Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Średni koszt naprawy zwrotnicy.
jsa-user 
nowicjusz

Wysłany: 2012-11-17, 18:42   Średni koszt naprawy zwrotnicy.

Hej,

ile średnio może kosztować robocizna za zwrotnicę - kula lekko cieknie. Mowa tu o obcych rękach. Trzeba rozebrać, wyczyścić, zmienić uszczelki - może łożyska itp.

Pozdrawiam.

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2012-11-17, 18:46   

Dasz radę sam to ogarnąć, na prawdę żadna filozofia i góra pół dnia roboty

Tak a ramach zachęty ;]

crocodilla 
świeżak

Wysłany: 2012-11-18, 16:19   

Lexx, nie kazdy ma zdolności techniczne, garaż, narzędzia i czas. Ja płaciłem ok 500 zł za dwie strony, w tym wymiana łożysk kół, łożysk zwrotnicy, przeguby, wszystkie zimeringi, tarcze, klocki - kompletna regeneracja przodu, wszystko cacy i wcale nie mam wyrzutów, że sam tego nie robiłem :-) ))

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2012-11-18, 16:22   

to co wymieniłeś to akurat jedna robota. Ważne, że masz poczucie dobrze wydanych pieniędzy. Mechanik zadowolony i klient zadowolony - układ idealny.

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2012-11-18, 19:15   

Jeśli 500zł to koszt z częściami to chyba wszystko z gównolitu.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2012-11-18, 19:34   

Nie no, nie podejrzewam że 500zł z częściami. Same łożyska kół prawie tyle kosztują z lepszej półki...

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2012-11-18, 22:20   

Same uszczelniacze kul to 80zł sztuka. Kupiłem kiedyś zamienniki, ale jak porównałem z oryginałami to ich nie założyłem.

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-11-18, 22:38   

piszesz o tej gumie ?

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2012-11-19, 00:09   

Tej okrągłej gumie którą razem z filcem przykręcasz blaszkami do zwrotnicy od wewnętrznej stronie.

yahoo33 
mechanik

Wysłany: 2012-11-19, 08:34   

Zamieniki uszczelniaczy kuli robi firma Ted-Gum, do kupienia w IC, cena bez rabatów 40 PLN.

Jakość, nie mam nic do zarzucenia, na razie działają, czas pokaże jak długo pożyją.

Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.

crocodilla 
świeżak

Wysłany: 2012-11-19, 20:25   

Pewnie, że tylko robocizna :-) ). Z jeszcze kilkoma częsciami, ktore mi wymieniali wyszło prawie 2 koła. Samurai jeździ jako jedyne auto, 95 % miasto a 5% racjonalna zabawa, więc mu na częsciach nie oszczędzam.

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2012-11-20, 00:49   

Tak sobie podliczyłem jak mi to by wychodziło w częściach na stronę:

Przegub NKN - ok.400zł
Łożyska zwrotnicy - ok.80zł
Uszczelniacz półosi - ok.10zł
Uszczelnienie gumowe kuli - ok.80zł
Uszczelnienie filcowe kuli - ok.10zł
Do tego łożyska piasty z uszczelniaczem - 110zł
Tulejka prowadząca przegub (to jest długowieczny element i jak się nie zmieliło przegubu to rzadko jest potrzeba wymiany) - 100zł

Razem 790zł w częsciach na stronę. Do tego smar do przegubów, silikon na uszczelnienia itp... Ew. polerowanie kul i ich malowanie...

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-11-21, 23:15   

KSikorski napisał/a:
Tak sobie podliczyłem jak mi to by wychodziło w częściach na stronę:

Przegub NKN - ok.400zł
Łożyska zwrotnicy - ok.80zł
Uszczelnienie gumowe kuli - ok.80zł
Do tego łożyska piasty z uszczelniaczem - 110zł
Tulejka prowadząca przegub (to jest długowieczny element i jak się nie zmieliło przegubu to rzadko jest potrzeba wymiany) - 100zł

Razem 790zł w częsciach na stronę. Do tego smar do przegubów, silikon na uszczelnienia itp... Ew. polerowanie kul i ich malowanie...

wiesz, można też tak:

Przegub chiny - ok.200zł
Łożyska zwrotnicy - ok.30zł
Uszczelnienie gumowe kuli - ok.20zł
Do tego łożyska piasty z uszczelniaczem - 60zł
Tulejka prowadząca przegub (to jest długowieczny element i jak się nie zmieliło przegubu to rzadko jest potrzeba wymiany) - 50zł u tokarza.

jak widzisz wszytko zależy od zastosowanych części ;) jak nie robisz sam to nigdy nie masz pewności co mechanik powkłada.

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2012-11-22, 07:53   

Haha dlatego jak nie zrobisz tego SAMEMU haha to nigdy nie bedziesz wiedzial :-P

Dlatego wole to robic samemu przynajmiej jak kupie taniej i potem sie rozdupi to na siebie sie wku...... :-P :mrgreen:

a nie na mechanika ktory mi wlozyl chszczyzne :shock: a zaplacilem jak za zloto :evil: 8-)

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2013-01-30, 10:38   

Witam. Ja obecnie własnie regeneruje sobie przedni most a dokładniej zwrotnice i wszystko co z nimi związane (dyfer jest ok). poszły mi uszczelniacze na piaście i półosi ..... zapaćkało olejem tarcze ham. i ogólnie była kiszka.
Za zestaw uszczelniaczy kul i półosi z łożyskami zwrotnic i blachami zewnętrznymi dałem an allegroszu 220 zł. dokupiłem jeszcze uszczelniacze piasty zwykłem dwuwargowe po 5 zł / szt. Do tego wydałem jeszcze około 100 zł na różnorakie mazidła, farby podkłady itp.
Część smarów, papier ścierny, szlifowanie tarcz ham., silikon, brakujące śrubki dupki i inne duperele to tego nie liczę bo miałem u siebie.
Łożyska piasty, klocki ham, były ok. nie trzeba było wymieniać. Przy okazji muszę jeszcze kupić zestaw naprawczy do zacisków ham. i w wolnej chwili założyć reperaturki. Kule były szlifowane, pociągnięte podkładem epoksydowym, wżery zaszpachlowane dobrym klejem dwuskładnikowym a na wierzch polakierowane specyfikiem do reperacji wanien.
W razie czego została mi do skończenia jedna strona to mogę jakieś fotki cyknąć. Wszystko do ogarnięcia w domowych warunkach przy użyciu prostego zestawu kluczy. Sam robię to sam będę miał do siebie pretensję jak coś się "zdupczy", a z drugiej strony sam robię to wiem, że przyłożę się do tego dużo lepiej niż mechanik robiący na akord.
Zawsze staram się jak najwięcej sam grzebać przy aucie (oczywiście przy rzeczach które dam radę sam naprawić), taka praktyka jest według mnie nieoceniona później w terenie jak coś się "zdupczy" człowiek wie z czym i jak do problemu podejść. szczególnie jak noc blisko a do domu daleko. Nieocenioną pomocą jest dla mnie wiedza czerpana od bardziej doświadczonych kolegów z "branży" do których mogę zadzwonić o każdej porze oraz nasze forum.
Pozdrawiam

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2013-01-30, 20:37   

Tak się sentymentalnie zrobiło po poście Dany'ego44.
"Nieocenioną pomocą jest dla mnie wiedza czerpana od bardziej doświadczonych kolegów z "branży" do których mogę zadzwonić o każdej porze oraz nasze forum. "
Ale prawda jest taka, że gdyby nie to forum, nie poznałbym zajebistych ludzi (w tym Dany'ego44)i wiele rzeczy w Samurai byłoby dla mnie do dziś zagadką i potworną niewiadomą. A jednak Samurai nie gryzie, dużo własnych chęci i wystarczy się nie poddawać przy pierwszych porażkach i człowiek jest do przodu z autem.
Pozdrawiam Forumowiczów!!!
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2013-01-30, 23:59   

Maverick napisał/a:
Tak się sentymentalnie zrobiło po poście Dany'ego44.
"Nieocenioną pomocą jest dla mnie wiedza czerpana od bardziej doświadczonych kolegów z "branży" do których mogę zadzwonić o każdej porze oraz nasze forum. "

Dzięki Maverick za miodek na moje serducho :-) jakoś tak mi się to zdanie na koniec przykleiło. Oczywiście zapomniałem dodać, że "Bardziej doświadczeni koledzy z branży to w całości użytkownicy tego forum :-) "

Jak mi nic nieoczekiwanego nie wyskoczy to powinienem w sobotę podjechać do chłopaków.
Pozdrawiam

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2013-01-31, 11:35   

Ja jestem na 100%
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

Odpowiedz do tematu