Jestem tutaj nowy, a Samuraja mam od 2 tygodni... dopiero go odkrywam, ale mam też kilka zagwozdek typu czy mam jakąś wydumkę czy nie?
Na bloku silnika mam 1298 cm3, ale wydaje mi się że w takich silnikach nie było gaźnika???
Nie ma też katalizatora chyba fabrycznie.
Przechodząc jednak do problemu to chodzi o spaliny w których na wolnych i nie tylko obrotach wyraźnie czuć benzynę ( nie chodzi o zjazdy czy podjazdy ).
Jak samochód jest na ssaniu jeszcze to nie ma odrobinki dymu, ale jak zejdzie ze ssania na 1000 rpm to zaczyna się pojawiać zapach benzyny oraz biały dymek z rury.
Dobrałem się już do śrub od wolnych obrotów i od paliwa, ssania itp. tzn. robił mi to znajomy warsztatowiec ( trochę się namęczył z tą śrubą od paliwa : ), ustawiał fiaty poldki i inne )
Ustawiony został zapłon, auto ładnie odpala itd. ale ten dym zostaje. Nie jest to syrena czy coś za co policja się przyczepi ale na moje oko i nos powinno być tak jak na ssaniu - czyli no smoke!
Zdejmowaliśmy też gaźnik do czyszczenia i ponoć nie ma tam zastrzeżeń.
Boje się, że jadąc do jakiegoś gaźnikowca wydam kasę i usłyszę - panie ten typ tak ma i stracę 300 zł!
Dzięki za Wasze porady i sugestie - może to jakaś prosta operacja jest???
Ps. mam założony snoorkel ( rura jak od pralki tyle że grubsza : ) )
No może nie dokładnie to co u Ciebie, ale z tym dziadostwem ciągle są problemy i co najmniej ciężko znaleźć kogoś, kto potrafi je ogarnąć. A i znalezienie takiej osoby nie gwarantuje, że problem za pół roku nie powróci.
Osobiście właśnie z gaźnikiem walczę, żeby przetrwać zimę (nie znalazłem odpowiedniego kandydata na przeszczep) i lekko nie jest.
Dodatkowym utrudnieniem jest to, że mam gaźnik na..komputerze.
Jeżeli więcej objawów niema to wpierw sprawdził bym co się dzieje bez snorkela, jeśli bez zmian to wyregulował i jeździł.
Jeżeli autko ma być tip-top to sporo ludzi poleca gaźnik od Hiundaia Pony (na ręcznym ssaniu)
Tani i nie ma się w nim co popsuć ale wydaje mi się, że jest to tylko kolejny etap przed wtryskiem (rzecz jasna wtrysk wymieniony z całym silnikiem )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum