego jedne są dłuższe i gdzie powinny być zamontowane. Te krótsze mają inna budowę.
Przegrzebałem forum i nie wiem czy podniesienie o te 5-6 cm wymusi zmianę: przewodów hamulcowych, amortyzatorów itp.
Nie jestem na tyle biegły, żeby to ocenić fachowym okiem... A wypowiedzi są różne...
Druga sprawa, że teraz mam klapnięte tylne resory. Widziałem gdzieś, że po zamocowaniu dłuższych wieszaków resory mogę się przegiąć. O co tu chodzi?
Nie mam teraz kasy na klepanie resorów itp., czy jest sens zamontować same wieszaki? A może poczekać i zrobić: resory, wieszaki, wsio co później trzeba?
Teraz zawieszenie mi nie stuka itp. czy mam wymienić tuleje resorów przy wymianie wieszaków i czy to znaczy, że trzeba kupić spotykane komplety
24 elementów polibuszy - w sumie jak patrze to mamy 12 punktów mocowania resorów - trochę mi to nie pasuje.
Jak masz klapnięte resory to przewodów hamulcowych i amorów Ci nie braknie.
Dłuższe wieszaki załóż tam, gdzie resor bardziej klepnięty i tyle.
Jak wieszak jest dłuższy 6cm, to auto podniesie ci się około 3cm
a poliuszy jest 2x więcej niż punktów mocowań (2 elementy na pkt.)
Wysłany: 2012-11-15, 14:10
Hałas napisał/a:
Jak masz klapnięte resory to przewodów hamulcowych i amorów Ci nie braknie.
Dłuższe wieszaki załóż tam, gdzie resor bardziej klepnięty i tyle.
Jednak z jakiegoś powodu jedne są dłuższe. I pewnie są preferowane na przód/tył. Te krótsze mają jeszcze profilowaną, blachę - jakby najazdową/zjazdową - co oznacza, że tym bardziej są wskazane na swoje miejsce - tylko które?
[ Dodano: 2012-11-15, 14:11 ]
Zibi napisał/a:
Zakładanie ruchomych dłuższych wieszaków powoduje jeszcze większe prostowanie resorów.
Pewnie dlatego, że już ciężej sięgnąć do odbijaków, co?
To czysta matematyka. Krótki wieszak nie pozwoli się całkowicie wyprostować resorowi. Długi wieszak pozwala co powoduje nieodwracalne zmiany w strukturze pióra. Czym krótszy wieszak tym auto twardsze, czym dłuzszy tym miększe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum