Dziś zabrałem mojego Kaimana 235/75 r 15 w celach naukowych, a przy okazji, żeby zmienić przepuszczającą dentkę do Fingila. Ma on Silverstony 31/10,5 r15 więc mogliśmy je porównać (jedną i drugą bez felg) i wyszło nam, iż jego opony są ok 1-1,5cm wyższe na środku, po bokach prawie identyczne, są też ok 1-1,5cm szersze (na tych bardziej wystających kostkach) i ku naszemu zdziwieniu, wagowo niemal identyczne, a nawet troszkę cięższe. Tak Silverstony są, na oko (a właściwie trzymając obie naraz i porównując) z 0,5kg cięższe od Kaimanów, szkoda, że nie mieliśmy pod ręką odpowiedniej wagi, bo wtedy wyniki byłyby dokładne
Podsumowując, na plus dla Silverstonów działa bardziej agresywny bieżnik po bokach, a dla Kaimanów waga i cena
ps. Wcześniej Fingil miał Glob Gumy 225/75 r15 i z tego co porównywał były one znacznie cięższe od Silverstonów
pps. moje są w trochę gorszym stanie, bo prawie rok katowane
byłem nie mniej zaskoczony, bo liczyłem na kilka kg na korzyść silverstonów i się zamachnąłem podnosząc jedną i drugą, a tu psikus
tak jak sokratesb napisał sprawdzaliśmy po zdjęciu z felgi, bo i tak musiałem zmieniać dętkę, a fingil miał silverstony na półce.
Być może gdyby moja też była nowa, ważyłaby tyle samo, ale to i tak pocieszające, że nie muszę zmieniać celem obniżenia wagi, bo nic to nie dało.
Teraz tylko trzeba będzie przetestować i porównać je w terenie. Kilka osób od nas ma takie, więc jak się uda, na jakiejś upalance pożyczę sobie kółka od kogoś, żeby sprawdzić jak będą sobie radziły na żółtasie w stosunku do kaimanów, a jednocześnie testy były bardziej miarodajne i nie było wpływu konfiguracji auta.
jak to mówią, skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać ;)
a co do 33", fajnie by było, jak ktoś miał by okazję, żeby też porównać. Zawsze to daje jakieś pojęcie dla kupującyh na przyszłość
my w jednej suce mamy kaimany, w drugiej insy o tym samum rozmiarze (oba auta bardzo podobnie skonfigurowane) i jakiejś specjalniej różnicy w trakcji i w zużywaniu się opon nie stwierdzono ;)
Wysłany: 2013-05-15, 08:11
chomik. napisał/a:
my w jednej suce mamy kaimany, w drugiej insy o tym samum rozmiarze (oba auta bardzo podobnie skonfigurowane) i jakiejś specjalniej różnicy w trakcji i w zużywaniu się opon nie stwierdzono ;)
Poniewaz wlasnie stoje przed wyborem SILVERSTONE kontra NALEWKA, to powiedzcie jedna rzecz:
czy jest roznica w trakcji - czyszczeniu opony miedzy silverstonem a tymi lzejszymi nalewkami typu insa czy kajman ? Chodzi mi glownie o jezdzenie na malym cisnieniu na beadlocku.
Bo silverstone ma 77 cm i to troche za malo, 80 cm wysokosci byloby dla mnie optymalne - a wtedy simex (nie stac mnie) albo nalewka. Tylko czy nalewka dobrze bedzie pracowala ?
nie jest to prawdą, że nalewka (przynajmniej kaiman i insa) nie ugina się na małym ciśnieniu pod ciężarem suki.
jak się spuści poniżej 1, to bardzo łdanie się rozlewa na boki a jak przebiła mi się dętka, to stał na feldze, tak jak by to miało miejsce przy zwykłych, nie nalewanych oponach.
Wysłany: 2013-05-15, 10:21
chomik. napisał/a:
nie jest to prawdą, że nalewka (przynajmniej kaiman i insa) nie ugina się na małym ciśnieniu pod ciężarem suki.
jak się spuści poniżej 1, to bardzo łdanie się rozlewa na boki a jak przebiła mi się dętka, to stał na feldze, tak jak by to miało miejsce przy zwykłych, nie nalewanych oponach.
Tak na przyszlosc, z informacji od sprzedawcow:
Silverstone 31x10.5r15: 19 kg, 77cm (DODANE: co do wagi, to mam druga opinie ze okolice 23kg - wiec nie wiem jaka jest prawda)
Spider GlobGum 31x10.5r15: 28kg, 80cm
Malatesta Kajman 31x10.5r15: 25-26 kg, 80cm
Malatesta Kajman 265x75r15: 25-26 kg, 80cm (prawdopodobnie taka sama jak 31)
Wyslalem dalsze zapytania, jak cos bede wiedzial - dopisze.
Jezeli cos wiecie w temacie roznych opon (chociaz mniej wiecej) - to podopisujcie :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum